A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a mérkőzést követően az M4 Sport után a sajtótájékoztatón is értékelte a szerbek ellen 1-0-ra elveszített barátságos mérkőzést.

– Úgy gondolom ez a találkozó teljes mértékben kiegyenlített volt, minden statisztika ezt igazolja. Egyedüli dolog, ami a részünkről jobban kellett volna hogy sikerüljön, azok a passzok voltak, ki nem kényszerített hibákból rontottunk néhányszor, ezt leszámítva jó volt a hozzáállás. Kértem a srácoktól, hogy javuljunk a labdabirtoklásban, ebben javultunk, voltak nagy helyzeteink is, noha Mitrovic második helyzetéből megérdemelték volna, hogy gólt szerezzenek a szerbek – fogalmazott Rossi, akit beszélt Szerbia vitatható góljáról is.

Ami a játékot illeti, én visszanéztem a mobilomon és számomra teljesen egyértelmű volt Mitrovic kezezése és valamilyen megmagyarázhatatlan módon a videobíró nem ítélt semmit. Öt percen keresztül volt VAR-vizsgálat és mégse voltak képesek rájönni, hogy egyértelmű kezezés volt a támadójátékosnál. ahogy korábban is említettem, nincs igazából barátságos mérkőzés és most buktunk egy pontot, mert a döntetlen lett volna a megérdemelt eredmény.

Biztos, hogy amiben javulnunk kell az a ki nem kényszerített hibák csökkentése, amikor a labdabirtoklás szakaszában vagyunk, akkor nem történhet az meg, ami ma este megtörtént. De ezt leszámítva az egész este során nagy előrelépést tettünk.

Az olasz trénert kérdezték a két újonc; Ádám Martin és Callum Styles teljesítményéről is.

– Ami az újoncokat illeti, nagyon jó hozzáállást tapasztaltam Martin és Callum részéről is. Callum került a mérkőzésen igazán olyan helyzetbe, amikor többet érhetett a labdába és úgy hiszem, hogy jól szerepelt, ahogy Martin is. Amikor én azt látom, hogy a srácoknak jó a hozzáállásuk, együtt dolgoznak, csapatmunkát látok és követik a taktikai elvárásokat, akkor nem panaszkodom a mérkőzés miatt. Nyilván az eredmény miatt igen, ebben benne volt a döntetlen és úgy hiszem, hogy volt egy nagyon nagy videobírós hiba, ezt mindenképpen ki kell mondani.

– Sokszor sikerült ellenállni az ellenfél nyomásának úgy, hogy sikerült a labdabirtoklás során jobb teljesítményt nyújtanunk. Ugyanakkor a ki nem kényszerített hibákról muszáj beszélgetném a srácokkal, bár az első félidőben az ellenfél is hasonló százalékban hibázott. Nagyon nem szeretek veszíteni, de azért azt is vonjuk le következtetésképp, hogy – az én meglátásom szerint – ki nem érdemelt módon vesztettünk és a másik dolog, hogy azért mégiscsak Szerbia ellen vesztettünk. Meg lehet nézni, milyen játékoskerete volt a szerbeknek ma még úgy is, hogy hiányzott Vlahovic. Ha azt várjuk, hogy Magyarország júniusban legyőzi Olaszországot, Angliát vagy Németországot, akkor tévedünk. Magyarországnak helyt kell állnia velük szemben, de amilyen játékosminőség van az ellenfeleinknél, simán belefér, hogy legyőznek bennünket. Ez a realitás, ezt el kell fogadnunk. Amikor állod a sarat, és pariban vagy egy olyan válogatott ellen, mint Szerbia, akkor nincs okunk depressziósnak lenni. Én sem vagyok elégedett ezzel az eredménnyel, de a statisztikák magukért beszélnek és emiatt nem érheti kritika a válogatott erejét. 

Rossi később bővebben is elemezte Callum Styles mai teljesítményét.

– Több olyan játékosunk is van, akik több taktikai pozícióban is megállhatják a helyüket, ez az egyik olyan kritérium, aminek fényében a keretmeghívásokat kiosztom. Styles a mi játékrendszerünkben lehet védekező középpályás, lehet baloldali támadó az ék mögött, de lehet bal oldali szárnyvédő is. Ebben a három szerepben is el tudom képzelni. Ma este bizonyította, hogy a nagyon jó sebességű Radonjiccsal szemben két-három labdát meg tudott szerezni, tehát mindenkinek jó benyomása lehet az ő játékáról.

Az interjú végén Marco Rossi elmondta, hogy pénteken már újra tréningezik a válogatott. Aki játszott, arra egy regeneráló edzés vár, míg a többiek már készülnek a keddi mérkőzésre és az edzések alapján ki fog derülni, ki kap szerepet a következő mérkőzésen. Az olasz szakember azt is elmondta, hogy bízik Willi Orbán felépülésében, akit kedden szívesen pályára küldene.

Magyar-szerb: “A döntetlen lett volna a reális eredmény”, “Nem a helyzetek számával volt a baj” – a mieink értékelései