Ahogy arról a csakfoci.hu a klub hivatalos közleményét is megelőzve elsőként beszámolt, az ETO FC Győr öt NB I-es múlttal rendelkező játékossal bontott szerződést. A csapat ügyvezetője, Soós Imre a kisalfold.hu-nak nyilatkozott a döntés hátteréről.

– A bajnoki rajt előtt egy általunk erősnek vélt játékoskeret kialakítása volt a cél, ezért három kapussal a keretben huszonhat fős csapatot alakítottunk ki. A csapat sajnos a várakozások alatt teljesített, így messze kerültünk a feljutást jelentő pozícióktól.

Folyamatos problémát okozott edzőink számára az egy-egy mérkőzésre történő keret kialakítása is, hiszen a bőség zavara miatt rendszeresen négy-öt meghatározónak vélt felnőtt játékos – a fiatalszabály miatt – csak a lelátóról nézhette végig a mérkőzéseket.

A szerződésbontásnál figyelembe vettük azt, hogy ki mennyi játéklehetőséget kapott, illetve egyéb problémákat is mérlegeltünk, amelyek miatt nem igazán voltak kiegyensúlyozott teljesítményre képesek. Ezért esett rájuk a választás, és meg szeretnénk jegyezni, hogy azért most, mivel a téli átmeneti időszak rendkívül rövid lesz, szeretnénk, ha ők is a számukra megfelelő együttesekben tudnák folytatni a pályafutásukat.

Kiemelte ugyanakkor, hogy nem pénzügyi okai voltak az elbocsátásoknak.

Semmi köze az anyagiaknak a szerződések felbontásához. Ha azt a szurkolók annak vélik, hogy felelős gazdálkodás mellett feleslegesen, játéklehetőséghez nem jutó emberek teljesítmény nélkül jelentős pénzügyi juttatásokban részesüljenek, akkor természetesen lehet annak nevezni.

Az elküldött játékosok december 31-ig minden nekik járó munkabérüket megkapják, ahogy eddig is, a klub az elmúlt egy évben minden fizetési kötelezettségének eleget tett és a jövőben is eleget fog tenni.

Soós hozzátette, további változások is várhatók, amennyiben a játékosok nem megfelelően állnak a klubhoz, illetve a bajnoksághoz.

– Mi is és az edzői stáb is látja a teljesítményeket, vannak olyan eszközeink, amelyekkel objektív adatokat is kapunk minden egyes edzésről, illetve mérkőzésről. Szeretnénk kialakítani egy olyan keretet, amely megfelel a céljainknak és kielégíti a szurkolói elvárásokat is. Ha a játékosállományban vannak olyanok, akik nem akarnak az ETO-ban az ETO-ért futballozni, természetesen nem fogunk a távozásuk elé akadályt gördíteni.

Eljött a pillanat, amikor az ígérgetésekből elég volt; vagy leadják a teljesítményt és a tudásuknak megfelelően teljesítenek, vagy keresnünk kell másokat. Az ETO-ért ennél több kell.

A feljutásra is egyre csekélyebb esély mutatkozik a Győr számára.

– Ha objektíven nézzük a jelenlegi helyzetünket és rápillantunk a tabellára, akkor látható, hogy a jelenleg feljutást érő pozíciókban szereplő együttesek tizennégy, illetve tizenhat pontra vannak tőlünk. Ahhoz, hogy feljutásról beszélhessünk, a listavezető Gyirmótnak hat alkalommal, míg a ZTE-nek ötször ki kellene kapnia, nekünk viszont mind a húsz hátralévő találkozót győztesen kellene lehozni.

Természetesen nem adjuk fel, mindent megteszünk, hogy a csapat az összes hátralévő találkozóját megnyerje, de ha reálisan nézzük a helyzetet, és ez meg is valósulna, a többiek szereplésében nem hiszem, hogy olyan formahanyatlás következne be, amely ennyire átrendezné a tabellát, és akkor még nem beszéltünk az előttünk nem feljutást jelentő helyeken álló csapatokról.

Nyilatkozatát az esetleges téli igazolások említésével zárta Soós.

– Szeretnénk a jövő csapatát építeni, ehhez szükség lesz erősítésekre. A mai magyar piacon főleg télen nem lesz könnyű olyan játékosokat igazolni, akik megfelelnek az elvárásoknak, de mi keressük őket.

Nagytakarítás Győrben: Több mint 600 NB I-es meccs távozik azonnali hatállyal – a háttér