Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere kiállt a brit kormány mellett, amely a Chelsea tulajdonosát, Roman Abramovicsot és ezzel klubját is súlyos szankciókkal sújtotta.

Mint ismeretes, csütörtökön befagyasztották a szigetországban élő Abramovics vagyonát a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő kapcsolatai miatt, az Ukrajnában zajló invázióra, illetve háborúra reagálva. A Chelsea egy május 31-ig érvényes különleges engedély alapján tovább működhet, de jelenleg nem árulhat jegyeket, árucikkeket, illetve nem vásárolhat és adhat el játékosokat.

A Stamford Bridge-en kialakult helyzetre reagálva Klopp a következőket mondta:

Thomas [Tuchel] és én ismerjük egymást, de nem vagyunk annyira közeli viszonyban, a meccsek környékén szoktunk beszélgetni, de egyébként nem. Neki és a játékosoknak, illetve a Chelsea összes alkalmazottjának nincs felelősségük abban, ami most körülöttük történik. Egy ember felelős igazán, és ez Vlagyimir Putyin. Nem tudom, hogy Roman Abramovicsnak milyen szerepe van az egészben, de az évek során sejthető volt, hogy talán elég közel áll hozzá.

Azt hiszem, amit a brit kormány tett, az helyes volt, hogy 100 százalékig őszinte legyek, de persze ez nem jó a Chelsea-hez közel állóknak, a szurkolóknak, ezt megértem

– fogalmazott a német tréner.

Jurgen Klopp makes clear statement on Chelsea problems after Roman Abramovich sanctions - Mirror Online

Az angol labdarúgás történetének egyik legfurcsább napjának végén a fentebb említett Thomas Tuchel azt próbálta sugallni, hogy a történtek ellenáre a Chelsea számára “minden marad a régiben” – ezt azután mondta a BL-címvédő vezetőedzője, hogy csapata 3-1-es győzelmet aratott a Norwich ellen, alig néhány órával azután, hogy a klubot a kormányzati szankciók sújtották.

A Guardian cikke szerint Tuchel máris hatékony módszert alakított ki a klub tulajdonosi hátterével, vagy épp a Vlagyimir Putyinnal kapcsolatos kérdések kezelésére.

Nem éreztem furcsának az estét – mondta. – Néha segít, ha van egy fix menetrend. Használod, hogy struktúrát adjon neked, hogy biztonságban érezd magad, hogy együtt ebédeljünk, hogy megbeszéléseket tartsunk. Segít abban, hogy a megfelelő hangulatban legyél.

A szankciók persze egy egészen más szinten éreztették a hatásukat, éreztük az általuk okozott zavart, de elfogadtuk. A játék szeretete segített nekünk. A csapat nagyon jó jellemet mutatott. Büszkék lehetünk arra, hogy ilyen körülmények között is így teljesítettek.

A csapat, a struktúra és a klubnál uralkodó hangulat is megfelelő.

Arra a kérdésre, hogy a Chelsea-drukkerek Roman Abramovics nevét dicsőítették és a brit szankciókat kritizálták, Tuchel így válaszolt:

Nem hallottam, így nem is érthettem őket. Most hallok róluk először és inkább nem kommentálnék – nyilatkozta Tuchel.

Business as usual', says Chelsea's Tuchel after win | Reuters

81 nap vagy 17 nap? Újabb mínusz 900 millió font?

Mindeközben, brit lapinformációk szerint Roman Abramovics 81 napot kapott arra, hogy eladja a válságban lévő Chelsea-t, amelyet a megszűnés veszélye fenyeget, miután az Egyesült Királyság kormánya szankciókat rendelt el az orosz oligarcha ellen.

A klubot 2003 óta irányító 55 éves üzletember a csütörtöki bejelentéssel elveszített az esélyét a gyors eladásra vonatkozó tervére. Többek között Nick Candy brit ingatlanmágnás is érdeklődik a Premier League-óriás megvásárlása iránt, de a Chelsea már csak azzal a feltétellel adható el a kormányintézkedés alapján, ha Abramovics beleegyezik, hogy anyagi haszon nélkül távozik.

A Chelsea mindennapi működését biztosító különleges engedély május 31-i lejárta előtt meg kell állapodni a leendő vevővel, hogy a klub mint megfelelően működő vállalkozás fennmaradhasson. Ugyanakkor Boris Johnson brit miniszterelnök szóvivője kifejtette, hogy

semmilyen körülmények között sem engedhetik meg, hogy Roman Abramovics a klub eladásából profitáljon.

További nehézséget jelent azonban, hogy a hírek szerint ennyi ideje sincs hátra a bevételei többségétől megfosztott klubnak, amely a jelenlegi állás szerint mindössze 17 napon belül csődbe mehet és fizetésképtelenné válhat – köszönhetően a havi állítólag 28 millió fontos bérkeretének is. Emiatt a klub elöljárói próbálnak egyeztetni a kormánnyal, hogy enyhítsenek a csapatot sújtó szankciókon.

A nyomás pedig óráról órára nő a Chelsea-n, amelynek a fő felszerelés-szállítója, a Nike azt fontolgatja, hogy visszalép a 900 millió fontos szerződésétől. A fő mezszponzor, a Three távközlési óriásvállalat pedig máris felfüggesztette évi 40 millió fontos kontraktusát.