“Jól kiéleztem a fejszémet…”

Márton Gábor vezetőedző és Kovács Zoltán sportigazgató Székesfehérváron tartott sajtótájékoztatót csütörtökön, egy nappal azután, hogy az 53 éves trénert kinevezték a MOL Fehérvár FC-nél.

Végig két jelölt volt a vezetőedzői posztra, Márton Gábor és egy külföldi jelölt. Azt gondolom, hogy a megállapodás könnyen ment és örülök, hogy hosszú idő után magyar edző kezébe tudjuk adni az irányítást. Meggyőződésem, hogy sikeres lesz a csapat élén – kezdte Kovács Zoltán.

A sportigazgató arra is kitért, miért Mártonra esett a választásuk.

Gábor karaktere, a csapatai támadófocija, amit Zalaegerszegen, illetve előtte Siófokon játszatott. Vagy előtte, amikor Pécsen játszottunk kupameccset ellenük. Mindig nyitottak voltunk arra, hogy magyar edzővel dolgozzunk, de ez eddig ilyen-olyan okokból nem mindig valósulhatott meg. Most nagyon reméljük, hogy eredményesek leszünk, hogy az az előrelépés, ami az elmúlt egy-másfél évben nem jött össze, most összejön.

A Zalaegerszeggel négy vagy öt helyet lépett előre, itt csak egyet kell…

Örülök, hogy Kokó (Kovács Zoltán – a szerk.) örül. Reméljük, ez így lesz egy év múlva is… – tette hozzá Márton. – Hirtelen és nagyon gyorsan történt, meg is lepett a megkeresés és a megállapodás is. Meglepő volt, mert az elmúlt években nem az volt a jellemző a Vidire, hogy magyar edzőjelöltje van, nekem ez egy óriási dolog, hogy Garancsi István és Kovács Zoltán megtisztelt a bizalmával. Nagyon nagy feladat ez, nyilván elmondták, mik az elvárások, amik semmiben sem különböznek az elődeimétől. Úgy gondolom, fel tudok majd nőni a feladathoz, még ha ez most egy nagyon gyors előremenetel is a számomra. A többit majd a jövő eldönti, de az biztos, hogy nagy örömmel jöttem. Jól kiéleztem a fejszémet, remélem, nem csorbul ki… – mondta a szakember, majd elárulta, hogan reagált először a Vidi megkeresésére,

Az alvással nem volt gond, de nyilván járt az agyam, mert mint mondtam, meglepett a megkeresés. Gyakorlatilag fél éve kerültem vissza az első osztályba. Sokat gondolkodtam, de ilyen lehetőséget nem szabad kihagyni, volt bennem vívódás, de arra jutottam, hogy meg tudom oldani a feladatot.

Utána megittam egy sört.

Márton azt is elárulta, meddig szól a szerződése a Vidinél.

Egyelőre egy évig, egy plusz egy évben állapodtunk meg, de nem titok, hogy eredményt kell produkálnom, ami ilyen körülmények között teljesen normális. Az edző azért dolgozik, hogy nagy célokért küzdhessen, nálam ez most szupergyorsan jött, de ahogy a Fehérvár megkeresett, vázolta, hogy miket szeretne, erre nem lehet nemet mondani, főleg magyar edzőnek (…) Arról, hogy volt-e más ajánlatom, már nem érdemes beszélni. Két ember jön velem még a stábba, ez még folyamatban van, őket szeretném, illetve Brochauser István és Szalai Tamás marad a közvetlen kollégák között – jelentette ki Márton.

(Kovács Zokltán Márton szerződéséről még annyit mondott, hogy a plusz egyéves opció bizonyos feltételek teljesülése esetén aktiválódik majd).

“Eredményeket nem akarok ígérni, mert az az elvárás”

A tréner arról is beszélt, miben lesz más Fehérváron dolgozni, mint Zalaegerszegen.

Ha azt nézzük, a két helyzet eléggé hasonló: Zalaegerszegen is folyamatosan meccseket kellett nyerni, hogy elérjük a céljainkat. Itt kicsit több meccset kell majd nyerni, mások a célok. Az ember, az edző mindig tanul és fejlődik. Azt vallom, nincs kész edző. Annyi új dolog éri az embert a fociban, hogy arra tudni kell reagálni. Ez egy teljesen másik közeg és helyzet lesz, de hála Istennek, eddig mindenhol tudtam kezelni a nyomást. Itt kicsit más lesz. Ilyenkor viszont mindig segít, ha az ember a játékoskorára visszatekint, ahol játszott topcsapatban, nyomás alatt. A pálya szélén az ember kicsit kiszolgáltatottabb. Eredményeket nem akarok ígérni, mert az az elvárás, de remélem, olyan focit tudunk csinálni, amire mindenki csettint majd.

Ami a nemzetközi szereplést illeti, itt is megvannak a Vidinek, amely Márton vezetésével javítani kíván a tavalyi meglepő, Vaduz elleni kiesés után.

Az előző év már csalódással indult, ha azt nézzük, milyen csapat ellen ellen, és hogyan estünk ki. Az elmúlt öt évben rendre a Vidi jutott toronymagasan a legtovább a különféle sorozatokban. Tavaly ez kivétel és nagy pofon volt. Főleg, hogy tudtuk, hogy továbbjutás esetén a német Eintracht Frankfurtot fogadhattuk volna a MOL Aréna első nemzetközi mérkőzésén. Most jobbat várunk minden szempontból, de főleg játékban kell előrelépnünk. Tudjuk, ha a játékunk jobb lesz, akkor az eredményeink is jobbak lesznek. A BL-ágon könnyebb, mert ott van egy hibalehetőség, az EL-ben nincs, ráadásul most a sorsolás szeszélye is közrejátszhat az egymeccses párharc miatt, lehet, hogy akár három-négy meccset is idegenben kell lejátszanunk. De az, hogy kiemeltként kezdhetjük az idényt, az némi könnyebbséget talán jelenthet.

A nemzetközi porondon nyilván tapasztalatlannak számítok, tanulom ezt a részt, bár játékosként szerepeltem hasonló mérkőzéseken. Lesznek olyan segítőim azonban felkészítésem, akik tudják, miben, hogyan segítsenek azokban a dolgokban, amikre esetleg nincs rálátásom. Ugyanakkor nagy trükkök nincsenek. Mentálisan kell rendben lenni, aztán ha jobb az ellenfél, jobb az ellenfél. Még ha egymeccses kuparendszerben lehetnek is meglepetések, nem mindig az esélyesek szoktak nyerni.

Újságírói kérdésre a sportigazgató elmondta, lesznek változások a keretben, de konkrétumot még nem tud elárulni. Két futballistájuk iránt viszont van már érdeklődő.