A szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban rendezték csütörtök este a Bulgária-Magyarország Eb-pótselejtezőt, amelyen a hazaiaknál rengeteg hiányzó volt – többek között a csapatkapitány, Petar Zanev a koronavírus mellett tüdőgyulladással is bajlódott – így nem lehetett ott a keretben sem. Georgi Dermendzsiev szövetségi kapitány a szerdai sajtótájékoztatón némileg utalt arra, hogy számukra is sorsdöntő mérkőzés vár, ezért a játékosait le kellett nyugtatni a meccs előtt.

A magyaroknál Szoboszlai Dominik kiválása okozott leginkább fejtörést Marco Rossinak, illetve Kovácsik Ádámot és Babati Benjamint sérülés miatt el kellett engednie, így az olasz szakember ezúttal a Gulácsi – Orbán, Lang, Szalai A., – Fiola, Sigér, Nagy Á., Kalmár, Holender – Szalai, Sallai kezdőnek szavazott bizalmat.

Az összecsapás tétje hatalmas volt, hiszen a győztes az Izland-Románia párharc továbbjutójával játszhat majd az Eb-pótkvalifikációs sorozat utolsó lépéseként november 12-én, a Puskás Arénában.

Szymon Marciniak sípszava után – aki pályafutása során jó néhányszor a Fradinak, a DVSC-nek és a Vidinek is vezetett már nemzetközi kupameccset, valamint magyar válogatott találkozón is fújta a sípot – sokáig mezőnyjáték folyt a pályán. Aztán a 17. percben egy szögletből Kalmár mesterien tekert középre, érkezett Orbán és a mellkasáról becsorgott Plamen Iliev kapujába a játékszer, a bolgárok kapusa alig akart hinni a szemének. A másik oldalon Nedelev 24 méterről eleresztett löketét Gulácsi kapta ki a léc alól.

A félidő felét átlépve Kraev készítette le fejjel az egykor a Horváth Ferenc vezetőedző által irányított Haladásban is futballozó Ivanovnak a labdát, de célt tévesztett – pár perccel később már combsérülés miatt adta át a helyét Yomovnak. Hiába kerültek hátrányba a házigazdák, többször is nyomás alá helyezték a magyar védelmet, amely jól állta a sarat és a 37. percben Nedelev fejese után kis időre levegőhöz jutott. A játékrész lefújása előtti pillanatokat megnyomták a bolgárok, miképpen Kraev lövése után Gulácsi védett hatalmas bravúrral, megmentve ezzel csapatát a kapott góltól.

Álomszerűen folytatódott a mérkőzés a térfélcsere után: Bozhikov szabálytalankodott Szalaival szemben, a megítélt szabadrúgást Kalmár 27 méterről laposan a rövid sarokba lőtte, Iliev tehetetlen volt és csak csodálta, ahogy a hálóban pihent meg a labda. Az 52. percben Lang engedett el egy ívelést maga elé és a bal könyökével pedig abszolút feleslegesen ellökte Kraevet. Mindenkiben meghűlt a vér, amikor a lengyel bíró a tizenegyespontra mutatott… A videobíró “csak” szabadrúgást ítélt, amit Kraev azzal a lendülettel a bal felső fölé bombázott.

A hajrában kissé leült a játék, ezt a magyarok olyannyira nem bánták, hogy a cseréik főszereplővé váltak! A 75. percben Hangya mintaszerű beadása után a középen érkező Nikolics védhetetlenül fejelt a hazaiak kapujába. Az utolsó percekben a bolgárok becsülettel próbálkoztak, össze is jött a szépítés Yomov révén. Azonban ez nem változott azon a tényen, hogy

a magyarok 1957. szeptember 15-e után ismét győztek a bolgárok vendégeként,

utolsó lépésként Izlanddal játszanak a Puskás Arénában a jövő évi, részben hazai rendezésű Európa-bajnoki részvételért.

Legyőztük a bolgárokat, egy lépésre vagyunk az Eb-től! Szép volt, FIÚK!!! 👏👏🇭🇺

Közzétette: csakfoci.hu – 2020. október 8., csütörtök

Eb-pótselejtező, Vaszil Levszki Nemzeti Stadion

Bulgária-MAGYARORSZÁG 1-3 (Yomov 89., ill.  Orbán 17., Kalmár 47., Nikolics 75.)

A meccs minden fontos pillanata percről percre itt!

Bulgária: Iliev – Cicinho, Terziev, Bozhikov, Nedyalkov – Karabelyov, Malinov – Karagaren (Despodov), Nedelev, Ivanov (Yomov 31.) – Kraev (Yankov 80.)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Orbán, Lang, Szalai A., – Fiola (Botka 82.), Sigér, Nagy Á. (Gazdag 82.), Kalmár (Hangya 70.), Holender (Nego 70.) – Szalai (Nikolics 59.), Sallai