A csoportkör végéhez ért a kontinenstorna mezőnye, az UEFA hivatalos játékos-statisztikái alapján pedig jónéhány magyar futballista is ott van az élmezőnyben néhány fontos mutató tekintve.

Az Eb egyik legkeményebb játékosa is magyar például egyelőre: a legtöbb szabálytalanságot összesítő táblázat első helyén a szlovák Kucka áll, ám rögtön mögötte már a magyar Fiola Attila következik. A főként kényszerűségből balhátvédként játszatott és ott remekül teljesítő – a franciák ellen gólt is szerző – fehérvári játékos 9 szabálytalanságot követett el a neki 3 meccsen jutott 266 perc alatt, de azért jelzi, hogy egyik sem volt annyira súlyos, hiszen csak egy sárga lapot kapott összesen megmozdulásaiért.

Ha a legtöbb szerelési kísérletet vizsgáljuk, rögtön két magyar játékos is dobogós az egész Eb-mezőnyt tekintve: a fentebb is említett Fiola, illetve Botka Endre is 11-11 alkalommal állt vagy csúszott oda, hogy leszerelje ellenfelét, és mindketten 5-5 alkalommal jártak sikerrel. A két NB I-es futballistán kívül csak az osztrák Lainer volt erre képes eddig. Sőt, erre a listára még Szalai Ádám is odafért, aki olykor a védőket megszégyenítő intenzitással vette ki a részét a “piszkos munkából” (9 szerelés).

Labdaszerzésekben is találunk az élmezőnyben magyar futballistát: Nagy Ádám 24 esetben fülelt le lepattanó, átadást vagy épp beadást, hogy aztán játékba dobja a labdát. Ezzel olyan játékosok társaságában tanyázik jelenlegi az 5. helyen, mint
a svájci Akanji vagy az ukrán Zabarnyi, de említhetnénk az eggyel kevesebbet labdát csent holland Blindet is. Ebben a kategóriában egyébként a szintén holland de Vrij (29 labdaszerzés) az első.

A veszélyhelyzetben történt mentéseket is számoljáj az UEFA-nál és itt is van egy magyar az elitben: Szalai Attila 17-szer rúgta/vágta ki a labdát a riválisok elől, vagy tett erre kísérletet. Ezzel komoly szinten jegyzett védők (lásd a török Demiralt, a szlovák Skriniart vagy a svéd Lindelöföt) közé került a fiatal magyar bekk. Az éllovas itt egy másik svéd, Danielson (35).

A védések számát tekintve Gulácsi Péter is TOP 10-es, az RB Leipzig kapusának 11 hárítása volt a három csoportmeccsen, ezzel holtversenyben – a szlovák Dúbravkával, a portugál Rui Patrícióval és az ukrán Buscsannal – az ötödik pozíciót foglalja el jelenleg ezt a mutatót tekintve. A legtöbb védése az Eb-n eddig a török Uğurcan Çakırnak volt, igaz, kapott emellé nyolc gólt is.

Támadásban Sallai Rolland 2 gólpassza is feltétlenül kiemelhető, hiszen ezzel ő is a felsőház tagja (egészen pontosan holtversenyben a 3.), de hasonlóképp értékes a freiburgi támadó 3. pozíciója a legtöbb csel tekintetében! Sallainál csak a francia Mbappé (17 alkalommal) és a dán Mæhle (15) cselezett többször, a magyar támadó 12 kísérlettel “bronzérmes” itt.

És van, amit nem változott az utolsó csoportkörben: a portugálok ellen csereként, majd szülöhazája, Franciaország, illetve a zárófordulóban Németország ellen is kezdőként bevetett Loic Nego produkálta – holtversenyben – a kontinenstorna eddigi leggyorsabb sprintjét. A fehérvári focista egy ízben 33,8 km/h-val futott, erre pedig rajta kívül csak az olasz Leonardo Spinazzola volt képes. A TOP 10-ben olyan villámléptű játékosok vannak még rajtuk kívül, mint a francia Coman, a holland Gakpo, a walesi James, vagy az angol Sterling.

Eb 2020: Óriásit tarolt a TV-ben a német-magyar, egy furcsa rekord is megdőlt – az összes hír az Európa-bajnokságról itt!