Meglepő lista: Dollt és Pintért is megelőzi a magyar futball legeredményesebb edzője

A győztes tavaly még kieső helyen állt csapatával, reménytelen helyzetben. Meglepő lista 2016 legjobb mutatóival rendelkező edzőiről.
Mokány Lajos 2016. november 23., szerda 15:01
A győztes tavaly még kieső helyen állt csapatával, reménytelen helyzetben. Meglepő lista 2016 legjobb mutatóival rendelkező edzőiről.
Szerző: Mokány Lajos 2016. november 23., szerda 15:01

Kezdjük is egyből a számokkal. Honlapunk kiszámolta, a 2016-os naptári évben mely edzők dolgoznak a legjobb mutatókkal az első két profi osztályban. Csak azokat vettük figyelembe, akik tavasszal és ősszel is ott ültek a kispadokon. Íme, a sorrend (százalékkal jelöltük, ki mennyit gyűjtött be a megszerezhető pontokból):

Első hallásra talán meglepően hangzik, de a teljes 2016-os naptári évet tekintve Soroksáron dolgozik a legjobb mérleggel rendelkező vezetőedző. Az NB II-es klub általában keveset szerepel a hírekben, talán azért, mert egyfajta nyugalom veszi körül, a szereplésükre viszont felkaphatjuk a fejünket, hiszen abban a mezőnyben, ahol a Puskás Akadémia, a Nyíregyháza, a ZTE vagy a Békéscsaba is küzd az NB I-ért, a Soroksár áll a feljutó helyen.

A siker egyik előidézője az a Lucsánszky Tamás, aki 2016-ban a megszerezhető pontok közel 70%-át gyűjtötte be, ilyen mutatókkal szinte biztosan bajnoki címet szokás nyerni.
- Én magam nem vezetek ilyen tabellát, de természetesen örültem, amikor meghallottam ezt a mutatót. Az én felfogásom szerint viszont az edző csak egy része egy klubnak, véleményem szerint önmagában egy vezetőedzőnek nincs akkora szerepe egy sikerben vagy akár kudarcban, mint amennyit tulajdonítanak neki. Nem álszerény vagyok, egyszerűen így gondolom - kezdte Lucsánszky Tamás a csakfoci.hu-nak, amikor szembesítettük a mutatóival. A jelenleg feljutó helyen álló Soroksár idei mérlege azért is szembetűnő, mert egy éve szinte reménytelen helyzetben, kieső helyen állt az NB II-ben.
- Amikor a csapathoz kerültem, utolsó előtti helyen álltunk. Az ősz végére aztán "sikeresen felküzdöttük" magunkat az utolsó helyre... Sokat jelentett, hogy a vezetőséggel így sem kapkodtunk, télen elkezdtünk egy tervszerű munkát, és ettől nem tértünk el egy pillanatra sem, a játékosok pedig azóta is partnerek ebben. A civil életben építészként is mindig azt vallom, hogy akkor lesz megfelelő a projekt, ha a megrendelő, a tervező és a kivitelező megfelelően dolgozik együtt - ez a futballra is átültethető. Soroksáron mindenki egyet akar: a következő meccset megnyerni. Ez lehet, unalmasan hangzik a mai világban, de a jelek szerint működőképes a modell. Soroksáron azt valljuk, nem irányíthat egy futballklubnál minden döntést kizárólag az eredménykényszer, a koncepció fontosabb lehet ennél.

Lucsánszky mögött a második legjobb mutatóval 2016-ban Feczkó Tamás áll - ő jelenleg a Balmazújvárossal vezeti az NB II-es tabellát. A lista élén tehát két olyan edző szerepel, akik csendesen teszik a dolgukat, eredményesek - és nem kaptak még lehetőséget az élvonalban. Feczkó Tamás neve a Lokinál felmerült nyáron, de végül nem ő lett a csapat edzője, Lucsánszkyt sem sok választotta el az élvonaltól. Korábban, 2014-ben a Nyíregyházával ugyanis feljutott az NB I-be, de ott a munkát már nem ő folytatta.
- Érdekesség, hogy a másod, a harmad és negyedosztályban is van bajnoki címem edzőként. Természetesen minden szakembert izgat az, hogy az NB I-ben kapjon munkát, de egy edző csak oda szerződhet, ahová hívják és ahonnan szerződést ajánlanak neki. Számomra fontos, hogy Soroksáron úgy gondolkodnak, ahogy én: ez nem egyszemélyes történet, a célt csak a vezetőkkel és a játékosokkal együtt lehet elérni. Jó látni, hogy a klubnál lévő játékosoknál van egyfajta belső motiváció. A fiatalabbak szeretnének eljutni az NB I-es szintre - erre néhányuknak van is esélye -, míg az idősebbek azt bizonyítanák, máshol talán korán írták le őket - mondta a szakvezető.

A Soroksár őszi szereplése egyébként érdekesen alakult: a remek tavasz után az első négy fordulóban nem tudott nyerni a csapat, amely az első három meccsén rendre hármat kapott. Az azóta eltelt 13 fordulóban mindössze egy vereséget szenvedtek (egy 93. percben esett góllal). A csapat alig kap gólt, Holczer Ádám az elmúlt 14 mérkőzésen mindössze 9-szer "kapitulált", ami parádés mérleg, de elöl a góllövéssel sincs gond: a csapat játékosa, Lovrencsics Balázs (Gergő testvére) jelenleg 10 találattal vezeti az NB II-es góllövőlistát.

A Soroksár egyébként a Ferencváros partnercsapata, a keret tele van volt Fradi-játékosokkal, de olyanokkal is, akiknek még bőven lehet visszaút az Üllői útra. A klub ügyvezetője pedig az a Szűcs Mihály, aki a BL-ben is játszott a zöld-fehérekkel.
- Nyugodt klub vagyunk, nálunk nincsenek ügyek - kezdte értékelését a klubvezető. - Egy éve nehéz helyzetben voltunk, de a szinte reménytelennek tűnő helyzetben is összeraktunk egy működőképesnek tűnő stratégiát. Ezek után tavaszi bajnokok lettünk az NB II-ben, volt például egy 9 meccses győzelmi sorozatunk, és az eredményes szereplés most ősszel is folytatódott. Ez is fontos, de az is, hogy fejlődjenek a játékosok, köztudott, hogy van egy együttműködésünk a Ferencvárossal. Nem beszélünk a klubnál a feljutásról, de ez nem jelenti azt, hogy ezzel együtt lemondanánk akár a bajnoki címről: ha egy sportoló megnyerhet egy bajnokságot, miért ne tenné meg? Az örömteli tény, hogy mi adjuk a 2016-os év eddigi leghatékonyabb edzőjét. Tudom, hogy Lucsánszky Tamás szereti kisebbíteni az érdemeit a sikerben, szerintem sokkal nagyobb része van ebben, mint azt ő gondolja.

Mokány Lajos

 
Neked ajánljuk
Átigazolások
Paks
Hegedűs János
Hegedűs János a Paksi FC kölcsönjátékosaként szerepel majd az új szezonban az FK Csíkszereda együttesében.
Hertha
Dárdai Márton
Német sajtóhírek szerint bizonytalan Dárdai Márton jövője a Herthánál. A magyar válogatott védőre számítana klubja, ő azonban szívesebben futballozna az élvonalban.
BVSC
Pekár László
Csábi József vezetőedző remekül ismeri a legújabb kiszemeltet.
Tovább az összes átigazoláshoz