Gera: "Sokan szeretnének bekerülni a keretbe, de az már nem elég, ha valaki csak pengés" - zártkapus lehet az U21-es Eb

Bő egy hónap múlva megkezdi szereplését az U21-es válogatottunk a magyar-szlovén rendezésű Európa-bajnokságon. Gera Zoltán szövetségi edző beszélt a felkészülés nehézségeiről, a válogatási elveiről, elmondta, kik azok, aki, biztosan hiányozni fognak az Eb-ről. Az MLSZ által tartott háttérbeszélgetésen kiderült az is, hogy nagy eséllyel zárt kapuk mögött kerül majd sor a mérkőzésekre.
Privacsek András 2021. február 18., csütörtök 14:53
Bő egy hónap múlva megkezdi szereplését az U21-es válogatottunk a magyar-szlovén rendezésű Európa-bajnokságon. Gera Zoltán szövetségi edző beszélt a felkészülés nehézségeiről, a válogatási elveiről, elmondta, kik azok, aki, biztosan hiányozni fognak az Eb-ről. Az MLSZ által tartott háttérbeszélgetésen kiderült az is, hogy nagy eséllyel zárt kapuk mögött kerül majd sor a mérkőzésekre.
Szerző: Privacsek András 2021. február 18., csütörtök 14:53

Gera Zoltán beszélt a kinevezését követő kezdeti nehézségekről.

- A csapatnak egy éve nem volt edzője, amikor átvettem az irányítást, mindez ezt jelenti, hogy hat mérkőzés mínusszal kezdtük a munkát. A koronavírus miatt pedig 10-12 találkozónk maradt el, úgyhogy ideálisnak egyáltalán nem nevezhető a felkészülésünk. Összesen nyolc meccset játszottunk, az volt a tervünk, hogy az első haton csapatot építsünk, hiszen nem volt rajtunk nyomás, nem kellett selejtezőn pályára lépnünk.

Összesen 39 játékost próbáltunk ki, eleinte alig voltak olyanok, akik rendszeresen pályára léptek az NB I-ben, később szerencsére javult a helyzet.

A szövetségi edző elmondta, miért és hogyan változtattak a csapat játékán menet közben.

- Az első mérkőzésünkön Dánia ellen az volt a cél, hogy stabilitást adjunk a csapatnak. Ez sikerült is. A következő két találkozón már többet engedtünk meg magunknak támadásban, de mindez azt eredményezte, hogy a norvégok és a horvátok is átszaladtak rajtunk. Ezt követően változtattunk, áttértünk a háromvédős rendszerre, amivel stabilabbakká váltunk, a támadójátékunk viszont veszített a hatékonyságából.

A hatodik mérkőzésünk után csaknem egyéves szünet következett a koronavírus-járvány miatt, így volt időnk átgondolni, hogy min kell javítanunk. Az utolsó két meccs, a szlovének és az oroszok ellen már rendben volt, az eredmények és a játék is azt mutatja, hogy nagy fejlődésen mentünk keresztül.

A szakember szerint nem csak a csapat, a szakmai stáb is fejlődött.

- Több tapasztalattal rendelkezünk, mint az elején. Egy-egy mérkőzés előtt három napunk volt a felkészülésre, ami nagyon kevés. Előfordult, hogy a védekezést akartam hangsúlyosan begyakoroltatni, viszont a támadásra már nem maradt idő. Úgy kell beosztanunk az időnket, hogy bele tudjunk sűríteni mindent ebbe a három napba. Ebben a tekintetben is fejlődtünk.

Szabó Gergő, az U21-es Eb promóciójáért felelős MLSZ-munkatárs a háttérbeszélgetésen elmondta, hogy nagy valószínűséggel zártkapusak lesznek a mérkőzések, de van rá némi esély, hogy bizonyos számú szurkolót beengednek a stadionokba. Az UEFA hamarosan dönt erről. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy amennyiben a nemzeti szabályozás szigorúbb, akkor az felülírja majd az UEFA döntését.
Az Európa -bajnokság két nagykövete két klasszis kapus, Gulácsi Péter, valamint Jan Oblak lesz.
Az Eb-t kéz fázisban rendezik meg, március 24-től március 31-ig lesznek a csoportmérkőzések, majd május 31-től június 6-ig az egyenes kieséses szakaszra kerül sor. Magyarországon a Bozsik Arénában, a székesfehérvári MOL Aréna Sóstóban, a gyirmóti Alcufer stadionban és a Haladás Sportkomplexumban rendeznek majd mérkőzéseket. A döntőre Ljubljanában kerül sor. A mieink a csoportkörben Kispesten és Fehérváron lépnek pályára.

Gera szót ejtett a válogatási elveiről is.

- Sokan szeretnének bekerülni az Eb-keretbe, hatalmas a konkurenciaharc, ami mindenképp pozitívum. A mai futballban azzal már nem lehet érvényesülni, ha valaki csak pengés, de nincs mögötte komoly futómennyiség és dinamika. A keret összeállításánál fontos szempont, hogy fizikálisan is mindenki rendben legyen.

Az A-válogatott keretéből Szoboszlai Dominik, Schäfer András és Szalai Attila játszhatna nálunk az életkor alapján, de őket nem fogjuk tudni meghívni, mivel már Marco Rossi együtteséhez tartoznak. Rajtuk kívül Szőke Adrián és Bolla Bendegúz volt már kerettag a nagy válogatottnál. Velük kapcsolatban majd egyeztetek a szövetségi kapitánnyal.

- Bolla sérülése szerencsére nem olyan súlyos, ő jó eséllyel felépül az Európa-bajnokságig, ellentétben Bánó-Szabó Bencével, akinek még több időre van szüksége a visszatéréshez. Bízom benne, hogy az elkövetkező hetekben már nem lesznek sérülések, és a legerősebb kerettel vághatunk neki az Eb-nek.

A kerethirdetéssel kapcsolatban Gera Zoltán elmondta, hogy legkésőbb az Európa-bajnokság első mérkőzése előtt tíz nappal kell megneveznie azt a 23 (20 mezőnyjátékos, 3 kapus) játékost, akik szerepelnek majd a tornán, majd a csakfoci.hu kérdésére válaszolva beszélt a mieink esélyeiről is.

- A papírforma alapján mi a negyedikek vagyunk a csoportban, de természetesen szeretnénk meglepetést okozni. Tisztában vagyunk vele, hogy az első mérkőzés meghatározó lehet, így volt ez 2016-ban is, amikor Franciaországban legyőztük az osztrákokat, amivel megalapoztuk a továbbjutásunkat.

Nekünk most ezért a németek elleni meccs a legfontosabb. Az az álmunk, hogy továbbjussunk a csoportból és versenyképesek legyünk.

- Döntő tényező lesz a helyzetkihasználás: az nem fog beleférni, ha háromból egyet sem értékesítünk, hatékonynak kell lennünk, csak akkor lesz esélyünk. Nyugodt vagyok, bízom a csapatban, hiszen egy nagyon jó társaság jött össze minden szempontból. Egy-egy mérkőzésen el lehet tüntetni a különbségeket fegyelmezettséggel, lelkesedéssel és odaadással.

Gera Zoltán az ellenfelekről

Németország: - A legutóbbi két Eb-n döntőt játszottak, tele vannak Bundesliga-játékosokkal. Fizikailag nagyon erősek és hatalmas önbizalommal rendelkeznek. Nekik is van azonban gyenge pontjuk, a fejemben már megvan, hol lehetne őket megfogni.

Románia: - Nagyon komoly fiatal játékosaik vannak. A legutóbbi Európa-bajnokságon az elődöntőig jutottak. Erős a keretük, gyorsak, technikásak és dinamikusak a játékosaik.

Hollandia: - Bombaerős kerettel jönnek, náluk is sok a Bundesliga-játékos. A holland stílust képviselik már ebben a korosztályban is. A támadójátékuk extra, rengeteg gólt szereznek.

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
ZTE FC
Senkó, Várkonyi, Drazic, Mance
Sallói elmondta, Senkó várhatóan a ZTE testvérklubjánál, a Nafta Lendavánál folytatja, míg a Lendván kitűnően védő Németh Ervin érkezhet. Várkonyit megvennék az MTK-tól. Mance és Drazic is szóba került.
Haladás
Újabb távozó
A kialakult nehéz helyzetre tekintettel a Szombathelyi Haladás újabb játékosa bontott szerződést a klubbal - a 17 éves támadó, Katona István távozott, már vasárnap sem lép pályára Gyirmóton.
Ferencváros
Edzőkérdés
A vezérigazgató elmondta, olyan edzőt keresnek, akinek van nemzetközi tapasztalata, ezért Máté Csaba visszahozatalára nincs esély.
Tovább az összes átigazoláshoz