Rossi: "Ha valaki sétál a pályán, azt soha nem fogom meghívni" - a szövetségi kapitány elmondta, miért nem számít visszaesésre

Marco Rossi szövetségi kapitány Telkiben, a magyar Európa-bajnoki szereplés záró sajtótájékoztatóján kiemelte: a torna alatt a válogatott rengeteget lépett előre csapatként, emellett egyénileg is sokat fejlődtek a játékosok.
Csakfoci Admin 2021. június 24., csütörtök 18:30
Marco Rossi szövetségi kapitány Telkiben, a magyar Európa-bajnoki szereplés záró sajtótájékoztatóján kiemelte: a torna alatt a válogatott rengeteget lépett előre csapatként, emellett egyénileg is sokat fejlődtek a játékosok.
Szerző: Csakfoci Admin 2021. június 24., csütörtök 18:30

A magyar válogatott nagyszerű teljesítményt nyújtott az Európa-bajnokságon, amelyen döntetlent ért el a vb-címvédő franciákkal, valamint idegenben a németekkel is. A három csoportmérkőzésen összesen kevesebb mint tíz percet játszott hátrányban a világ legjobbjai közé tartozó riválisok ellen, úgy, hogy vezetett a franciák és a németek ellen is.

A müncheni csoportmérkőzés másnapján Marco Rossi már Telkiben, a válogatott médiaközpontjában válaszolt az újságírók kérdéseire.

- Több szinten is előreléptünk az Európa-bajnokság alatt, immár félelem nélkül játszunk a magasabban rangsorolt ellenfelekkel szemben, meg tudunk küzdeni velük fizikai szinten, állóképességben, futóteljesítményben és taktikai szinten is megálljuk a helyünket. Technikai szinten továbbra is fennáll a különbség köztünk és a topcsapatok között, de remélem, hamarosan meghívhatok olyan játékosokat a keretbe, akik segítenek lefaragni a meglévő technikai lemaradásunkat - fogalmazott a torna tanulságairól a szövetségi kapitány.

- Az elmúlt harmincöt napban nagyon sok szempontból fejlődött a csapat mellett a stábom és én magam is. Elsősorban apró részletekben lehet ezt tetten érni, de a legfontosabb, hogy elmondható: van egy igazi csapatunk. A fiúk motiváltak, rátermettek a feladatra, az elért eredmények nem is tükrözik teljesen azt a minőségi előrelépést, amit megtettünk az elmúlt bő egy hónapban. Én magam szeretnék támadóbb, proaktívabb játékot játszani, amiből korábban a Nemzetek Ligájában már adtunk ízelítőt, de a portugálok, a németek és a franciák nem olyan ellenfelek, amelyek ellen sok lehetőség adódik erre.

- Ennek az Európa-bajnokságnak minden pillanatát a szívembe zárom - folytatta Rossi. - Sajnos rövid ideig tartott, bő egy hét alatt lejátszottunk három mérkőzést, de így is óriási élményekkel lettem gazdagabb.

A legmegindítóbb pillanatok a szurkolóinkhoz kötődnek, ahogy a mérkőzéseken szurkoltak és hozzáálltak a válogatotthoz.

Szokták mondani, hogy a labdarúgás csak egy játék, de valójában jóval több annál, hiszen ennyire mély érzelmeket képes kiváltani. Ennek az Eb-nek a futballisták voltak a főszereplői, őket illeti az elismerés, én is köszönettel tartozom nekik, méltán büszke rájuk az egész ország.

A szövetségi kapitány szerint az Eb-n pályára lépő játékosok mindegyike jó benyomást keltett a tornán, ezért többen is számíthatnak rá, hogy rangosabb bajnokságokból is hívni fogják őket. A szakember úgy véli, bár a magasabban jegyzett bajnokságokban mindenki számára nagyobb kihívásokat jelent, ám ha ott helyt állnak, akkor válogatott szinten is sokkal jobb teljesítményre lesznek képesek.

Újságírói kérdésre válaszolva Marco Rossi elárulta: nem számít visszaesésre az Európa-bajnokság után, abban bízik, hogy a csapat azon az úton halad tovább, amelyen eddig is eljutott.

Azért nem számítok visszaesésre, mert kizárólag olyan játékosokat fogok meghívni a válogatott keretébe, akiken látom, hogy futnak, harcolnak a pályán.

Ha valaki technikailag jó, de nem fut, nincs benne küzdőszellem, semmire sem jó a nemzetközi futballban!

- Nem kell, hogy mindenki Szoboszlai Dominik technikai szintjén legyen, más aspektusok is vannak a labdarúgásban. Ha valaki technikailag kiemelkedő, de sétál a pályán, azt soha nem fogom meghívni a válogatottba. Ezt az elvet 2019 novemberében, a Wales elleni cardiffi meccs után hoztam meg. Akkor azt mondtam magamnak, hogy vagy felmondok, vagy teljesen megváltoztatom a válogatás kritériumait. Utóbbi mellett döntöttem, és azóta változtak is az eredmények. Én a magyaroknak felelek a válogatott eredményeiért, ha azt látom, hogy valaki küzd és harcol, számíthat a meghívásomra, de csak azokat, hívom meg, akik valóban kiérdemlik ezt – fogalmazott a szakember.

Olvastad már?
A magyar betonfalnál nem volt keményebb - a miénk most az Eb leggyorsabb játékosa is
A csoportkörön túl több fontos és érdekes statisztikai mutatóban is ott vannak a magyar válogatott játékosai az Európa-bajnokság élmezőnyében, az UEFA hivatalos statisztikái szerint.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Csákvár / Puskás Akadémia
Öt játékos is visszatér Felcsútra
Már Felcsúton kezdik meg a felkészülést a fiatal futballisták.
Szeged
Megvan az első érkező
A 21 éves támadó középpályás 3 évre kötelezte el magát az NB II-es klubhoz.
Puskás Akadémia
Változások a szakmai stábban
Honlapunk információi szerint Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője új asszisztens edzőkkel kezdheti meg a következő szezont.
Tovább az összes átigazoláshoz