Légvárakon áll és veszélyben a jövője a korábbi NB I-es klubnak: „Ha lelépek, az rohadtul megfutamodásnak tűnt volna” – interjú a lehetetlenre vállalkozó edző-igazgatóval

Az edzőváltást követően most már az NB II utolsó előtti helyén álló csapatnál a sportigazgató lett az edző, akitől a vezetők azt várják: ha ő hozta össze ezt a keretet, tartsa is bent. Mihalecz István szerint ez egy felütés volt felé, de beleállt és nem akart megfutamodni. Szerinte nem ez volt az ideális megoldás, de az önbizalmukat veszített labdarúgóival is szeretné megmenteni a Siófokot a kieséstől. Tudja, hogy a rossz szereplésben neki is van felelőssége bőven, a játékosok részéről azonban nem történt vészreakció, elkezdtek pánikolni. Úgy látja, ha a tulajdonos nem kötődne érzelmileg a klubhoz, már rég a megye I-ben, a Balatoni Vasassal játszanának. Interjú.
Privacsek András 2021. április 16., péntek 8:48
Az edzőváltást követően most már az NB II utolsó előtti helyén álló csapatnál a sportigazgató lett az edző, akitől a vezetők azt várják: ha ő hozta össze ezt a keretet, tartsa is bent. Mihalecz István szerint ez egy felütés volt felé, de beleállt és nem akart megfutamodni. Szerinte nem ez volt az ideális megoldás, de az önbizalmukat veszített labdarúgóival is szeretné megmenteni a Siófokot a kieséstől. Tudja, hogy a rossz szereplésben neki is van felelőssége bőven, a játékosok részéről azonban nem történt vészreakció, elkezdtek pánikolni. Úgy látja, ha a tulajdonos nem kötődne érzelmileg a klubhoz, már rég a megye I-ben, a Balatoni Vasassal játszanának. Interjú.
Szerző: Privacsek András 2021. április 16., péntek 8:48

Waltner Róbert távozása után miért a sportigazgatóból lett vezetőedző Siófokon?

- Három és fél éve dolgozom Siófokon és mindig sportigazgató akartam lenni, itt nincsenek edzői ambícióim - kezdte Mihalecz István a csakfoci.hu-nak. - Most sem voltak. Azt éreztem, hogy nem szabad Waltnert elküldeni, mert a gyengébb széria ellenére is tudott hatni a csapatra. Elmondtam a véleményemet a vezetőségnek, ők pedig döntöttek. Ha már váltunk, én úgy gondoltam, hogy egy külsős szakemberre, friss fejre lenne szükség. Ebből az lett, hogy végül engem neveztek ki vezetőedzőnek.

Mondhatott volna nemet?

- Bármit mondhattam volna. Ez egy felütés volt felém, de beleálltam az ütésbe, sokkal rosszabbul éreztem volna magam, ha ebből kihátrálok.

Az volt a vezetőség érve, hogy mivel én hoztam össze ezt a keretet, tartsam bent. Érzelmi okokból elvállaltam, de tudtam, hogy ez egy nagyon necces szituáció.

- Nem ez volt az ideális megoldás, de még bebizonyíthatjuk, hogy az lehet.

Nem gondolja úgy, hogy ezzel csak veszíthet? Ha benntartja a csapatot, azt mindenki természetesnek veszi, ha viszont nem, akkor azt fogják mondani, hogy kiejtette a Siófokot.

- Nem foglalkoztat a jövőm és ezt komolyan mondom. Gondolkodtam rajta, hogy egy esetleges kiesés esetén beárazom magam, de nem különösebben érdekel. Ha lelépek és mentem a bőrömet, az rohadtul megfutamodásnak tűnt volna, nem akartam elhagyni a süllyedő hajót. Az ilyesmi erkölcsileg nem fér bele az én értékrendembe. Ráadásul sportigazgatóként nekem is van bőven felelősségem abban, hogy most itt tartunk.

Rosszul igazolt?

- Két hibát biztosan elkövettem, annak ellenére, hogy minden igazolás a vezetőedzővel és a vezetőséggel egyetértésben történt. Emberileg nem ismertük megfelelően az új játékosokat, mentálisan gyengék, nyomás alatt nem tudnak teljesíteni és lehet ugyan, hogy „jó neveket” igazoltunk, de az rajtunk sajnos nem segít, ha valaki két éve jól játszott…

Ha továbbra sem jönnek az eredmények, elképzelhető, hogy a sportigazgató Mihalecz István kirúgja a vezetőedző Mihalecz Istvánt?

- Persze, minden elképzelhető, akár az is, hogy a tulajdonos türelme elfogy velem szemben. Egyelőre azonban azt gondolom, hogy én viszem végig a csapatot ebben a szezonban.

Hogy süllyedt ilyen mélyre a Siófok?

- Minket nagyon megviselt a tavaly kirobbant koronavírus-járvány. Az akkori tulajdonosunk érdekeltségei nagyon megsínylették a korlátozásokat, ezért minden játékossal szerződést bontottunk. Júniusban 3-4 futballistánk volt, egy jelentősen csökkentett büdzséből kellett kialakítani egy olyan csapatot, amely biztosan bennmarad. Emellett az volt a cél, hogy fiatalokat neveljünk, ezt mondjuk meg is tettük, hiszen jelenleg is tizenhárom 22 év alatti labdarúgónk van.

NB II-es szintű kerete van a Siófoknak?

- A játéktudás alapján igen, de a mentális dolgok terén talán csak érintjük a másodosztály szintjét, ezért is állunk most itt. Egy kicsit elaltattak minket az ősz végi sikerek, azt hittük, megnyugodhatunk. Sajnos a téli igazolások nem váltak be, tavasszal pedig minden negatív történés elért minket: sérülések, eltiltások, utolsó perces kapott gólok.

- Nem történt vészreakció a játékosok részéről, majd, amikor már nagy volt a baj, elkezdtek pánikolni. Ez az utolsó pár hónap rendesen megtépázta az önbizalmukat. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen április közepe van és legutóbb február elején nyertünk meccset.

Mivel lehet ilyenkor kizökkenteni az apátiából a játékosokat? Van esetleg külön prémium a bennmaradásért?

- Ahogy az emberek egy jelentős részét, úgy a futballistákat is leginkább pénzzel lehet motiválni, amiért senkit nem szabad elítélni. Nekem volt egy olyan elképzelésem, hogy az alapjuttatások egy részét rakjuk az ablakba, a prémiumot jelentősen megemeljük és ha bennmarad a csapat, minden játékos sokkal jobban járt volna anyagilag. Ezt azonban a többség nem fogadta el.

Ennek nincs rossz üzenete, nem azt jelzik ezzel, hogy nem hisznek a bennmaradásban?

- Engem nem lepett meg, hogy ez lett a döntés, annak viszont örülök, hogy pár játékos vállalta volna ezt a fajta kockázatot.

Másodosztályú marad a Siófok?

- Még így is 50 százalék esélyünk van, mivel nem nehéz a sorsolásunk, de ehhez a következő két meccsen a Nyíregyháza és az ETO ellen legalább négy pontot kell szereznünk. Szükségünk lenne egy szikrára, ami elindítja a csapatot. 98 százalékot már ki tudunk adni magunkból, de nekünk a céljaink eléréséhez 101-re van szükség, ezen a 3 százalékon múlik a sorsunk.

A játékosoknak a személyes jövőjük miatt is létkérdés, hogy megőrizzük a tagságunkat. Egy kiesés után ugyanis nagyon extra menedzserekre és felkészületlen, tájékozatlan klubvezetőkre lenne szükség ahhoz, hogy az NB II-ben jó szerződéseket harcoljanak ki.

Mi történik, ha nem sikerül a bennmaradás?

- Erre majd térjünk vissza akkor, ha esetleg ez bekövetkezik. Egy bennmaradás sem jelentene azonban maximális garanciát semmire, azt ugyanis látni kell, hogy a csapat légvárakon áll. akár a klub jövője is veszélybe kerülhet. Öt-hat év alatt nem kezdődött el a stadionrekonstrukció, és nyártól nagy valószínűséggel nem tudunk hazai mérkőzéseket rendezni a létesítményünkben. Ha Nemes Ferenc tulajdonos és György Tamás főszponzor nem kötődne érzelmileg ilyen szorosan a klubhoz, akkor mi már rég a megye I-ben, a Balatoni Vasassal játszanánk rangadókat. Nem tudom, hogy az említett uraknál az észérvek mikor győzik le az érzelmeket...

PRIVACSEK ANDRÁS

 

Neked ajánljuk
Átigazolások
DVSC
Srdjan Blagojevic
Külföldön azt írják, hogy Srdjan Blagojevic vezetőtedző az orosz élvonalbeli FC Szocsi egyik jelöltje.
Légiósok
Gazdag Dániel
A Philadelphia is bejelentette jövő évi keretét, Gazdag Dániel természetesen a garantált szerződéssel rendelkező játékosok között van 2024-re is.
A PL-be igazolhat?
Gulácsi Péter
A Mirror a magyar válogatott Gulácsi Pétert is a nagy erőkkel kapust kereső Newcastle United figyelmébe ajánlotta.
Tovább az összes átigazoláshoz