Fotó: facebook.com/vscveszpremofficial

Horrorhajrá várható az NB II-ben és az NB III-ban is - minden, amit a kiesésről és a feljutásról tudni kell

Lehetséges kiesők és feljutók - megnéztük, hogyan alakulhat az NB II és az NB III hajrája az osztályváltók tekintetében.
Csakfoci.hu 2024. május 4., szombat 13:30
Fotó: facebook.com/vscveszpremofficial
Lehetséges kiesők és feljutók - megnéztük, hogyan alakulhat az NB II és az NB III hajrája az osztályváltók tekintetében.
Szerző: Csakfoci.hu 2024. május 4., szombat 13:30

NB II: Egy csapat elszállt, négyen komolyabb veszélyben

Az NB I-hez hasonlóan az NB II-ben is komoly izgalmak maradtak a végjátékra, egyrészt a feljutást, másrészt a kiesést illetően. Négy fordulóval a vége előtt még 11 csapat van veszélyben matematikailag - a Mosonmagyaróvár sorsa már a hétvégén eldőlt, ők biztosan búcsúznak a másodosztálytól -, hiszen ebben az idényben már összesen négy klub esik ki az NB II-ből a létszámcsökkentésnek köszönhetően.

Az óváriak mellett még három klub búcsúzik majd, erre a három kiesőhelyre pedig a fentebb említett közel tucatnyi csapat is odaérhet még. Közülük a 26 pontos Tiszakécske és a 27 pontos Siófok van a legnagyobb bajban, számukra kisebb csodával érne fel a bennmaradás, hiszen a még veszélyzónán kívüli BVSC is 7, illetve 6 ponttal előzi meg őket. Közöttük az a PMFC helyezkedik el, amely ugyan a sereghajtó hármastól egyelőre biztonságos távolságban helyezkedik el, ám gyűjtenie kellene a pontokat a végjátékban, hogy biztosítsa NB II-es tagságát.

A következő, 31. fordulóban akár a kécskeiek és a Balaton-partiak sorsa is eldőlhet, ha a két gárda hazai pályán vereséget szenved a Csákvártól, illetve az Ajkától, miközben a BVSC győzKozármislenyben.

Papíron a 7., 42 pontos Soroksártól "lefelé", a számok alapján egyébként bárki kieshet még, de a Kazincbarcika, a Honvéd, a Haladás, az Ajka. a Csákvár és a Budafok egy fokkal nyugodtabb lehet, mint a fentebb említett gárdák.

A Merkantil Bank NB II-ben - az OTP Bank Ligához hasonlóan - pontazonosság esetén a következők döntenek az MLSZ Versenyszabályzata szerint:

1. A bajnokságban elért több győzelem

2. A bajnoki mérkőzések gólkülönbsége

3. A bajnoki mérkőzéseken rúgott több gól

4. Az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések pontkülönbsége

5. Az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések gólkülönbsége

6. A bajnokság fair play értékelésében elért jobb helyezés


Az NB II alsóházának állása 4 fordulóval a vége előtt:

NB III: Tisztul a kép, de nem a feljutást illetően

A harmadosztályban közben kezd tisztulni a kép, ami a lehetséges bajnokokat/feljutókat illeti. A regionálisan már négyfelé tagolt NB III két csoportjában viszonylag magabiztosan vezetnek az éllovasok, azaz északkeleten a Putnok (5 ponttal az NB II-es licenccel nem rendelkező Cigánd előtt), illetve délkeleten a Békéscsaba (10 ponttal előzik meg jelenleg az ESMTK-t).

Nyugaton viszont már szorosabb a verseny, a Tatabánya épp most kapott ki az őt üldöző Veszprémtől, így már csak három pont a fórja, míg délnyugaton az Iváncsa mindössze két egységgel előzi meg a Szentlőrincet.

Az itteni bajnokok azonban akkor sem nyugodhatnak meg, ha az első helyen végeznek, hiszen ez még nem jelent automatikus feljutást. Az NB II-be ugyanis csak két csapat kvalifikálhatja magát (a fentebb is említett létszámcsökkentés miatt), ha megnyeri a négy csoportgyőztes számára kiírt osztályozók valamelyikét.

Azaz még elképzelhető, hogy például a Békéscsaba egy fölényes csoprotgyőzelemmel is lemarad a másodosztályról, mint ahogy egy nagy nehezen kicsikart bajnoki cím is jelenthet aztán feljutást.

Az osztályozók párosításait sorsolni fogják, a lebonyolítás oda-visszavágós alapon történik majd.

Az NB III csoportjainak állása, 4 fordulóval az idény vége előtt:

Észak-Keleti Csoport:

Dél-Keleti Csoport:

Észak-Nyugati Csoport:

Dél-Nyugati Csoport:

Olvastad már?
NB II: Fontos bejelentést tett a Haladás, miután az MLSZ elutasította a licenckérelmét - közlemény
A szombathelyi klub azt írja, hogy maradéktalanul eleget tettek az MLSZ klublicenc eljárásához kapcsolódó hiánypótlási kötelezettségének.
Elolvasom

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
Fehérvár FC
Megvan az új vezetőedző
Ahogyan azt előre jeleztük, Bartosz Grzelak távozását követően Pető Tamás vette át a Fehérvár irányítását.
Vasas
Kapust igazoltak
A 23 éves Kiss Ágoston az előző szezonban a kieső Tiszakécskét erősítette, de a WYSCOUT adatai alapján ő volt a másodosztály legjobb kapusa.
Újpest/Fehérvár
Bartosz Grzelak
A Csakfoci korábbi hírének megfelelően Bartosz Grzelak távozott a Viditől és az Újpest vezetőedzője lett.
Tovább az összes átigazoláshoz