“A DAC jó hírnevet alakított ki magának Európa-szerte”

Mennyivel tette vonzóbbá az átigazolási piacon a DAC-ot a tavaszi harmadik hely, a remek őszi szereplés és az új stadion?

Az őszi szereplés az új stadionnal, edzőközponttal és akadémiával lett igazán emlékezetes, ahogy láttam Önök is igen pozitívan írtak róla, nyilván sokat számít egy ilyen komplexum egy klub megítélésénél. Ugyancsak fontos volt, hogy a csapat új játékstílusa is igen vonzóvá tette a DAC-ot, része lett annak a klubidentitásnak, amelyet meghonosítottunk, amely szinte ott van a csapatnál dolgozók és a szurkolóink DNS-ében is. Az új játékstílus szép eredményekkel is járt, akár utolsó pillanatban kicsikart győzelmekkel, amik persze nem a véletlen művei, hanem megmutatják, mennyire eltökélten és fáradhatatlanul dolgozik mindenki a csapatnál. És ahogy tapasztaljuk az átigazolásoknál is, ezeknek köszönhetően a DAC jó hírnevet alakított ki magának, nem csak Szlovákiában, Magyarországon, vagy a térségben, de mondhatjuk, hogy Európa-szerte is, köszönhetően a BBC rólunk készült riportjának is. De ne felejtsük el Peter Hyballa vezetőedzőt sem, aki ennek az új, a “gegenpressingen” alapuló stílusnak a megteremtője volt nálunk. Az ő személye és munkája is komoly hívószót jelent a kiszemelt játékosoknak  – nyilatkozta a dunaszerdahelyi DAC belga sportigazgatója, Jan Van Daele a csakfoci.hu-nak.

 

Össze lehet hasonlítani Hyballát és az előző edzőt, Marco Rossit?

Össze, bár nagyon nehéz. Mindketten nagyon érdekes személyiségű, bár igencsak különböző stílusú edzők. Marco Rossi egy igazi gentleman, egy nyugodt, visszafogott, diplomata-típus, aki sokszor inkább csak megfigyel, a csapatra pedig a rendkívüli taktikai fegyelmezettség volt jellemző az ő idején, illetve az, hogy a csapat leginkább reagált, mintsem irányított a mérkőzéseken. A mostani edzőnk, Peter Hyballa szinte a totális ellentettje szinte ott van a pályán, együtt él a csapattal végig, egyfolytában kommunikál a játékosokkal, nagyon jóban is van velük. Picit olyan, mint Jürgen Klopp, ami nem véletlen, hiszen dolgoztak is együtt Dortmundban. 

“Pénzért nem lehet időt vásárolni”

Egy korábbi interjúnkban az ésszerű gazdálkodást emelte ki a DAC átigazolási politikája kapcsán. Mennyivel lehetnek most bátrabbak picit?

Sokan gondolják azt, hogy eladtunk mondjuk 2 millió euróért egy játékost, akkor van 2 milliónk, amit elkölthetünk. De ez nem így működik. Sajnos Szlovákiában a televíziós pénzekből befolyó összegek nagyon alacsonyak, most fektettünk be súlyos pénzeket az infrastruktúrába, úgyhogy fontos pontot jelentenek a bevételi forrásaink között a játékoseladások.

Meg kell találnunk a megfelelő és elérhető célpontokat az átigazolási piacon, akik például a fizetési büdzsénkbe is beférnek. Nálunk a bérezés is egy részben teljesítményalapú, 20-25 százaléka a fizetéseknek így juthat el a játékosokhoz.

Létezik Önöknél fizetési sapka, információink szerint korábban 5 ezer euró volt a plafon, ezen tudtak azért emelni?

Valamennyit igen, de továbbra is próbálunk felelősségteljesen és ésszerűen költeni a bérekre is.

A remélt bajnoki cím és európai csoportkör miatt változtattak?

A bajnoki cím elérése nem lesz egyszerű, a szlovák főváros tradicionális nagycsapata, a Slovan az ellenfelünk, amely nyolcpontos előnnyel vezeti a bajnokságot. Az nyilván remek hír, hogy egy éve még harmadikok voltunk, most viszont már a második helyen telelünk, ez is azt mutatja, hogy jó irányba indultunk el. Mivel a pozsonyiak még mindig nagyon más kategóriát képviselnek a költségvetés terén, ahogy halljuk, a bérekben is egészen más szinten vannak, így okosan, lépésről lépésre kell építkeznünk, mi nem úgy igazolunk, mint ők, akik kész játékosokat vesznek, mi inkább fejlesztjük őket. Nyilván az a cél, hogy a különbségeket apránként, kemény munkával ledolgozzuk. Ami pedig az Európa Ligát illeti, látható volt, hogy igenis elérhető cél a csoportkör, említhetném akár a Spartak Trnavát vagy a MOL Vidit az őszről, szeretnénk majd ezt a vágyunkat is beteljesíteni. Pénzért viszont nem lehet időt vásárolni, nekünk lassabban kell csapatot építenünk, hogy aztán szintet léphessünk.

“Hiba azt gondolni, hogy kerestünk egy csomó pénzt és gyorsan el is költhetjük”

Igyekeznek minél több, 1995 után született fiatalt igazolni, akiket aztán esetlegesen nagyobb haszonnal adhatnak tovább. Itthon leginkább az Újpestre jellemző ez a fajta transzferpolitika, de ott a szurkolók nehezen viselik, hogy a játékosokat csak a piacra építik fel, aztán eladják őket. A dunaszerdahelyi szurkolók ehhez mit szólnak?

– Ez így van, igyekszünk 23 év alatti játékosokat keresni a piacon, most ugye ez a ’96-’97 után születetteket jelenti.

Bár nem vagyok teljesen tisztában a magyarországi tulajdonosi viszonyokkal, azt tudom, hogy az NB I-ben jóval jobb a helyzet a már említett televíziós bevételeket illetően. Nekünk viszont a növekedő jegybevételek mellett az Ön által említett modellt kell követnünk ahhoz, hogy a klub működése fenntartható legyen üzleti szempontból.

Ezért is épül a játékosmegfigyelői rendszerünk – most keressük épp a vezető scoutot, aki majd a hálózatunkat irányítja -, hogy minél szélesebb spektrumban kereshessük, mérhessük fel a játékosokat. Fontos szempont, hogy nem szabad kapkodni, amikor egy-egy új igazolás nem hoz azonnal eredményt. Ami pedig az eladásokat illeti, nyilván nem mondhatom azt egy játékosnak, hogy a skót Celtic bejelentkezett érted, de itt kell maradnod Dunaszerdahelyen… úgy gondolom, hogy a szurkolóink megértették ezeket a szempontokat, és azt is, hogy azon dolgozunk mindig, hogy a távozókat hasonló minőségben pótolni tudjuk. Hozzátéve, hogy a téli hónapokban ez azért még nehezebb, és ahogy már mondtam, hiba azt gondolni, hogy “most kerestünk egy csomó pénzt, azt akkor gyorsan el is költhetjük”. 

Csóka Dániel személyében újabb fiatal magyar játékos került Dunaszerdahelyre, ráadásul Angliából. Őt hogy szúrták ki?

Már a magyar U19-es válogatottban is figyeltük a 2000-ben született védőt, beszéltünk aztán az ottani edzőjével, Németh Antallal is, aki szintén pozitívan nyilatkozott róla. Másrészt egyébként is jó a kapcsolatunk Csóka eddigi klubjával, a Wolverhamptonnal, hiszen Christian Herc is onnan érkezett hozzánk. Csóka mondhatni “álomprofillal” rendelkezik egy középső védő esetében, hiszen ballábas, ami nagyon ritka, magas, 191 centiméter és emellett remekül passzol is. Persze kell még fejlődnie, akár a labdakihozatalban, akár a cselezőkészséget illetően, de nagyon sok potenciál van benne, jó a mentalitása, és ráadásul tökéletesen beszél angolul, ami azt jelenti, hogy nem csak a magyar csapattársakkal lesz zökkenőmentes a beilleszkedése.

Egy korábbi interjúnk Csóka Dániellel:

“Angliában, ha kikapsz egy ilyen meccsen, nem történik semmi” – interjú a PL-be tartó klub magyarjával

“A szlovák és a magyar piac ugyanolyan fontos”

Vele együtt most már négy magyar játékosuk van. Szándékosan bővítik egyre inkább a magyar kontingenst, erre van igényük? El tudja képzelni, hogy egyszer csupa magyar játékossal álljon fel a DAC?

Mi továbbra is a minőséget és a karaktert, és nem a nemzetiséget figyeljük elsősorban. Annak persze örülök, hogy egyre több magyar játékost hoznak hírbe velünk, mert ez is egyfajta elismerés.

Számunkra a szlovák és a magyar piac ugyanolyan fontos, ahogy azt már mondtam, mi épp azt szeretnénk megmutatni, hogy szlovák és magyar emberek közös munkája is lehet eredményes, mindenféle negatív érzés nélkül.

Nagyon elégedettek vagyunk a mostani magyar játékosainkkal, Kalmárral, a két Vidával és most már Csókával is, de ugyanúgy figyeljük a cseh és a szlovák piacot is, mint a magyart. A hangulat nálunk a játékosoknak is köszönhetően nagyon jó.

A vb-játékosért a Ferencváros érdeklődött

A Ferencváros kapcsán állítólag a világbajnokságot is megjárt panamai válogatott védő, Eric Davist esetleges leigazolása merült fel. Mennyire volt komoly ez az ügy?

Mi is értesültünk arról, hogy a Ferencváros igazgatója révén érdeklődött Davis iránt, játékosügynökök is képbe kerültek, de végül hivatalos ajánlat nem futott be hozzánk.

Ugyancsak az FTC-nél merült fel a Zilina csapatkapitánya, Michal Skvarka leigazolása, aki szívesen ide is jött volna, csak megsérült. Hogy látja most a szlovák és magyar átigazolási piac közötti eltéréseket? A legtehetősebb NB I-es klubok most már el tudják hozni bármikor a szlovák bajnokság legjobbjait?

Most már szerintem igen. Skvarka például egy igen ismert és elismert játékos Szlovákiában.

De ha a Ferencváros vagy a Vidi hozzánk kopogtat be egy ajánlattal, nekünk is meg kell hallgatnunk őket. A Slovan esete viszont szerintem még picit más, a pozsonyi pénzek összehasonlíthatók a magyar topklubokéval. De a szlovákiai klubok többségével képesek lehetnek üzletet kötni a magyar csapatok.

Fordítva is igaz a helyzet? El lehet már hozni jobb játékosokat az NB I-ből Dunaszerdahelyre?

A klub vonzerejét tekintve igen, financiálisan azért már bonyolultabb a helyzet. Folyamatosan figyeljük a magyar piacot, nyilván nem a Fradi vagy a Vidi kezdőcsapatát, hanem az egyéb lehetőségeket. Ilyen volt a helyzet Vida Máté esetében is, aki a Vasas kiesésével vált elérhetővé, és aki a mai napig remek döntésnek tartja, hogy végül a miénket választotta a többi, anyagilag akár előnyösebb ajánlat közül.

A Celtic-igazolás az NB I-nek sem lett volna lehetetlen

lVakoun Issouf Bayo eladása a Celtic-nek a tél legnagyobb üzlete volt eddig. Az ő esetében magyar klubok nem próbálkoztak?

A Celtic egy neves és nagy klub, amely igen ügyesen keresett meg minket és a játékost is, olyan ajánlatot elénk téve, ami után nem lett volna egyszerű meggyőzni Bayót a maradásról. Nyilván senki nem mond nemet, ha tízszer akkora fizetést ajánlanak neki. A Celtic pedig minden szempontból egy tökéletes választás volt a számára, remélem, egyszer az angol Premier League-be is eljut majd innen. Magyar csapatok is figyelték a múlt nyáron őt, de hivatalosan egyikük sem lépett.

Ha akkor lépnek, szerintem nem lett volna lehetetlen a számukra Bayo megszerzése, de számunkra nem az volt a prioritás, hogy épp az NB I-be adjuk el egyik legjobbunkat.

Szlovák-magyar: “Egy döntetlen már értékes lenne”

Nyilván figyelemmel kísérik volt edzőjük munkáját is: mit szól Marco Rossi bemutatkozásához, első mérkőzéseihez magyar kapitányként?

Úgy gondolom, összességében sikerként kell elkönyvelni, amit a Nemzetek Ligájában elért a csapattal. Ugyan a második hely nem jelentett továbbjutást, de abszolút pozitív változások látszódtak a csapat játékában az elmúlt jó egy év történéseihez képest. Marco stabilitást hozott magával, jó döntéseket is hozott, mint például Szalai Ádám csapatkapitánnyá történt kinevezése, vagy akár Willi Orbán behívása. Nyilván nagyon örülünk annak, hogy Kalmár Zsolt is bekerült a keretbe, úgy vélem, ő Rossi irányítása mellett hosszú évekig válogatott lesz majd. Ugyanígy figyelemmel kíséri egyébként a kapitány Vida Kristopher és Vida Máté teljesítményét is. Rossi megteremtette a megfelelő atmoszférát az öltözőben, összehozta a csapatot, a következő lépés az, hogy az Eb-selejtezőkön is minél sikeresebb legyen a magyar csapat. Amely szerintem kaphatott volna rosszabb csoportot is, nyílt lehet a küzdelem a továbbjutásért.

Márciusban rögtön jön a szlovák-magyar meccs. Ön hogyan látja az esélyeket?

A nagyszombati stadionban szerintem nagyjából egyenlő erők csapnak majd össze, még ha a szlovákoknál nemzetközileg magasan jegyzett játékosokat is találunk, emiatt talán picit feléjük billen a mérleg. A másik oldalon viszont ott lehet a Marco Rossira jellemző szervezettség, ami akár messzire is elviheti a magyar válogatottat. Egy döntetlen szerintem már igen értékes eredmény lehetne.

Előtte rendeznek azért egy DAC-Slovant is….

Igen, “a nagy rangadó” (mondta van Daele magyarul – a szerk.). Mindenki erről beszél most már a csapatnál, de a városban is. Annak ellenére, hogy nyolc pont a lemaradásunk, ez két nagy rivális ki-ki meccse mindig. Olyan talán még nem is volt, hogy az első és a második helyezett csapott volna össze ezen a rangadón. Tudom, hogy vannak, akik aggódnak a mérkőzés közelsége miatt, de nekik is megígérhetem, hogy mindent megteszünk majd azért, hogy megverjük a Slovant!

DUDÁS GÁBOR