Az új magyar szövetségi kapitány, az olasz Marco Rossi Budapestre érkezését követő első interjújában az eddig elvégzett és az előtte álló feladatokról, Gera Zoltánról és a Nemzetek Ligájában a magyar válogatottra váró ellenfelekről is beszélt az MLSZ hivatalos Facebook-oldalán.

A személyes érzéseiről kapitányi kinevezése kapcsán

“Nagyon boldog és büszke vagyok. persze izgatott is és hogy őszinte legyek, nagyon várom a pillanatot, hogy együtt legyünk a játékosokkal, hogy elkezdjük a közös munkát és a felkészülést az első mérkőzésre, amely a Nemzetek Ligájában vár ránk.”

A válogatott stáb feladatairól

“Én és a stábom tagjai úgymond duplán dolgoztunk az elmúlt hetekben. Egyrést felkészítettük a DAC csapatát az Európa Liga-mérkőzésekre a Dinamo Tbiliszi ellen, de mindeközben minden olyan játékost megfigyeltünk, aki érdekes lehet a magyar válogatott számára. Minden magyar csapat által lejátszott hivatalos mérkőzést és néhány felkészülési meccset is figyelemmel kísértünk. Szóval elmondhatjuk, hogy képben vagyunk mindazzal, ami a magyar játékosokkal történt és történik Európában. Minden bajnoki mérkőzést meg fogunk nézni ezen a hétvégén is, de figyelemmel kísérjük azokat a külföldi találkozókat is, ahol magyar játékos lép pályára. Ugyanakkor a bajnokság első pár fordulója csak nehezen ad igazi képet a játékosok állapotáról, de bízom benne, hogy 3-4 forduló alatt mindenki jó formába lendül majd és jó teljesítményt tud majd nyújtani. Ez nagyon fontos lenne.”

Válogatott: Gera is szerepet kap Rossi stábjában – ők az új kapitány segítői

A legnagyobb kihívásokról

Azt hiszem, a legnehezebb az lesz, hogy a csapatnak arcot, identitást adjunk ilyen rövid idő alatt, hiszen nem lesz már felkészülési mérkőzésünk. Az első tétmeccs előtt egy héttel fogunk csak találkozni, szóval nagyon sokat kell beszélgetnünk, nagyon sokat kell majd dolgoznunk mindenek előtt a taktikára vonatkozó elképzeléseken.

“Bízom benne, hogy a játékosok jó fizikai állapotban érkeznek majd meg, de természetesen ezt is ellenőrizni fogjuk. A legjobb dolog viszont az lesz, ha vissza tudjuk adni a játékosok önbizalmát. Szeretném a játékosokon ugyanazt az önbizalmat, hozzáállást, ugyanazt a testbeszédet látni, amit a 2016-os Eb-n és utána láttam rajtuk. Ez pedig leginkább a pszichológiai felkészítésen múlik, amely mindig sok munkát igényel. Nagyon remélem, hogy ebben is sikeresek leszünk majd a válogatott játékosaival.

A labdarúgásban soha semmi nem könnyű. Nem könnyű nyerni sem a rangsort vezető, sem a rangsor végén álló csapat ellen. Profiknak kell lennünk, mindenre fel kell készülnünk! Minden részletre oda kell figyelnünk, mert a mai labdarúgásban minden a részleteken múlik.”

Sem a magyar labdarúgás, sem pedig én nem vagyunk olyan helyzetben, hogy bárkit is alábecsüljünk. Alázatosnak kell lennünk és rengeteget dolgoznunk, aztán majd a pályán elválik, mi vagyunk-e a jobbak. Ha így lesz, mi leszünk a legboldogabbak.

Gera Zoltán felkéréséről

Felkértem Gera Zoltánt, hogy csatlakozzon a stábunkhoz, ha szeretne. Ő pedig azt mondta, örömmel vállalja a pozíciót és az ezzel járó feladatokat. Elsősorban arra kértem, hogy mindenek előtt a pszichológiai felkészítésben segítsen. Nagyon jól ismeri a válogatott játékosait és mivel nem lesz túl sok idő a felkészülésre, így nincs vesztegetni való időnk. Azt, hogy egészen pontosan milyen játékot játszunk majd, az első edzés után fogjuk eldönteni.

Tőle abban várjuk a legnagyobb segítséget, hogy megtudjuk, mi jár a játékosok fejében, hogy mit gondolnak. Több opció is lesz lehetőségként, nekünk pedig tudnunk kell, mik a megfelelő válaszok ezekre a lehetőségekre. Zoltán pedig javaslatokat tud tenni arra, hogy melyik a legmegfelelőbb. De nem csak ebben számítunk rá.

Ő egy olyan ember, aki rengeteget tud segíteni nekünk sok dologban, az egyik legfontosabb segítőm lesz a csapatnál. Még fiatal, most kezdi az edzői karrierjét, de ahogy majd egyre több tapasztalatot szerez, biztos vagyok benne, hogy az önálló karrierje is be fog majd indulni.

Marco Rossi interjú

Marco Rossi Budapestre érkezését követő első interjújában az eddig elvégzett és az előtte álló feladatokról, Gera Zoltánról és a Nemzetek Ligájában a magyar válogatottra váró ellenfelekről is beszélt.

Közzétette: MLSZ – Magyar Labdarúgó Szövetség – 2018. július 22., vasárnap