Fotó: etofc.hu

A Fradinál is dolgozott és figyelt az ETO új edzője: "Nem vagyok Harry Potter, de mindent megteszünk az NB I-ért" - interjú

Egyelőre öt meccsre érkezett, ebből kettőt már behúzott, ha még hármat megnyer az ETO-val, feljut a győriekkel. Az első napján lógó fejű játékosokat talált az öltözőben, de ma már újra elhiszik, hogy NB I-esek lehetnek. Egy éjszaka alatt eldöntötte, hogy elvállalja a megbízatást, és elhagyja a DAC-ot. Az összeállításnál olykor a megérzéseire hallgat, ami eddig bejött neki. Korábban dolgozott a Fradinál, ahol Rebrovtól és Csercseszovtól is ellesett pár értékes praktikát. Interjú Borbély Balázzsal, az ETO vezetőedzőjével.
Privacsek András 2024. május 9., csütörtök 13:39
Fotó: etofc.hu
Egyelőre öt meccsre érkezett, ebből kettőt már behúzott, ha még hármat megnyer az ETO-val, feljut a győriekkel. Az első napján lógó fejű játékosokat talált az öltözőben, de ma már újra elhiszik, hogy NB I-esek lehetnek. Egy éjszaka alatt eldöntötte, hogy elvállalja a megbízatást, és elhagyja a DAC-ot. Az összeállításnál olykor a megérzéseire hallgat, ami eddig bejött neki. Korábban dolgozott a Fradinál, ahol Rebrovtól és Csercseszovtól is ellesett pár értékes praktikát. Interjú Borbély Balázzsal, az ETO vezetőedzőjével.
Szerző: Privacsek András 2024. május 9., csütörtök 13:39

Az első ETO-meccsed után azt mondtad, hektikus napok vannak mögöttetek. Mi volt a legnagyobb probléma, mit tapasztaltál, amikor először találkoztál a csapattal?

- Két vesztes meccs után nem volt optimális a hangulat az öltözőben, lógó fejeket, hitüket vesztett srácokat láttam - kezdte Borbély Balázs, az ETO vezetőedzője a csakfoci.hu-nak. -  Az első feladatom az volt, hogy próbáltam elhitetni velük, még semmi nincs veszve, van öt meccsünk, bármire képesek lehetnek, hiszen jó futballisták.

Mennyire ért váratlanul a felkérés? Volt időd rákészülni?

- A lehető legváratlanabbul ért.

Készültem a DAC edzésére, amikor kedden este felhívott a tulajdonos úr és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem átvenni az ETO irányítását. Szerdán reggel pedig már itt voltam Győrben.

Nem sokat gondolkodtál....

- Egy éjszakát. Ismertem a győri keretet, tisztában voltam a körülményekkel és elvállaltam ezt az öt meccset.

Mekkora a nyomás rajtad, hogy fel kell jutni?

- Inkább úgy mondanám, hogy szeretnénk feljutni. Van egy nagyon erős vetélytársunk, meglátjuk, melyik csapat jár sikerrel. Nem vagyok varázsló, nem vagyok egy Harry Potter, de mindent megteszünk az NB I-ért.

A Vasas vagy az ETO esélyesebb most a feljutásra?

- Egyforma esélye van a két csapatnak. Egy pont a hátrányunk, de a saját kezünkben van a sorsunk, ha mind a három meccsünket megnyerjük, akkor mi jutunk fel.

Az eddigi két meccs alapján úgy tűnik, jól nyúltál bele a csapatba, több poszton is változtattál. Kapust például miért cseréltél?

- Kényszerűségből, mivel a Mosonmagyaróvár elleni meccs előtt Ruisz Barna megbetegedett, Gyurákovics Eriket raktam a kapuba, aki jól védett, ezért a Pécs ellen is megadtam neki a lehetőséget. Az összeállításnál a megérzéseimre hagyatkoztam és ez eddig bejött.

Névjegy:

A 44 éves dunaszerdahelyi születésű Borbély Balázs játékospályafutását a DAC-ban kezdte, ahol az első csapatban 1998 és 2000 között szerepelt. Ezután az Artmedia Petržalkánál töltött sikeres időszakot, amellyel a 2005/2006-os szezonban a Bajnokok Ligája csoportköréig jutott. Ráadásul a második fordulóban győztes gólt lőtt a Portónak idegenben. Légiósként megfordult a német Kaiserslautern, a romániai Temesvár és a ciprusi AEL Limassol csapataiban.
A szlovák válogatottban 13 alkalommal lépett pályára.
Edzői karrierje jelentős részét a DAC-nál töltötte, ahol két szezonban a felnőttcsapatnál volt másodedző.
2019-től a Ferencváros U17-es gárdáját irányította, majd volt az U19-es és az NB III-as csapat edzője is. Ahonnan 2022 nyarán tért vissza Dunaszerdahelyre. Idén áprilisban vette át az NB II-es ETO irányítását.

Szembetűnő, hogy az eddigi két mérkőzésen Farkas Balázs és Claudiu Bumba is átlagon felül teljesített, hiszen mindketten 3-3 gólt szereztek. Korábban Farkas nem játszott, míg a román légiós az utóbbi időben adós volt a jó teljesítménnyel.

- Nem lenne elegáns, ha most a múlttal foglalkoznék, nem is akarok. Mindketten remek játékosok, Farkas életveszélyes a tizenhatoson belül, de volt egy hosszú sérülése, 8-9 hónap után még nincs meg az a dinamika benne, ami szükséges. Egy jó nyári alapozással azonban a következő szezonban nagy erőssége lehet az ETO-nak. Bumba pedig egyértelműen a csapat vezére, NB I-es szintű játékos, tőle és a rutinosabb játékosoktól várom, hogy a vállukon vigyék a csapatot.

Jövő héten ETO-Vasas mérkőzést rendeznek Győrben, ahol nagy eséllyel eldől a feljutás. Ősszel a Fáy utcában 6-0-ra nyertek az angyalföldiek. Láttad azt a meccset?

- Igen. Az első félidő szerencsétlenül alakult az ETO számára, két gólt sem adott meg a bíró, aztán pedig 2-0 után teljesen szétesett a Győr. Ez azonban most már nem érdekes, arra készülünk, hogy azt a mérkőzést is megnyerjük.

A te sorsodat mennyire befolyásolja az, hogy meglesz-e az NB I vagy sem?

- Nem beszéltünk erről. Ahogy már említettem öt meccsre szól a szerződésem, az utolsó forduló után majd leülünk a tulajdonos úrral és átbeszéljük a lehetőségeket.

Ugyan rövid ideje vagy itt, de már van némi rálátásod a másodosztályra? Milyen bajnokság az NB II?

- Egy sajátos liga, ahol nem biztos, hogy mindig a minőségbeli különbségek döntenek.

Sokat számít a hazai pálya, az első gól megszerzése, hiszen védekezni, tolódni, agresszíven játszani már majdnem mindenki tud.

Komoly futballistamúlt van mögötted és nagy edzőkkel dolgoztál, többek között azzal a Vladimír Weiss-el is, aki hosszú ideje Szlovákia legsikeresebb és legjobb szakvezetője. Az ő vagy bármelyik más edző személyisége mennyire volt rád hatással?

- Sokat tanultam Weisstől és a mai napig nagyon jóban vagyunk, szoktunk beszélni a szakmáról is. Játékosként azonban még másként néztem az edzőkre, nem az volt a legfontosabb, hogy mit leshetek el tőle, hanem az, hogy betartsam azt, amit kér. Amikor például a Ferencváros utánpótlásában dolgoztam, akkor már tudatosan figyeltem Rebrov, majd később Csercseszov munkáját. Néztem, hogyan dolgoznak, milyen taktikát alkalmaznak, miként meccselnek. A DAC-nál pedig Guľa és Muñoz munkáját testközelből láttam és segítettem. Ezek az időszakok ilyen szempontból is nagyon hasznosak voltak számomra.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Játékoseladások?
"Csak különleges ajánlat esetén engedünk el játékost" - utalt Hajnal Tamás többek között Marquinhos vagy Varga Barnabás esetleges értékesítésére. (M4 Sport)
Légiósok
Szalai Attila
A török sajtó szerint a Galatasaray szívesen látná soraiban Szalai Attilát.
Légiósok
Varga Roland
53 mérkőzés után távozik a Sepsi OSK-tól Varga Roland.
Tovább az összes átigazoláshoz