A magyar válogatott abban a tudatban lépett pályára Németország vendégeként a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon, hogyha meglepetést okozva legyőzi a papíron esélyesebb riválisát, akkor biztosan nyolcaddöntőbe jut. Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya ezúttal a Neuer – Ginter, Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens – Havertz, Sané – Gnabry kezdőnek szavazott bizalmat. Edzőkollégája, Marco Rossi a franciák ellen meccshez képest nem változtatott a kezdőn, így a Gulácsi – Nego, Botka, Orbán, Szalai A., Fiola – Kleinheisler, Nagy Á., Schäfer, Szalai Á., Sallai tizenegy kezdett a müncheni Allianz Arénában.

Szergej Karaszjov sípszava után a 4. percben Kimmich veszélyeztetett: Fiola mellett éles szögből kapura lőtt, Gulácsi védett. Alig pár perccel később Rödiger fejese szállt mellé. A 11. percben “felrobbant” az Allianz Aréna – noha nem szó szoros értelmében -, hiszen a magyar válogatott megszerezte a vezetést: Sallai pazar jobb oldali beadása után épp a meccs napján szerződést hosszabbító Szalai Ádám két védő szorításában kibújt, és nyolc méterről, tanítani való módon a bal alsóba csúsztatott. Neuer még beleért, de már csak azt konstatálta, a labda megpihen a kapujában.

A mieink vezető találata után a németek nagyobb fokozatra kapcsoltak, és a 22. percben egy visszaemelt labda után Ginter próbálkozott, ám nem tudott túljárni Gulácsi eszén. Közben az égi áldás is megérkezett Münchenbe, de ez a vendéglátókat nem zavarta, erőteljesen rohamoztak, azonban a Rossi-csapat védelme jól állta a sarat. A félidő utolsó perceiben még Sallai távoli lövését hárította Neuer, a másik oldalon Havertz próbálkozását előbb Orbán blokkolta, majd a gyatra lövése a kapunk mellé ment.

Fordulás után a Kleinheisler szabadrúgását Fiola fejelte a kapu mellé, majd a 62. percben már Sallai szabadrúgása csattant a jobb oldali kapufa külső élén. A folytatásban nyílt sisakos játékot láthattunk. A 66. percben Havertz góljával egyenlítettek a németek, a középkezdés után már ismét előnybe kerültünk: Szalai indította Schäfert, aki a védők közül a kapujából kifutó Neuert is megelőzve fejelt a hálóba.

A mieink becsülettel küzdöttek, ám a 84. percben ismét egyenlítettek a németek: egy bal oldali támadás végén Kroos lövését blokkoltuk, a csereként beállt Goretzka elé pattant a labda, köszönte szépen és 13 méterről a kapunkba lőtt. Gulácsi még beleért a labdába, de hárítani már nem tudott.

Az utolsó percekben a németek inkább az időhúzásra játszottak, az eredmény már nem változott, így 2-2-vel ért véget a mérkőzés, Rossi tanítványai emelt fővel búcsúztak az Európa-bajnokságtól.

Európa bajnokság, 3. forduló, F csoport

Németország-Magyarország 2-2 (Havertz 66., Goretzka 84., ill. Szalai Á. 11., Schäfer 68.)

A meccs minden fontos pillanata percről percre itt!

Németország: Neuer – Ginter (Volland 82.), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan (Goretzka 58.), Kroos, Gosens (Musiala 82.) – Havertz (Werner 67.), Sané – Gnabry (Müller 68.)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Nego, Botka, Orbán, Szalai A., Fiola (Nikolics 88.) – Kleinheisler (Lovrencsics 88.), Nagy Á., Schäfer, Szalai Á. (Varga K. 82.), Sallai (Schön 75.)

A csoport végeredménye: 1. Franciaország 5 pont, 2. Németország 4, 3. Portugália, 4. MAGYARORSZÁG 2

Rossi: “A fiúk három mérkőzést oroszlánként harcoltak végig, büszkévé tették az egész országot” – értékelés