5 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség a bajnokságban. Ilyen szezonkezdetre számított?

Nem vagyok elégedett. Veszítettünk pontokat, és bár vezetjük a bajnokságot, nem megy egyik napról a másikra megértetni magam a játékosokkal.

Jól haladunk, de sok idő kell, hogy megértsék az én filozófiámat. Legutóbb veszítettünk, de a saját hibánkból, amit a következő mérkőzésekre ki fogunk javítani.

Miben fejlődött a legtöbbet a csapat az Ön kinevezése óta?

A legfontosabb változás a területek kihasználásában rejlik. Presszingelünk, nyomás alá helyezzük az ellenfelet, nem állunk és várunk. Intenzívebben kell támadnunk, és intenzívebben védekeznünk, de ehhez szükségünk lesz a felkészülési időszakra.

Ez nem úgy működik, hogy jön egy edző, és azt mondja, hogy te ezt meg ezt csinálod, és onnantól úgy lesz. Dolgoznunk kell keményen, és úgy látom, hogy a játékosok hajlandóak erre.

Orosz Pál szerint “Szerhij Rebrov nem az a haver-típus”. Szigorúan bünteti azt, aki késik edzésről, vagy éppen “alibizik”?

– A játékosok néha hibáznak, a futballcsapat pedig olyan, mint egy család. A családban sok mindent megbocsátasz. A fontos az, ha ilyen történik, hogy továbblépjünk.

Úgy tudjuk, hogy a kinevezését követő napokban az Ön kérésére még egy kisebb átalakítást is végrehajtottak a csapat edzőpályáján.

Megkértem az elnököt, hogy cseréljünk füvet. Teljesítette a kérésemet, így egy darabig csak egy edzőpályánk volt. Most már van több is, széleskörűbbek a lehetőségeink.

Elképzelhetőnek tartja, hogy maximalizmusa, és sajátos stílusa idővel átformálhatja akár az egész bajnokságot is?

– Még nem igazán lehet behatárolni az én stílusomat. A játékosoknak időbe telik megérteni, úgyhogy lépésről lépésre kell haladnunk. Kell a felkészülési időszak, nem lehet egyik napról a másikra elvárni, hogy a játékosok presszingeljenek, intenzívebb játékot mutassanak. Meg fogják ezt érteni idővel, és ami még fontosabb, meg is fogják valósítani. Mert megérteni egy dolog, de meg is valósítani nem egyszerű.

Egy ukrán lapnak adott interjúban megemlítette, hogy kedveli a háromvédős felállást. Várható, hogy a Fradinál is új hadrendet vezet be?

– A háromvédős felálláshoz szükség lenne három védőre. Két hónapja egyetlen belső védőnk van, mert számomra Leo nem az. Most Kenny (Otigba – szerk.) és Frimpong visszatér, úgyhogy lesznek variációs lehetőségeink, de eddig nem nagyon volt esélyünk kipróbálni a háromvédős felállást. A Honvéd ellen az utolsó percekben átálltunk rá, és stabilabbak lettünk védekezésben.

A jövőben szeretnénk három védővel játszani. Láttam, hogy a válogatott is ezt a modellt használja, és nekik működik, úgyhogy nekünk is működhet, de az átálláshoz idő kell.

Ha már védőhiányról beszélünk: a válogatott szünet alatt a csapattal készült a világbajnok Paul Pogba bátyja, Florentin.

– Csak öt napot volt velünk Pogba. Meghívtuk, elfogadta, most már több információnk van vele kapcsolatban, télen majd döntünk a leigazolásáról.

Egy másik jól csengő név, Marten Wilmots már szerződést kapott a Fradinál, ő idén ugyebár nem léphet pályára. Tavasszal kezdőként számol vele?

– Látok lehetőséget Wilmotsban, de csak rajta, és az általa elvégzett munkán múlik, hogy bekerül-e a kezdőbe. Nem régóta van velünk, de jól illik a csapatba, és jól dolgozik. Majd meglátjuk, hogy mire képes.

Stefan Spirovski, és Ivan Petrjak sérülést szenvedett a válogatott szünetben. Hogyan tervezi megoldani az ő pótlásukat?

– Vannak visszatérőink, akik játékra alkalmasak. Minden játékos nagyon fontos számunkra, de aki jobb az adott poszton, az fog játszani. Aki eddig nem játszott, annak is készen kell állnia arra minden pillanatban, hogy beálljon.

WERNIGG MÁRTON