OROSZORSZÁG

“Fellélegezhetünk, megvan az első győzelem és egyből megsemmisítő” – írta a Szport-Ekszpressz című lap a “Köszönjük fiúk, csak így tovább!” című írásában.

“Várható győzelem volt és mégis váratlan, ami ettől duplán kellemes. Mit duplán, ötszörösen kellemesebb így győzni. Oroszország válogatottja nagyon nehezen haladt a világbajnokság felé, a csapatot szidták az erélytelen játéka és a rossz eredmények miatt, a játékosok megsértődtek, néha vitatkoztak, de ami a lényeg: dolgoztak. Dolgozott az edzői stáb és az 5-0 a legjobb jutalom. Jól van!” – hangzott az értékelés.

A Szovjetszkij Szportban

“Aki ránk labdával támad, labda által vész”

sokatmondó címmel jelent meg értékelés. A Kommerszant azt emelte ki, hogy az orosz válogatott, amely korábban okkal keltett maga iránt bizalmatlanságot, “felfedezte magában a futballt”, és “mesésen” nyitott a vb-n. A Komszomolszkaja Pravda szerint erre győzelemre nagy szükség volt ahhoz, hogy a csapat “megint higgyen a maga erejében”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Govorit Moszkva rádiónak megpróbálta megmagyarázni, hogy miért nézett minden gól után széttárt kézzel a díszpáholyban Vlagyimir Putyin orosz elnök a szaúdi koronahercegre, Mohamed bin Szalmánra.

“Ezek pusztán indulatok voltak. A győzelemért a sportban nem szokás bocsánatot kérni” – mondta Peszkov.

SZAÚD-ARÁBIA

A TASZSZ egyébként idézte Adel Izzatot, a Szaúdi Labdarúgó Szövetség elnökét, aki szerint az arab ország válogatottjának több játékosa – Abdullah al-Majuf kapus, Mohammad al-Szahlavi csatár és Oszama Havszavi védőjátékos – ellen fegyelmi vizsgálat indul a Luzsnyiki Stadionban elszenvedett kudarc miatt.

“Nagyon csalódottak vagyunk a vereség miatt. Az eredmény abszolút nem kielégítő, nem tükrözi a felkészülésünk szintjét” – nyilatkozott Izzat az Al-Jaum asz-Szabia elnevezésű kiadványnak.

Izzat szerint a felkészítő program egyik fő eleme éppen az volt, hogy a szaúdiak le tudják győzni az erős csapatokkal szembeni félelmüket.

Az al-Vatan című napilap “fájdalmas bukásról” írt, míg az Okaz a “Halovány teljesítmény és súlyos vereség” címet adta tudósításának. Utóbbi leszögezte, még a legnagyobb pesszimisták sem vártak a zöldektől ekkora kudarcot.

A királyság legfelsőbb sportvezetője közvetlenül a meccs után bejelentette, hogy új futballgenerációt akarnak kinevelni, ehhez külföldre küldik az utánpótláskorú játékosokat, hogy profi módon felkészítsék őket.

“Magamra vállalom a teljes felelősséget a koronaherceg és a nép előtt. El kell ismernünk, hogy ez a nemzedék erre képes” – közölte Turki Al al-Sejk, majd áttért arra, hogy a játékosok a szaúdi ligában tapasztalható magas bérek miatt nem gyűjtenek tapasztalatot külföldön.

“Korábban már mondtam, hogy egyetlen szaúdi futballista sem érdemel többet évi egymillió riálnál. Erre sokan nekem támadtak, de ez a realitás” – tette hozzá.

A találkozó után az arab szurkolók azzal tréfálkoztak, hogy a mérkőzést a díszpáholyból figyelő Mohammed bin Szalmán koronaherceg már szólt, hogy készítsék elő Rijádban a Ritz Carlton hotelt. Ebben a luxusszállóban tartották fogva tavaly korrupciós vádak miatt a királyi család több tagját

A szaúdiak szerdán Uruguayjal játszanak a vb második fordulójában. (az MTI hírei alapján)