Az orosz bajnokság az ukrajnai háború ellenére is folytatódik, így Kecskés Ákos, a Nyizsnyij Novgorod magyar válogatott középhátvédje testközelből éli meg az országban történő változásokat és a gazdasági szankciók hatásait.

Az edzések ugyanúgy folynak, készülünk a mérkőzésekre, mint a háború előtt. Az öltözőben viszont ez központi téma, mindenki erről beszél és kihat a játékra is, de maga a felkészülés úgy zajlik, mintha nem történt volna semmi. Egyetlen konzultáció volt a klub vezetésével a múlt héten, de az is kizárólag a légiósoknak. Egyszer beszéltek velünk ezzel kapcsolatban – mondta Kecskés az M4 Sportnak. – Azt mondták, a klub teljes vállszélességgel mellettünk van és mindenben segítenek, nyugodtan támaszkodhatunk rájuk.

Valójában nem volt egy hatalmas lélegzetvételű megbeszélgetés, én ezt egy picikét furcsálltam is, mert nem olyan egyszerű a helyzet itt, Oroszországban és abból, amit mi tapasztalunk, úgy látjuk, napról napra csak nehezebb lesz.

A bekk azt is elárulta, hogyan kezdenek egyre nehezebbek lenni a mindennapok, miközben sok légiós hagyja el az országot.

Lehet érezni már a szankciókat, legfőképp a gazdaságban és a mindennapi árucikkek kapcsán. Én annyira még nem voltam vásárolni, a múlt héten Moszkvában voltunk, csak nagyon alap dolgokat vettem.

A csapattársaim viszont mondták, hogy ami eddig 5000 rubel körül volt, az most olyan 8500-9000 (1 rubel nagyjából 2,85 forintot ér jelenleg – a szerk.) – tehát eléggé megváltoztak az árak és óriási kérdés, hol van még a vége. A legkritikusabb számomra a légtérzár Európa felé, de megnehezíti minden ember dolgát az orosz bankok SWIFT-rendszerről történő levágása is, tehát semmilyen pénzt nem tudunk kivinni az országból, limitálva van a készpénzkivitel is.

Az országon belüli devizautalásokat is olyannyira korlátozzák, hogy meg van szabva, mennyit lehet, ami nem egy magas összeg, és külön jutalék is van rá. Csak az orosz bankszámlámra kapok fizetést, már elég komoly szankciók vannak.

Épp az egyik barátommal beszéltünk, hogy a bankokból hat havonta lehet kivenni 10 000 dollárt. Csak dollárt és hat havonta egyszer. Egyre komolyabb itt a helyzet minden tekintetben.

A FIFA június 30-ig ideiglenes jelleggel engedélyezte az Oroszországban játszó légiósoknak, hogy kölcsönbe csatlakozhatnak más országban szereplő klubhoz, majd vissza kell térniük. Kecskésnél egyelőre nem merült fel, hogy eligazol, de nem zárna ki semmit.

Mindenki értesült a FIFA hétfő esti állásfoglalásáról, az egyoldalú szerződésbontás kizárólag arra vonatkozik, hogy június 30-ig kölcsönbe el lehessen igazolni. A bajnokságok többnyire befejeződnek május végéig, szóval bő másfél hónapról lenne szó egy lehetséges kölcsönadásnál. Beszéltem az ügynökeimmel, meglátjuk, mi lesz, de most próbálok a feladatomra koncentrálni – nyilatkozta a bajnokságban a 11. helyen álló gárda magyarja, hozzátéve, hogy egyre több légiós hagyja el a Premjer Ligát.

TOVÁBB: A teljes interjú itt elolvasható!

Vb-pótselejtezők: “Teljesen abszurd döntés született” – kiakadtak a svédek a lengyelek döntőbe jutásán