“A Basel uralta az Újpest elleni EKL-meccset és simán jutott a playoff-körbe” – jelzi a Schweizer Radio und Fernsehen, azaz az SRF honlapja.

A közszolgálati adó beszámolója szerint a mindössze egy magyar játékossal felálló (ezt külön kiemelték) Újpest 1-0 után tudta megmutatni a szebbik arcát, de nem tudott igazán veszélyes helyzeteket kialakítani.

Majd meg is kapta még a szünet előtt a mindent eldöntő második gólt. A Baselnek pedig ezek után mindössze egy komoly vendéghelyzetet kellett “túlélnie” – írják Junior Tallo zicceréről és Heinz Lindner kapus védéséről -, innentő0l kezdve azonban “gála” lett a 4-0-s mérkőzésből, a 12 ezer hazai drukker nagy örömére.

A Blick kiemeli, hogy a világ egyik leghíresebb és egyik legsikeresebb sportembere, Svájc büszkesége, Roger Federer teniszező is a helyszínen tekintette meg az összecsapást, méghozzá az új szövetségi kapitány, Murat Yakin táraságában. A nemrég 40. születésnapját ünneplő klasszist az egész stadion megtapsolta és ő maga is többször felpattant a helyéről, a gólokat és a győzelmet pedig állva ünnepelte.

Akárcsak a visszatérő “keménymagos” szurkolók, akik azonban nem felejtettek el üzenni sem a “Muttenzerkurvéból”.

“A vendégszurkolókat eltiltani az Eb után, olyan, mint a pénzügyi fair play: mindkettő képmutatás. Utóirat: B..meg Messi”

– volt olvasható egy kifeszített molinón.

A watson.ch azt írja, hogy a második (vitatott) hazai gól, azaz Stocker találata volt az igazi “stigma”, az Újpest “hátába fúródó tőrdöfés”, a második félidőben pedig végképp lerendezte magyar ellenfelét a Basel.

A nau.ch az első gólt eredményező remek kontrát, illetve azt emeli ki, hogy az Újpest a szünet után még rá tudott kapcsolni, mielőtt összeomlott volna a harmadik és a negyedik bekapott góltól.

A sport.ch szerint dominált a Basel olykor lehengerlő támadójátéka a Magyar Kupa-győztes ellen, de hátul sem adott sok sanszot a házigazda az Újpestnek, miközben ő maga igen jó hatékonysággal használta ki lehetőségeit. A meccs emberének a két gólpasszos és szinte minden hazai akcióban benne lévő Sebastiano Espositót látta a portál,

amely megnevezte a meccs “lúzerét” is: “Junior Tallónak, a vendégek csatárának megvolt a lehetősége, hogy a szünet után betaláljon, de a kapussal szemben állva sem jött össze neki. Pedig ezzel még lett volna esélye a csapatának visszajönni a meccsbe” – írják.

A swissinfo.ch szerint “igazán nagy megerőltetés nélkül” és meggyőző focival búcsúztatta a Basel a magyar ellenfelet, amelynek azt is le kellett nyelnie, hogy Stocker gólját aligha adták volna meg, ha már az EKL-selejtezőkön is jelen van a VAR…

Oenning az Újpest kieséséről: “Több kockázatot vállaltunk, de a helyzetekből a legtöbb nem ment be”