“A Monacótól történt távozása óta az volt a legfontosabb, hogy ismét megtalálja az utat, hogy ismét élvezze a játékot, amit mindig is szeretett. Most sikerült”

– korábbi klubja, az Olymic Sport Abobo elnöke, Amza Gamal így kommentálta azt, hogy az elefántcsontparti támadó, Lacine Traoré Újpesten kötött ki.

A csakfoci.hu szombati hírét megerősítve később, délután jelentette be a lila-fehér klub, hogy szerződtette a 28 éves, Afrika Kupa-győztes játékost aki korábban a Sporting Gijon, a CSZKA Moszkva, a Monaco, az Everton, az Anzsi Mahacskala, a Kuban Krasznodar és a kolozsvári CFR mezét is viselhette.

Újpesten elismerték: Novothny valószínűsíthető távozása miatt érkezett Traoré

Traoré orvosi vizsgálata és bemutatása:

(Fotók: Amza Gamal / Twitter)

Anglia: Nem, Katar: Nem, Újpest: Igen

Korábban honlapunknak Nebojsa Vignjevic vezetőedző is beszélt (név nélkül) lehetséges érkezéséről, mondván egy olyan játékost szemeltek ki maguknak, akinek a leigazolása mindenkit meglephet majd, illetve Berta Csaba, az Újpest FC ügyvezetője is nyilatkozott a “titokzatos” kiszemeltről.

– Tudni kell azt, hogy egy ilyen kaliberű igazolás létrejöttében nagyon sok munka van, és nem titok, hogy a magyar csapatok anyagilag nem tudják felvenni a versenyt például a nyugat-európai vagy akár arab vagy kínai kérőkkel. Itt jön a munka igazi része: meg kell győzni a játékost arról, hogy az itt eltöltött idő hogyan válik később a pályafutása hasznára. Vannak, akik szeretnének Európában maradni, ódzkodnak az ázsiai “kalandoktól”, de az anyagiak náluk is fontosak – mondta február elején a klubvezető, ugyancsak név nélkül, de minden bizonnyal Traoéra utalva.

És az új újpesti csatár valóban kelendőnek tűnt a piacon szabadon igazolható játékosként, annak ellenére is, hogy már 2018 nyarán szakított a Monacóval. Alig pár hete két komolynak tűnő kérő is felbukkant a neve kapcsán: az angol Leeds United állítólag az argentin menedzsere, Marcelo Bielsa javaslatára szerződtette volna, de végül nem zárult megegyezéssel az ügy.

Ennél is valószínűbbnek tűnt, hogy Traoré végül Katarban köt ki, február elején korábbi csapattársa és barátja, a kameruni csatárikon, Samuel Eto’o már köszöntötte is őt jelenlegi klubjánál (“Isten hozott, kistesó” – írta), a Qatar SC-nél. Sokan már csak a hivatalos bejelentésre vártak, de az végül itt is elmaradt.

Hogy végül Traoré miért nem igazolt végül Ázsiába, talán Berta Csaba fentebbi is szavai árulkodnak, mindenesetre az utóbbi évek egyik, ha nem a legizgalmasabb NB I-es erősítése az Újpesté lett, amely egy korábban 16 millió euróra is taksált, hazai szinten “sztárigazolásnak” tekinthető támadóval vág neki a hosszú tavaszi hajrának.