Rossi utódját keresi a DAC: "Pintérrel és Carrillóval sem tárgyalunk; vannak NB I-es kiszemeltek" - interjú

Akár magyar szakember is lehet Marco Rossi utódja. Az viszont biztos, hogy nem Pintér Attila vagy Joan Carillo veszi át az irányítást - minderről Jan Van Daele, a csallóközi gárda belga sportigazgatója beszélt a csakfoci.hu-nak, és azt is elmondta, miért lehet sikeres Rossi a válogatottnál.
Dudás Gábor 2018. június 27., szerda 9:00
Akár magyar szakember is lehet Marco Rossi utódja. Az viszont biztos, hogy nem Pintér Attila vagy Joan Carillo veszi át az irányítást - minderről Jan Van Daele, a csallóközi gárda belga sportigazgatója beszélt a csakfoci.hu-nak, és azt is elmondta, miért lehet sikeres Rossi a válogatottnál.
Szerző: Dudás Gábor 2018. június 27., szerda 9:00

"Nem álltunk Rossi útjába"

Meglepődtek a DAC-nál, amikor bekopogtatott az MLSZ Marco Rossiért?

- Annyira talán nem, abban az értelemben, hogy már októberben felmerült Rossi kinevezése a magyar válogatottnál. A válogatott kispadján történt váltás annál inkább váratlan volt talán, még úgy is, hogy Georges Leekensszel - mondjuk úgy - négy nem túl sikeres felkészülési mérkőzésen volt túl a nemzeti csapat - hozzátenném, hogy azért Ausztrália ellen pozitív dolgokat is lehetett látni. Ugyanakkor a közvélemény felől érkezett nyomás is érthető volt, ebben a pozícióban egyébként is jellemző a nyomás, ráadásul közeledik a Nemzetek Ligája rajtja is. Ebből a szempontból érthető volt az MLSZ lépése is. Leekens menesztése után pedig hivatalos megkeresést kaptunk és mivel már októberben is úgy fogalmaztunk, hogy amennyiben hivatalosan is bejelentkezik az MLSZ, Rossi tárgyalhat velük, így igent mondtunk, nem álltunk az edző útjába - nyilatkozta a DAC belga sportigazgatója, Jan Van Daele a csakfoci.hu-nak.

Mondhatni akkor, hogy most egy direktebb, konkrétabb MLSZ-megkeresés történt? Tavaly nem így volt?

- Ősszel inkább csak sajtóhírek, pletykák terjengtek Rossi esetleges kinevezéséről, most viszont ő maga állt elénk a kérésével, a tárgyalások is hivatalosan, egy ügynök bevonásával is történtek, így jóval konkrétabb volt az egész történet. Teljesen átlátható és tisztán kommunikált volt az egész folyamat, nem voltak titkok a felek között.

Összességében mi a DAC reakciója a történtekre?

- Azt hiszem, arra büszkék lehetünk, hogy a vezetőedzőnk a válogatott élére került. Én és a klub többi dolgozója is boldog amiatt, hogy Marco Rossit ilyen megtiszteltetés érte hogy nem csak úgy távozott, hanem igenis egy komoly nemzetközi megmérettetés részese lehet.

Ki kellett vásárolnia Rossit az MLSZ-nek?

- Ezt ebben a szakaszban nem szeretném kommentálni.

Ez Rossi előnye Leekenshez képest

Leekensszel, mint honfitársával volt szorosabb kapcsolata?

Egyszer találkoztunk személyesen, a DAC-Slovan rangadón. Ott is elmondta, hogy időre van szüksége, hogy átstrukturálja, átalakítsa a dolgokat a válogatottnál, hogy megteremtse a munkájához szükséges alapokat. Erre viszont nem jutott már idő, de ilyen néha az élet a futballban.

Olvastad már?
Leekens a kirúgásáról: "Én építkezni akartam, a magyarok eredményeket"
Megszólalt a 8 hónap és 4 meccs után menesztett magyar szövetségi kapitány, aki szerint nem kapott elég időt ahhoz az MLSZ-től, hogy új nemzeti csapatot építsen, pedig két vb-résztvevővel, Belgiummal és Tunéziával is megtette ugyanezt.
Elolvasom

Marco Rossiból milyen kapitány lehet?

Mindenképpen megvan az az előnye például Leekenshez képest, hogy ismeri és érti Magyarországot, a magyar futballt, a magyar embereket. Jó rajtot várok tőle és azt, hogy ott is a 100 százalékot fogja beleadni a munkájába és eléri az MLSZ által kitűzött célokat.

Pintér: Nem, Carillo: Nem

Mennyire lesz nehéz megtalálni Rossi utódját? Egyáltalán milyen edzőt keresnek?

- Jelenleg is zajlanak a tárgyalások több edzőjelölttel is. Mivel még nincs új tréner továbbra sem, ezért is merült fel, hogy Marco Rossi még néhány hétig maradjon a szakvezetőnk. A bajnokság július 22-én kezdődik majd, addig mindenképpen szeretnénk megtalálni az utódját. Meglátjuk, hogyan alakulnak majd a dolgok a következő napokban. Olyan edzőt keresünk, aki ért az emberek menedzseléséhez, jó kommunikátor és motivátor, képes a fiatalokkal dolgozni, aki taktikailag képzett, de képes lehet akár Rossi munkájára is építkezni.

Pintér Attila, Norbert Hrncár, Ivan Vukomanovic, sőt, Joan Carrillo neve is felbukkant már jelöltként a magyar és a szlovák sajtóban.

Őszintén szólva számunkra az az edzői profil, amit Pintér Attila vagy Norbert Hrncár képvisel, nem annyira vonzó vagy érdekes. Joan Carrillóval nem tárgyaltunk, nincs képben a klubnál. Ivan Vukomanovic kétségtelenül jól ismeri a ligát, fiatal, beszél 6-7 nyelven, Belgiumból is ismerem őt, de mivel a nagy rivális Slovan edzője volt korábban, nem mondanám topjelöltnek.

NB I-es kiszemeltek és a fizetési igények

Rossi távozása mennyire borítja fel az átigazolási terveiket?

- Annyira azért nem, a vezetőedzőn kívül többen is foglalkoznak a kiszemeltek keresésével, megvan a listánk és már néhány futballistát szerződtettünk is. 2-3 játékossal szeretnénk még erősíteni. Persze majd az új edzőnket is be akarjuk vonni az átigazolásokba. Az átigazolási politikánkat illetően nagy változás azonban nem várható.

Kalmár elment, Mervó elment - lesznek magyar utódjaik, terveznek az NB I-ből igazolni?

- Igen, vannak kiszemeltjeink a magyar élvonalból és voltak is már egyeztetéseink. De ahogy korábban is mondtam Önnek, a fizetési igények néha túlzóak, ha minőségi magyarországi játékosokról van szó, így nem egyszerű a helyzet, nyilván ezt is figyelembe kell vennünk.

DUDÁS GÁBOR

Neked ajánljuk
Átigazolások
Kecskemét
Horváth Krisztofer
A Torino technikai igazgatója, Davide Vagnati kéthetente érdeklődik magyar válogatott kölcsönjátékosuk felől - állítja a futballista ügynöke. (TMW)
Újpest
Tim Hall
Az Újpest és Tim Hall közös megegyezéssel szerződést bontott.. A luxemburgi védő 2023 januárjában érkezett Újpestre. Első félszezonjában 14 meccsen lépett pályára, míg a mostani évadban 15 NB I-es találkozón.
Ruch Chorzów
Novothny Soma
A lengyel bajnokságban szereplő Ruch Chorzówban folytatja pályafutását Novothny Soma, akivel múlt csütörtökön közös megegyezéssel bontott szerződést az NB II-ben szereplő Vasas.
Tovább az összes átigazoláshoz