Finoman szólva sem fogadták el az újságírók a lengyel válogatott szövetségi kapitány, Paulo Sousa válaszait a Magyarország elleni vereséget követő sajtótájékoztatón. A lengyel portálok szinte egyöntetűen úgy számolnak be a portugál szakember meccs utáni nyilatkozatáról, hogy Sousa nem volt képes beismerni azt a hibáját, hogy a három legfontosabb játékosa, Piotr Zieliński, Kamil Glik és Robert Lewandowski nélkül játszatta csapatát – előbbi csereként beállt, utóbbi két labdarúgót a keretbe sem nevezte a korábbi Vidi-edző -, pedig egy pontot legalább fontos lett volna begyűjteniük ahhoz, hogy kedvezőbb helyzetből várják a pótselejtezőt.

Paulo Sousa elmondta, a Magyarország elleni mérkőzés jó pillanat volt arra, hogy építsék a fiatalabb játékosok önbizalmát, és azt is kiemelte, hogy utólag is hasonló döntéseket hozna.

– A döntéseket a meccs előtt és közben hozzuk meg, nem a meccs után. Könnyű utólag kritizálni. Ha döntetlent értünk volna el vagy nyertünk volna, akkor nem kellene erről beszélnünk. Nem vagyok olyan ember, aki fél nehéz döntéseket hozni. Úgy gondolom, hogy ez a találkozó jó lehetőség volt arra, hogy a csapatunk előrelépjen. Lewandowski, Glik, Krychowiak mind fontos labdarúgók, nagyszerű személyiségek, de tudjuk, hogy nem lesznek velünk örökké. Amikor bebiztosítottuk a rájátszást, úgy gondoltam, ez egy jó pillanat arra, hogy fiatal játékosokat “építsünk”, felelősségre tanítsuk őket, új vezetőket neveljünk. Sajnos hétfőn nem mindenki volt csúcsformában. Szerettünk volna játszani egy play-off meccset a szurkolóink előtt, de Magyarország ellen csak szívvel játszottunk, taktikailag nem sikerült jól, hiányzott a hideg fej. Senki nem érte el az optimális szintjét. Az egyenlítő gól után úgy döntöttünk, hogy támadunk, és a győzelemre hajtunk. A középpályánk szétesett, így labdavesztés után túl sok teret hagytunk Magyarországnak. Szerettem volna a győzelmet, de azt is szerettem volna, ha a csapat érzi, hogy nagy felelősséget adtam nekik, és ezt néhány vezér nélkül is képesek elviselni. Ez nem jött össze – idézi a tvp.info Sousát.

A lengyel újságírók azt a kérdést is feltették Sousának, hogy a játékosok biztosan tisztában voltak-e azzal, hogy ez nem egy jelentéktelen találkozó volt, mert egy pont fontos lett volna a pótselejtezős kiemeléshez, így azonban a keddi mérkőzések eredményeitől függ a sorsuk.

– Elmagyaráztam a játékosoknak, hogy mennyire fontos ez a találkozó. Sajnos ők és én – mert a felelősség is engem terhel – sem voltunk a legjobb formában aznap. Nem fogok azonban egyénekre koncentrálni, nem fogok neveket említeni. Mindenki a lehetőségei alatt teljesített, beleértve engem is. Mindannyian.

A tvp.info újságírója a cikkben megjegyzi, “valószínűleg Sousa sokkal többet nyert volna – újságírók, szurkolók és szakértők szemében egyaránt -, ha elismerte volna, hogy megbánta a döntést és hibázott, hogy Lewandowski és társai inkább pihenhettek volna a sokkal könnyebb Andorra elleni összecsapáson, mint egy olyan rivális ellen, amely néhány hónapja még az Európa-bajnokságon játszott, nemrég pedig a Wembleyben döntetlent játszott Angliával. Nehéz eldönteni, hogy a portugál elhiszi-e azokat a történeteket, amelyeket megpróbál “eladni” a szurkolóknak. Ha ‘építeni akarta a fiatalokat’, miért pont most? Miért egy ilyen fontos pillanatban?” – teszi fel a kérdéseket az újságíró a cikkben, aki azt is megjegyezte, hogy a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón leginkább így ellenszenvesnek volt mondható Paulo Sousa megnyilvánulása.

Szintén nem kíméli a korábban az NB I-ben is megfordult szakembert a korábbi 96-szoros válogatott játékos, Jacek Bak, aki így fogalmazott a sport.pl-nek adott interjújában:

– Ha nem jutunk ki a világbajnokságra, Paulo Sousát és az edzői gondolkodásmódját talicskával viszik el. Oké, hogy a rájátszásba jutottunk, de nem mindegy, hogy például Olaszországban játszunk Olaszország ellen, vagy itthon Finnország ellen.

Rossi: “Nonszensz meghívni 33-35 éves játékosokat, sokkal jobb, ha esélyt adunk a fiataloknak” – így értékelte a győzelmet a kapitány