“Ha ideigazol, sokakat meglephet majd az érkezése”

Ilyen csendes átigazolási időszaka még soha nem volt Újpesten…

Eddig tényleg csendes volt a nyilvánosság, a média szempontjából, de ez nem azt jelenti, hogy nem voltunk aktívak, sőt, nagyon is sokat dolgoztunk az erősítéseken. Az is igaz, hogy nagyjából elégedettek vagyunk a rendelkezésre álló játékosállománnyal, és nem terveztünk nagy mozgást, csak olyan játékosok érkeznek majd, akik valóban minőségi erősítést jelentenek – mondta Nebojsa Vignjevic, az Újpest szerb vezetőedzője a csakfoci.hu-nak.

Úgy tudjuk,  hamarosan eredménye is lehet a téli munkájuknak: három közelgő erősítésről is írtunk nemrég, a szombathelyi Kovács Lóránt és Rácz Barnabás, valamint a Horvátországban játszó Theophilus Solomon is Újpesten köthet ki. 

Ezt meg tudom erősíteni, valóban tárgyalunk velük, de rajtuk kívül is van még két kiszemeltünk. Őket egyelőre nem nevezném meg, annyit mondhatok, hogy

egyikük komoly erősítés lehet a számunkra, ha ideigazol, és talán sokakat meg is lephet majd az érkezése. Nem fiatal már, de nagyon sokat tehet hozzá a csapat játékához. 

Vannak csapatok, ahol ilyenkor már a következő idényre is igazolnak. Újpesten mi az irány?

Nyilván az igazolások többsége hosszú távra is szól, de mi nagyon előre nem tudunk tekinteni azért. Akik hozzánk jönnek, nem csak kész, tapasztalt játékosok, de olyanok is vannak közöttük, akiket még építeni, fejleszteni kell. Nekünk az a célunk, hogy találjunk egy újabb Bardhit, Diagnét vagy Diarrát. Ami persze nem könnyű. Magasak az elvárásaink az igazolásaink felé, nem is feltétlenül csak amiatt, hogy mit tudnak azonnal hozzátenni a csapat játékához, de úgy is, hogy mit tudnak adni nekünk hosszú távon. 

Novothny Soma pótlása is cél? Őt a hírek szerint külföldre csábítják.

Valóban vannak külföldi lehetőségei, de még nem dőlt el semmi. Arra is fel kell készülnünk az igazolásokkal, hogy esetleg ő távozik, mert több európai csapat is érdeklődik iránta. 

A Haladáshoz igazolt Mohl Dávid távozása nem volt talán meglepő, de fontos posztról távozott.

Második számú balhátvédként számoltunk vele és mi is úgy gondoltuk, hogy ebben a korban neki is jobb, ha nem a kispadon ül tovább. Burekovic érkezését követően nem sok lehetőséget tudtunk neki adni már. Amiatt, hogy tudtuk, hogy eligazol majd, mi is léptünk, a magyar piacon próbáltunk helyettest találni, de nem igazán van olyan játékos, aki megfizethető és minőséget is jelent egyben. Külföldi játékost pedig nem akarunk Burekovic mögé igazolni. Egyébként is ott van Balázs Benjámin, aki képes ezen a poszton is jól teljesíteni.

“Meg kell próbálni követni a Vidit”

Kérdezhetném ezt akár több más NB I-es edzőtől is, de mit szól a Fradi és a Vidi költekezéséhez? Jó ez a magyar focinak, a bajnokságnak?

Szerintem igen! Nagyon fontos volt, amit a Vidi elért ősszel Európában, és megmutatta, hogy igenis áldoznod, költened kell, ha igazán versenyképes akarsz lenni a nemzetközi porondon. Egy olyan átigazolási politikát kell folytatni évről évre ehhez, mint az övék.

Nekünk, a többi klubnak pedig nem sírni kell, hanem meg kell próbálni követni őket valahogy, ha nem is pénzzel, de minőségi játékosok felépítésével.

Mert minőséget azért nem csak pénzzel lehet szerezni, persze, úgy sokkal egyszerűbb…nekünk azt az ambíciót kell követnünk, ami náluk megvan, nem az anyagiak, de a hozzáállás, a kemény munka terén. És ha még most nem is vagyunk azon a szinten, mint ők, igenis el lehet oda jutni idővel. És szerintem rajtunk kívül is vannak olyan klubok, akik már most komoly gondot tudnak okozni a Fradinak vagy a Vidinek, gondolok itt akár a Paksra, a Debrecenre vagy a Mezőkövesdre például. Szerintem az, hogy jelenleg két csapat harcol a bajnoki címért, még mindig jobb, mintha öt gyengébb szintű csapat tenné ugyanezt. Egyébként sem egyedülálló dolog ez Európában. Őszintén szólva számomra nagyon motiváló volt a Vidi EL-szereplése, megmutatta, hogy igenis elérhető ez is a magyar bajnokságból. Nagyon fontos azonban az is, hogy a Vidi meg is őrizze azt a szintet, amit elért, mert ha visszaesik, az az egész magyar focinak rossz lesz. Voltak erre is példák az utóbbi években. 

“Amikor Diagne idejött, elveszett volt… most a Galatasaray játékosa”

Dunaszerdahelyen is azt az utat választották inkább, hogy nem kész játékosokat vásárolnak, hanem felépítik inkább a fiatalokat. Újpesten is egyértelműen ez lehet csak az út?

Azért nem egyszerű a vásárlás sem, az olyan, mint amikor főzöl és hiába vannak meg a megfelelő hozzávalók, nem akar összeállni az étel. A játékosok beépítése akkor is összetett feladat, ha már tapasztaltabb futballisták érkeznek, megtalálni a megfelelő helyüket, nagy kihívás ez mindenki számára. De az építkezés sem könnyű munka.

Büszke vagyok arra, amit például Mbaye Diagne esetében elértünk. Három hónapig volt csak nálunk összességében, de egészen más játékosként távozott, mint ahogy idejött. A gólokat nálunk is lődözte, de mielőtt hozzánk igazolt, elveszett volt picit, emlékszem, hogyan lépett be először az irodámba. Sem megfelelő önbizalom, sem megfelelő hozzáállás, semmiféle hit, aztán sok mindent megváltozott.

A második helyen is álltunk, amikor itt játszott nálunk. Mielőtt leigazoltunk volna, még mi magunk sem voltunk biztosak abban, hogy jól döntünk, hiszen sok gondja volt, alig játszott, de láttunk benne valamit. Be is igazolta a várakozásainkat, mostanra pedig eljutott oda, hogy a Galatasaray játékosa legyen. Az pedig, hogy miért nem tartottuk meg akkor…ha tudnák, mennyit kínáltak neki Kínában, akkor tudnák azt is, hogy nem mondhattunk nemet a játékos kérésére.

“Fel kell készülnünk arra, hogy néha szembefordulnak velünk a szurkolók”

Ez a tavasz lesz az első azóta, hogy idejött, amikor az Újpest nem lesz versenyben a Magyar Kupában. Nagy csapás ez így?

Igen, valahogy mindig úgy alakult, hogy a kupára fektettük jobban a hangsúlyt, meg is tudtuk nyerni kétszer. De nem tudjuk már visszaforgatni az idő kerekét, ami történt, megtörtént, még ha most először is. Én akkor, a kaposvári meccs után is azt mondtam a játékosoknak, hogy van, hogy úgy nyersz meccset, hogy nem játszol jobban, mint az ellenfeled, és van, hogy jobban játszva is vereséget szenvedsz. A legfontosabb, hogy ebből is tanulni is kell, és a játékosok meg is értették, mit mondok, nem sokkal később le is győztük a Vidit. Nem az a baj, hogy kikapsz, hanem az, ha nem tudsz felállni belőle. Szerintem nekünk sikerült. 

Marad így a 3-4. hely elérése kitűzendő célként a bajnokságban?

Valóban ez lehet a legfontosabb cél, de nem mondanék le az ezüstéremről sem, annak ellenére, hogy a Vidi egy erős csapat. Ha nem akarsz minél magasabbra törni, akkor még annál is lejjebb kerülsz, ahová való vagy. 

Májusban még ünnepelték a bajnoki bronz és a kupagyőzelem miatt, az ősz végén meg a távozását követelték. Hogyan lehet ezt kezelni?

Szerintem a szurkolók mindig és mindenhol ilyenek. Mindig az képes a legjobban gyűlölni egy csapatot, aki a legjobban szereti is. Az, hogy a kupakiesés miatt csalódtak, természetes, hiszen májusban okot adtunk rá, hogy higgyenek bennünk.  Ha nem vagy képes kezelni ezeket a helyzeteket, nem neked való ez a munka. Újpesten pedig különösen fontos a szurkolók jelenléte, akár jól megy a csapatnak, akár nem, már volt időm rá, hogy ezt megtapasztaljam. Látom azokat a csapatokat is, ahol alig vannak szurkolók és hogy mennyivel nehezebb nekik felállni egy nehéz szituációból, mint például nekünk, hiszen a drukkereink mindig ott vannak a lelátón nagy számban.

Mi, egy Újpestnél soha nem adhatjuk fel, nekünk fel kell készülnünk arra is, hogy néha szembefordulnak velünk, és azért is kell küzdenünk, hogy az ő hangulatuk is pozitív legyen. Ha nem harcolsz a pályán, azt a szurkolók azonnal észreveszik. 

DUDÁS GÁBOR

Az Újpest új igazolást jelentett be, a Juventus viheti a 16 éves magyart – hazai átigazolási hírek