Fotó: fradi.hu

Fradi: "Határozottan csalódott vagyok és türelmetlenül várok" - az EL-keretből kimaradt légiós a jövőjéről

A francia Xavier Mercier csalódott, hogy kimaradt a tavaszi EL-keretből és türelmetlenül vár a játéklehetőségre. A 33 éves középpályás ugyanakkor nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a nyár után is a Ferencváros játékosa marad.
Csakfoci.hu 2023. március 2., csütörtök 9:29
Fotó: fradi.hu
A francia Xavier Mercier csalódott, hogy kimaradt a tavaszi EL-keretből és türelmetlenül vár a játéklehetőségre. A 33 éves középpályás ugyanakkor nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a nyár után is a Ferencváros játékosa marad.
Szerző: Csakfoci.hu 2023. március 2., csütörtök 9:29

A francia Xavier Mercier a téli szünet felkészülési meccsein sok játéklehetőséget kapott Sztanyiszlav Csercsoszovtól,  a Ferencváros vezetőedzőjétől, és az első két januári bajnokin is kezdőként lépett pályára. Azóta viszont kevesebb lehetőséget kapott és az Európa Liga-keretből is kimaradt.

A Sportrádió "Hazafutás" c. műsorában a 2022 nyarán igazolt 33 éves középpályás arról is beszélt,  mit vár a tavaszi szezontól, és hogy bízik-e még abban, hogy sikerül újra megvetnie a lábát a kezdőcsapatban.

A télen sokat játszottam, egy nagyon jó felkészülést csináltam végig Spanyolországban, ahol két meccsen két gólt szereztem. Januárban az első két bajnoki mérkőzésem elég jól sikerült, de akkor több játékidőt kaptam. Most itt vagyok és türelmetlenül várom a soromat.

Mercier az őszi szezonban 12 meccsen 4 gólpasszt adott, ami nagyjából a remek belgiumi átlagával, de ennél magasabb célszámot tűzött ki maga elé az idény elején.

- Ebben az évben legalább 10 gólpasszt tűztem ki magam elé, de akkor úgy gondoltam, hogy több időt töltök majd a pályán. A helyzet az, hogy nehéz döntő passzokat adni, amikor nem vagy ott a pályán, amikor nem játszol eleget. Ilyenkor az automatikus mechanizmusokkal is meg kell küzdeni, amelyek nem nyilvánvalóak a csapattársaidnál. 

A Ferencvárosnál az elmúlt hetekben, a nyilatkozatokban többször is felmerült a lehetséges EL-döntőbe jutás. A nemzetközi kupákban ősszel először pályára lépő rutinos légiós sem zárná ki ennek az esélyét.

- A futballban minden lehetséges. Tudjuk, hogy a múltban szereztünk már meglepetéseket. A klub és a játékosok is keményen fognak dolgozni, hogy a lehető legmesszebb jussunk. Nagyon boldog vagyok, hogy a Fradiban játszhattam az EL-ben, bár 30 perc a hat meccsen nem sok, de ez volt az egyetlen alkalom, amikor képes voltam erre a karrierem során, ezért nagyon örülök neki. Jó időket éltem át - mondta Mercier, aki így kommentálta, hogy a tavaszi EL-keretből már kimaradt:

Határozottan csalódott vagyok. De most ilyen a futball, ezt kell elfogadni, és tovább kell lépni.

A francia futballista kitért arra is, hogy szerinte mi a különbség hazája, valamint Belgium és Magyarország élvonalbeli bajnoksága között.

- Azt mondanám, hogy két különböző stílus. Lehet, hogy Belgiumban több egyéni adottsága, képessége van a játékosoknak, de Magyarországon nagyon tömörnek és nehezen kezelhetőnek, kompaktnak találom a csapatokat védekezésben, így nem feltétlenül tudjuk összehasonlítani őket. (...) Franciaországban elkerülhetetlen a tény, hogy sokkal több nagy csapat van, nagyszerű játékosokkal, így a szint egy fokkal magasabb, ennek ellenére nagyon meglepett, hogy ilyen erős a magyar bajnokság, erre egyáltalán nem számítottam.

Mercier arról is nyilatkozott az adásban, hogy meddig maradhat még a Fradiban.

Nincsenek hosszú távú terveim, itt fogom befejezni a szezont. Utána pedig megbeszéléseket folytatunk majd a klubbal, hogy kiderüljön, mi fog történni a jövőben.

(...) A családommal nagyon jól berendezkedtünk itt. A gyerekek francia iskolába járnak, de erősen jelen van az életünkben a magyar kultúra is, és nagyon jól megvagyunk itt. Meglátjuk, hány évig maradunk, még nem tudjuk. Nős vagyok, két gyermekem van, tíz és hat évesek. Nagyon összetartó család vagyunk. Szívesen költöztünk ide, hogy megismertessük gyermekeinket más kultúrákkal is. Ez fontos, és igyekszünk a lehető leghosszabb ideig boldoggá tenni őket - tette hozzá.

Olvastad már?
Újabb súlyos sérültje lett a Fradinak, elegük is lett a klubnál: “Ezek véletlenül nem következnek be”  
A Debrecen ellen az első félidőben lecserélt Samy Mmaee sérülése súlyos, információink szerint minden bizonnyal ki kell hagynia majd az EL-nyolcaddöntős párharcot. Úgy tudjuk azonban, a másik, hétvégén lecserélt Fradi-játékos, Pászka Lóránd sérülése nem komoly.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
ZTE FC
Senkó, Várkonyi, Drazic, Mance
Sallói elmondta, Senkó várhatóan a ZTE testvérklubjánál, a Nafta Lendavánál folytatja, míg a Lendván kitűnően védő Németh Ervin érkezhet. Várkonyit megvennék az MTK-tól. Mance és Drazic is szóba került.
Haladás
Újabb távozó
A kialakult nehéz helyzetre tekintettel a Szombathelyi Haladás újabb játékosa bontott szerződést a klubbal - a 17 éves támadó, Katona István távozott, már vasárnap sem lép pályára Gyirmóton.
Ferencváros
Edzőkérdés
A vezérigazgató elmondta, olyan edzőt keresnek, akinek van nemzetközi tapasztalata, ezért Máté Csaba visszahozatalára nincs esély.
Tovább az összes átigazoláshoz