Fotó: www.kicker.de

Szalai: "Engem elsősorban sosem a gólok határoztak meg" – a Schalkéhoz köti az egyik legmeghatározóbb élménye

A magyar válogatott támadója elmondta, az eddigi edzői azt is értékelték, hogy jellemzi őt egyfajta mentális erő, amivel a nehéz helyzetekben is a csapat segítségére lehet.
Nyikes Zoltán 2020. április 25., szombat 14:35
Fotó: www.kicker.de
A magyar válogatott támadója elmondta, az eddigi edzői azt is értékelték, hogy jellemzi őt egyfajta mentális erő, amivel a nehéz helyzetekben is a csapat segítségére lehet.
Szerző: Nyikes Zoltán 2020. április 25., szombat 14:35

Tíz évvel ezelőtt a Bayer Leverkusen elleni bajnokin mutatkozott be a Bundesligában a Mainz játékosaként Szalai Ádám, aki azóta már 239 német élvonalbeli mérkőzést tudhat maga mögött. A 61-szeres magyar válogatott támadó a Képes Sportnak felidézte a debütáló meccsét, beszélt az egyik legmeghatározóbb élményéről és két korábbi edzője, Thomas Tuchel és Julian Nagelsmann is szóba került.

– Előttem van a pillanat, ahogy beállok a Leverkusen ellen, de a bemutatkozásomat megelőző hét is, ahogy készülünk, edzőmeccset vívunk a Kaiserslautern ellen a bajnokit várva. Januárt írtunk, hét nappal korábban érkeztem Madridból – idézi Szalai Ádám Képes Sportnak adott interjúját az origo.hu. A csatár hozzátette, a mai napig elfogja az egészséges drukk minden egyes mérkőzése előtt, akkor sem volt másképp. Szalai Ádám arra már nem emlékszik, Thomas Tuchel mit mondott, amikor az oldalvonal mellett állt a bevetésre várva, de elárulta, hogy sokat köszönhet a PSG jelenlegi trénerének. – Nemcsak a karrierem, az életem meghatározó tíz éve volt ez, ebben az évtizednyi időszakban nőttem fel, lettem gyerekből férfi, ezalatt érett meg a gondolkodásom. A tízet persze kibővíthetjük tizenhatra, amelyet Magyarországtól távol töltöttem. Ezalatt határoztam el, amíg játszom, arra törekszem, hogy a lehető legmagasabb szinten futballozzam."

A beszélgetésből kiderült, hogy Edinson Cavani sérülése után nem ajánlotta be magát a Thomas Tuchel irányította PSG-hez, ugyanis Szalai szerint a barátságot és a munkát nem szabad összekeverni. Majd egy másik fiatal német edző, Julian Nagelsmann neve is előkerült.

– Valóban az, mindketten nagyon nagy hatással voltak a karrieremre, mindketten tágították a horizontot, minden héten, de talán minden egyes nap képesek voltak valami újat mutatni.

Julian azért is különleges, mert vele a harminchoz közel, illetve túl a harmincon dolgozhattam együtt, megtapasztalva már egy s mást, mégis rendre meg tudott lepni valamivel

– mondta a magyar válogatott támadó, majd hozzátette, hogy lehetetlen választani a két edző közül, már csak azért is, mert Tuchel tíz évvel ezelőtt edzette, azóta pedig Dortmundot is, most pedig Párizsban világsztárokkal dolgozik, rengeteget fejlődött.

Szalai ezt követően magáról is ejtett pár szót.

Engem azért sosem elsősorban a gólok határoztak meg. Egy csatár esetében nyilván nagyon fontos a gól, én is rendkívüli kvalitásnak gondolom, ha valaki mindig, minden helyzetből képes betalálni, és persze én is bevettem néhányszor a kaput, de

az edzőim is az egyéb erősségeimet értékelték, hogy milyen pozíciót veszek fel a pályán, hogy miként csinálok helyet a társaknak, hogy jellemez egyfajta mentális erő, amivel a nehéz helyzetekben is a csapat segítségére lehetek.

Szalai elárulta, hogy máig a Schalkéhoz köti az egyik legmeghatározóbb élménye, amikor a Bajnokok Ligája selejtezőjében a PAOK ellen kiharcolták a főtáblára jutást.

Igaz, hogy adtam egy gólpasszt és szereztem két gólt, de pazar akciók végén találtam be, csak a kapuba kellett passzolnom a labdát. Nem ezért nagy élmény, hanem mert mindenki ezt akarta, a játékosok, a klub, valamennyi szurkolónk, és mi megvalósítottuk a vágyakat. Gyerekkori álmom volt a Bajnokok Ligájában szerepelni, megadatott, és akkor is csodálatos emlék, ha a nyolcaddöntőben jött aztán a Real.

A Bundesliga csapatai elkezdték a kiscsoportos foglalkozásokat, ami azt sejteti, a karantén után nemsokára akár a bajnokság is beindulhat, elsőként a topligák közül.

Két hét otthonlét után két hete edzünk már ötfős csoportokban, távolságot tartva, tehát nincsenek párharcok, olyan gyakorlatok, amelyek fizikai kontaktussal járnának. Mindenki külön öltözik, nem is az edzőcentrumban fürdünk, de mindenkinek máris sokkal jobb a hangulata.

A Bundesligában úgy gondolják, három hét múlva talán lehet már zárt kapus bajnokikat rendezni,

persze most nem ez a legfontosabb, sokkal inkább az, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, még inkább pedig, hogy a halálozások száma csökkenjen. Vannak tehát sokkal fontosabb dolgok is annál, mint hogy mikor folytatódik a Bundesliga, és azért veszélyforrás a zárt kapus mérkőzések esetén is lenne, mert egy-egy meccsre biztosan összeverődnének néhányan, együtt néznék a tévében. Úgyhogy elég sok egyelőre a kérdőjel.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Horváth Krisztofer
Nem kizárt, hogy a Serie A-ban marad kecskeméti kölcsönjátéka után a magyar válogatott futballista.
Ferencváros
Marquinhos
A mexikói élvonal egyik élcsapata, az UNAM Pumas ismét harcba szállhat Marquinhosért.
Hertha BSC
Dárdai Pál
Hivatalossá vált, hogy Dárdai Pál ismét távozik a Hertha vezetőedzői posztjáról, de más szerepkörben marad az egyesületnél, mert életre szóló klubtagságot kapott.
Tovább az összes átigazoláshoz