Roman Abramovics egyike annak a hét oligarchának, akiket újabb szankciókkal sújtottak a britek, beleértve a vagyonbefagyasztást és az utazási tilalmat. A listán szerepel Igor Szecsin és Oleg Deripaszka milliárdos is, akiket ugyancsak Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségeseinek tekintenek – írja a BBC.

Boris Johnson miniszterelnök szerint országuk “nem lehet biztonságos menedék” azok számára, akik bármilyen formában támogatták Putyint és az ukrajnai inváziót.

A mai szankciók jelentik a legújabb lépést az Egyesült Királyság rendíthetetlen támogatásában az ukrán nép iránt. Kíméletlenül üldözni fogjuk azokat, akik lehetővé teszik a civilek meggyilkolását, a kórházak lerombolását és a szuverén szövetségesek illegális megszállását

– mondta Johnson.

Ezek a szankciók sújtják a Chelsea-t

A brit kormányra az utóbbi napokban-hetekben erős nyomás nehezedett, hogy keményen szankcionálja Abramovicsot, aki azt mondta, hogy a hónap elején meghozta a “nehéz döntést” a Chelsea FC eladásáról.

– De erre egyelőre nem kerülhet sor, mivel a Chelsea FC-t Abramovics a szigetországban felhalmozott vagyonának befagyasztása keretében lefoglalták és a klub eladása most felfüggesztésre került. A Telegraph szerint csak akkor kerülhetne sor a tulajdonosváltásra, ha Abramovics belemegy, hogy a brit kormány helyette járjon el az ügyben.

– Eközben a csapat nem köthet új szerződéseket a lejáró kontraktusú futballistákkal és új játékosokat sem igazolhat

– A bérletesek továbbra is részt vehetnek a mérkőzéseken, amelyekre jegyük van, de a klub nem adhat el több jegyet a mérkőzésekre.

A klub áruháza is bezár, nem adhatnak el semmit hivatalosan a Chelsea logójával

– A brit kormány bejelentése szerint különleges engedélyt fog kiadni, amely lehetővé teszi a mérkőzések teljesítését, a személyzet kifizetését és a meglévő jegytulajdonosok számára a mérkőzések látogatását

Az 55 éves Abramovicsnak állítólag szoros kapcsolatai vannak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amit ő eddig tagadott. Az üzletember becsült nettó vagyona 9,4 milliárd font és “egyike azon kevés oligarcháknak az 1990-es évekből, akik Putyin alatt is megőrizték a kiváltságaikat”.

Chelsea 'could go BUST if Roman Abramovich faces sanctions from the government', claim finance experts... with the Blues owing their Russian oligarch owner £1.5BILLION for his years of investment

Miközben az ellene hozott szankciók kétségessé teszik a Chelsea FC jövőjét, a kormánytagok igyekeztek megnyugtatni a londoni klubot, hogy “szükségtelenül nem fog kárt szenvedni”.

Nadine Dorries kulturális miniszter egy Twitter-bejegyzésben azt mondta, hogy a “Putyin-rezsimet lehetővé tevő” személyek felelősségre vonása elsődleges fontosságú.

“Tudom, hogy ez némi bizonytalansággal jár, de a kormány együtt fog működni a Premier League-gel és a klubokkal annak érdekében, hogy a futballt továbbra is lehessen játszani, miközben biztosítjuk, hogy a szankciók valóban azokat sújtsák, akiknek szánták” – írta.

Egyelőre marad Oroszországban az egyetlen magyar légiós: “Kezd egyre nehezebb lenni a mindennapi élet”