Fotó: ujpestfc.hu

Exkluzív: Amerikai befektetők vehetik meg heteken belül az Újpestet - közben bejelentkezett egy orosz cégcsoport is

A csakfoci.hu információi szerint hamarosan lezárulhatnak az Újpest FC eladásáról szóló tárgyalások, miután célegyenesbe érkezhet a felek közötti tárgyalássorozat. Értesüléseink szerint visszatérhet egy korábbi tulajdonos, aki mögött egy amerikai befektetői csoport áll.
Mokány Lajos 2023. április 27., csütörtök 11:20
Fotó: ujpestfc.hu
A csakfoci.hu információi szerint hamarosan lezárulhatnak az Újpest FC eladásáról szóló tárgyalások, miután célegyenesbe érkezhet a felek közötti tárgyalássorozat. Értesüléseink szerint visszatérhet egy korábbi tulajdonos, aki mögött egy amerikai befektetői csoport áll.
Szerző: Mokány Lajos 2023. április 27., csütörtök 11:20

Meglepően hangzik, de valószínűleg nem a derbi napja lesz a legfontosabb nap az Újpest szurkolóknak a közeljövőben: értesüléseink szerint ugyanis a héten ismét Budapestre érkezett Roderick Duchatelet, most kerül sor ugyanis a végső tárgyalásra egy befektetői csoporttal a klub adásvételéről.

A csakfoci.hu információi szerint ajánlatot tesz az Újpest FC megvásárlására egy korábbi tulajdonos által szervezett gazdasági tömörülés, amely mögött amerikai befektetők állnak. Az újpesti labdarúgás egyik korábbi meghatározó tulajdonosának vezetésével jött létre hónapokkal ezelőtt egy olyan üzleti csoport, melybe a legtöbb pénzt egy, az Egyesült Államokban bejegyzett gazdasági társaság hozhatja. Úgy tudjuk, hogy akár már május első hetében véget érhetnek a folyamatok, hiszen úgy tűnik, most nagyon jó esély van a megállapodásra az említett befektetői körrel.

A tárgyalások hónapok óta zajlanak, méghozzá kéthetente ismétlődő személyes találkozókkal. Az elmúlt időszakban Roderick Duchatelet rendszeresen Budapestre érkezett Spanyolországból, ahol jelenleg él, és az utazás célja soha nem elsősorban az Újpest találkozóinak a megtekintése volt, hanem minden esetben az eladásról történő egyeztetés. Az amerikai hátterű cég teljesen át is világíttatta a lila-fehér klubot, és ezt követően vételi ajánlattal állt elő.

Úgy tudjuk azonban, hogy az elmúlt hetekben jelentkezett egy másik üzleti kör is, amely szintén vételi szándékot jelzett. Ők is külföldi hátterűek, de meglehetősen komolyan jelen vannak a hazai gazdasági életben. Egy orosz gyökerekkel rendelkező, Magyarországon is kifejezetten aktív, nemzetközi viszonylatban is igen tőkeerős család szerepvállalásáról hallani. Úgy tudjuk, hogy az amúgy üzleti körökben a leggazdagabb Magyarországon élő családnak tartott ingatlan és pénzügyi befektetéseiről ismert csoport eddig soha nem fektetett itthon a sportba, ez lenne az első próbálkozásuk. Jelen állás szerint az orosz szál csak a második Újpesten, és vélhetően csak akkor lehet befutó, ha Duchatelet és az amerikaiak tervezett megállapodása meghiúsulna.

Az Újpest FC tulajdonosváltása évek óta napirendben van, folyamatosan jelentek meg ezzel kapcsolatos hírek a sajtóban. Esett szó magyar és külföldi befektetőkről is az évek során, 2021 februárjában úgy is tűnt, hogy a Duchatelet által kért vételárat sikerül előteremteni, és a következő bajnokságnak már új - magyar - tulajdonossal vághat neki az Újpest. Akkor azonban ez nem jött össze, majd 2021 végén, 2022 elején már egy külföldi nagybefektető szerepvállalásáról is szó volt, a hírekben ázsiai vevőjelöltek tűntek befutónak.

2022 januárjának végén aztán a klub is bejelentette, hogy megtörtént az Újpest FC hivatalos tulajdonosváltásának első lépése, Roderick Duchatelet és Kovács Zoltán aláírta az eladásra vonatkozó szerződést. A határidő lejárta előtt, június 30-án viszont jött az újabb közlemény: mivel nem történt meg az adásvétel, így a belga üzletember, Roderick Duchatelet maradt a klub tulajdonosa, a befektetőjelöltek például elbukták az első, általuk kifizetett részletet is, amely megközelítette a 2 millió eurót.

Így a 2022/23-as idénynek is a belga tulajdonossal vágott neki a lila-fehér klub, amely a szezon során többször is a kieső zóna közelében állt. Az elmúlt fordulókban viszont fontos pontokat szerzett a csapat, így minden esélye megvan arra, hogy a következő szezont is az OTP Bank Ligában kezdje.

Olvastad már?
Tilos passzolni Gera Zoltánnal: „Nem várom el a játékosaimtól, hogy ugyanazt meg tudják csinálni a pályán, amire én voltam képes"
Gera Zoltán szerint edzőként olykor nehéz átadnia a tudását a játékosainak és úgy érzi, edzői pályafutása elején egyik hibája volt, hogy túl sokat kért, de a keret kialakításánál is akadtak tévedései. A kezdeti kudarcok után voltak, akik már leírták, de ő bízott magában, tudja, hogy Csányi Sándornak is sok harca volt miatta. Mára egyre tisztább és világosabb az a futball, amit látni akar a csapatától, és az eredmények sem maradnak el. A magyar edzők közül Róth Antal volt rá a legnagyobb hatással, de Gellei Imre és Garami József is komoly szerepet játszott a pályafutása alakulásában. Nem tartja szerencsésnek, hogy a hazai klubvezetők egyre türelmetlenebbek és a koncepció hiánya miatt gyakran váltogatják az edzőket. Úgy érzi, ha nem jön el az életében egy szemléletváltozás, akkor maximum a meg nem értett zsenik táborát gyarapította volna. Lipcsei Péter, Király Gábor és Hajnal Tamás volt a három legjobb magyar csapattársa. Tilos passzolni Gera Zoltánnal, az U21-es válogatott szövetségi edzőjével.
Elolvasom
Olvastad már?
Busaira akár büntetőügy is várhat - külföldi szerződés lehet számára a menekülőút
"Ennek büntetőjogi konzekvenciái is lehetnek" - mondta a Busai-ügyről honlapunknak dr. Borbély Zoltán. Mitől tiltották el pontosan és hol játszhat mégis? Itt vannak a válaszok.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Mezőkövesd
Cseri Tamás
Cseri Tamás az M4 Sportnak erősítette meg, hogy a következő szezonban, az NB II-ben is a Mezőkövesd játékosa lesz.
MTK Budapest
Szerződéshosszabbítás
Németh Krisztián 2025 nyaráig szóló szerződéshosszabbítást kötött az MTK-val.
Kecskemét
Szerződéshosszabbítás
Az NB I-ben idén debütáló, a klubot 2021 óta szolgáló Kersák Roland tovább gyarapíthatja lila-fehér mérkőzései számát, a kapus pénteken ismét elkötelezte magát a KTE mellett és új szerződést írt alá.
Tovább az összes átigazoláshoz