“Három foga meglazult, befelé áll a szájában, hogyan menjen ezek után a párharcokba?” - kártérítési per jöhet az NB II-ben

Mintegy két hónapig nem játszhat és akár négy fogát is elveszítheti az a Batizi-Pócsi Balázs, akit egy hétvégi NB II-es bajnokin ütött meg könyökkel ellenfele, Vágó Levente.
Dudás Gábor 2019. február 14., csütörtök 19:00
Mintegy két hónapig nem játszhat és akár négy fogát is elveszítheti az a Batizi-Pócsi Balázs, akit egy hétvégi NB II-es bajnokin ütött meg könyökkel ellenfele, Vágó Levente.
Szerző: Dudás Gábor 2019. február 14., csütörtök 19:00

"A könyök éles fegyvernek minősül ilyen magasságban"

Mint ismeretes, durva eset borzolta a kedélyeket a múlt hétvégi NB II-es fordulóban: a Tiszakécske labdarúgóját, Batizi-Pócsi Balázst úgy ütötte meg könyökkel a mosonmagyaróvári Vágó Levente a két csapat találkozójának 60. percében, hogy a hazaiak játékosának egyik kitört fogát a gyepen találták meg a bajnoki után. A csatár egyből a földre rogyott, szájából ömlött a vér, le is kellett cserélni, és villant a piros lap is a vendégek játékosának.

Természetesen nagyon sajnálatos, ami történt, én a magam részéről nem vélek szándékosságot felfedezni a történtekben. Nem is tisztem ezt megítélni, mivel ezt az egészet csak egy ember tudja, aki valójában okozta a sérülést. Viszont az nyilvánvaló, hogy a mérkőzéseken mindig hatalmas rizikó, ha valaki ilyen mozdulatokkal közlekedik a pályán, és azzal számolnia kell, hogy az a testrész - jelen esetben a könyök - "éles fegyvernek" minősül ilyen magasságban, és előbb-utóbb súlyos sérülést is okozhat, ami a hétvégén be is következett – kezdte a csakfoci.hu-nak Nyilas Elek, a Tiszakécske szakmai igazgatója, a Ferencváros korábbi válogatott játékosa. – A sérülés tényét megállapítva a játékos, mint magánember jogorvoslatért fordulhat ezzel kapcsolatban, amit teljes mértékben rábíztunk Balázsra, mit fog lépni az üggyel kapcsolatban. Hangsúlyozom, a szíve és a lelke fog ebben dönteni, mi végig mellette állunk és mindenben támogatjuk.

"Addig ne játsszon a sérülést okozó játékos, amíg a sérült fel nem épül"

A történtek után az MLSZ Fegyelmi Bizottsága (FEB) négy mérkőzésre eltiltotta a sérülést okozó mosonmagyaróvári támadót, Vágó Leventét. Az NB II-es gárda szakmai igazgatója honlapunknak ezzel kapcsolatban is elmondta a véleményét.

Leszögezném, nem a mosonmagyaróvári játékos ellen akarok beszélni. Van olyan eset, amikor a játékvezetőnél való reklamálás három meccset ér, míg a mostani eset pedig négyet. Első blikkre furcsa a döntés, de meglehet, ebben az esetben célszerű lenne a kirívó dolgokat egyenesen arányosan büntetni: addig ne játsszon a sérülést okozó játékos, amíg a sérült fel nem épül! Sajnos Balázs kiesése érzékeny veszteség számunkra, akit így két hónapig nélkülöznünk kell.

Nem lehet elmenni amellett sem, hogy egy ilyen súlyos fog- és szájsérülésnél felmerülhetnek a komoly orvosi költségek is. Batizi-Pócsinak összesen négy foga sérült meg egyébként az eset következtében, a gyepszőnyegen talált fogat ugyan visszaillesztették az ínyébe, de nem tudni, hosszabb távon megmarad-e, míg három másik foga meglazult és befelé áll a szájában.

A klub kollektívan köt biztosításokat minden játékosra, viszont azt nem tudom, hogy Balázsnak van-e külön biztosítása. Arra az esetre, ha netalántán beültetésre kerülne sor, akkor azt nem tudhatjuk, hogy a biztosító fizeti ezeket a költségeket vagy sem. Nyilván ebben az esetben felmerülhetnek olyan vélt vagy valós követelések valaki felé, ahol meg kell találni azt a személyt, akinek gyakorlatilag fedeznie kell ezt a kiadást - mondta ennek kapcsán Nyilas.

Kártérítés? - a klub is indíthat pert

A csakfoci.hu által megkérdezett, a futballügyekben is otthonosan mozgó jogász-szakértő szerint, elképzelhető, hogy kártérítési ügy is lehet a történtekből. A kártérítés alapja a felróhatóság, és amennyiben megállapítható Vágó felelőssége, úgy Batizi-Pócsi klubja indíthat pert, amelynek kimenetele azonban nyilván előre nem jósolható meg. Annyi bizonyos, hogy a munkáltatónak, azaz a jelenlegi helyzetben a Tiszakécskének lehet módja kártérítési pert indítani és a csapatot a játékos kiesésével ért kár lehetne kompenzálható ezáltal.

Hasonló ügy egyébként akadt már a magyar foci közelmúltjában, bár a sérülés fajtája és súlyossága azért mégis más volt, mint jelen esetben. 2002 áprilisában az akkor a DVSC-ben futballozó Bajzát Péter Medgyesi László karrierjére tett pontot, miután úgy rúgta meg az újpesti védőt, hogy az porc- és keresztszalag-sérülést szenvedett. A hátvéd kártérítési pert indított, a polgári bíróság előtt azonban nem tudta bebizonyítani a szándékosságot, de a pályára már nem térhetett vissza.

A tiszakécskei Duna Aszfalt TVSE sportigazgatója végül azt is elárulta, hogy a Mosonmagyaróvár vétkes játékosa tisztázta-e már a történteket Batizi-Pócsi Balázzsal.

Az édesapja sűrű bocsánatkérések közepette felhívott, és elmondta, sajnálja az esetet. Leventéről úgy tudom, hogy ő még aznap beszélt Balázzsal, tőle is bocsánatot kért. Ha minden jól alakul és nem lesz szükség műtéti beavatkozásra, akkor utána döntünk a továbbiakról. Egy a baj, sajnos lelkileg nagyon komoly sérülésről van szó. Ugyan az egy dolog, hogy esztétikailag, hogyan fog kinézni Balázs szája, de az felvet néhány kérdést, mi lesz akkor, ha teljesen egészséges lesz, és akkor hogyan fog belemenni az ilyen párharcokba. Egy biztos: elsőre ez a sajnálatos eset fog bevillanni neki, és ezt az ember egyhamar nem tudja levetkőzni magáról – tette hozzá.

Vágó Levente: "Sajnálom; úgy védekeztem, ahogy egy védőnek kell"

A Mosonmagyaróvár játékosa a Kisalföldnek nyilatkozott az esetről.

- Rettenetesen sajnálom, hogy ilyen súlyos sérülést okoztam, elnézést kérek ezért, ám azt mindenképp le szeretném szögezni, nem volt szándékos a megmozdulásom. Batizivel együtt ugrottunk fel a labdáért és bár kitettem a kezem, nem azért, hogy megüssem az ellenfelem. Úgy védekeztem, ahogy az ilyen esetekben szerintem egy védőnek kell. A futballban benne van néha ilyen ütközés, amelyben egyébként én is megsérültem, össze kellett varrni a karom, de még egyszer szeretném hangsúlyozni, nem akartam a hazai támadót megütni.

LENKÓ PATRIK

Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Callum Styles
A Fradi újra megpróbálta megszerezni a 23 éves játékost, ám Styles az angol másodosztályba vágyott inkább. A Championshipbe való igazolás pedig klubja miatt nem jött össze.
ZTE FC
Dombó Dávid
Hivatalossá vált a csakfoci.hu korábbi információja: Zalaegerszegen folytatja pályafutását Dombó Dávid.
BVSC
Kincses Ádám
Úgy tűnik véget érhet a több hetes edzőkereső a BVSC-nél. Végül a legkézenfekvőbb döntést hozták meg a klub vezetői.
Tovább az összes átigazoláshoz