Nego eddig az NB I legjobb játékosa - a Fradi védekezésben, a Vidi támadásban a király

Az MLSZ összegezte az OTP Bank Ligában eddig történteket a számok, statisztikák alapján. A Ferencváros hátul, a Vidi elől volt a legjobb, az MTK pedig a fiatalok foglalkoztatásában.
Dudás Gábor 2020. november 27., péntek 11:54
Az MLSZ összegezte az OTP Bank Ligában eddig történteket a számok, statisztikák alapján. A Ferencváros hátul, a Vidi elől volt a legjobb, az MTK pedig a fiatalok foglalkoztatásában.
Szerző: Dudás Gábor 2020. november 27., péntek 11:54

A legutóbbi játéknapon egyharmadához érkezett a 2020/2021-es NB I-es idény. A koronavírus-járvány és a Ferencváros Bajnokok Ligája-kötelezettségei miatt nem minden együttes játszotta le mind a 11 mérkőzését, de egyes csapatok és játékosok kiemelkedő teljesítménye így is jól kimutatható számokkal az mlsz.hu cikke szerint.

A legjobb védelem: FTC

A Ferencváros egyedüli csapatként még veretlen a szezonban, és egy meccsel kevesebbet játszva is négy pont az előnye a második Kisvárda és a harmadik Fehérvár előtt. Ez elsősorban a csapat védelmének köszönhető, amely az eddig lejátszott kilenc bajnokin mindössze négy gólt kapott, pedig a Ferencváros ellenfelei a kidolgozott helyzeteik alapján jóval többször is betalálhattak volna. Ezt az úgynevezett xG statisztikai mutató jelzi, amely nem a helyzetek számát, hanem azok minőségét méri, és az alapján kalkulál egy meccsenkénti várható gólszámot – az alapján az ellenfeleknek átlagban 1,22 gólt „kellett volna szerezniük” a Ferencváros ellen, ehelyett 0,44-et szereztek.

Ettől független Szerhij Rebrov csapata joggal vezeti simán a bajnokságot, hiszen több támadómutatóban is az elsők között van a ranglistákon, a mérkőzéseken pedig rendre domináns szerepet tölt be: a Ferencváros átlagban 61 százalékban birtokolta a labdát, meccsenként 604 passzal kísérletezett – melyeknek 87 százaléka volt sikeres –, emellett hét gólhelyzetet dolgozott ki és 47 százalékos hatékonysággal találta el a kaput.

A legtöbb gól: MOL Fehérvár

Az eddig lejátszott bajnokikon a MOL Fehérvár szerezte a legtöbb gólt (25-öt), ami nem meglepő, hiszen

Márton Gáboré a liga legtámadóbb csapata; a fent leírt xG mutató alapján a fehérváriak meccsenként várható gólszáma átlagban 2,2, ezt még sikerült is felülteljesíteniük eddig.

A Vidi játékosai 34 százalékos hatékonysággal használják ki a helyzeteiket, 15 lövéssel próbálkoznak és 13 labdát szereznek az ellenfél térfelén. A Fehérvár ráadásul nemcsak a pozíciós játékban jeleskedik, hanem a kontratámadásokban is; a csapat átlagban 16 kontrát indít, melyek közül átlagban három végződik lövéssel (ez 19 százalékos hatékonyság), ebben a mutatóban nincs nála jobb a bajnokságban.

A legjobb játékos: Nego Loic (MOL Fehérvár)

A játékosok között is egy fehérvári, az ősszel a magyar válogatottban is bemutatkozó Nego Loic a legjobb. Az Izland elleni sorsdöntő Európa-bajnoki pótselejtezőn betaláló magyar válogatott játékos

296-os InStat-indexet produkált az eddig lejátszott 944 perce alatt

(az InStat-index egy komplex mutató, amely a labdás események alapján értékeli a játékosok összeteljesítményét). Nego eddig négy gólt szerzett és két gólpasszt adott, emellett hét gólhelyzetet alakított ki a csapattársai számára, 25-ször verte meg egy csellel az emberét és 66 százalékban nyerte meg a védekező párharcait. Nego tehát a Fehérvár előre- és hátrafelé irányuló játékában is kulcsfontosságú szerepet játszik.

Olvastad már?
Lovrencsics: "Magyarországon csak mi és a Vidi játszunk másképp" - a Fradi kapitánya a válogatottról, az NB I-ről és C. Ronaldóról
Lovrencsics Gergő szerint Szoboszlaiból Lewandowski-szintű játékos is válhat, az FTC a következő években profitálhat majd igazán a BL-szereplésből, miközben itthon csak a Fehérvár játszik még olyan domináns focit, mint a zöld-fehérek. A magyar válogatott játékos egy lengyel lapnak adott interjút.
Elolvasom

A legjobb támadók: Hahn János (Paks), Gera Dániel (MTK Budapest)

A góllövőlistát vezető Hahn János eddigi kilenc gólját 14 kaput eltaláló lövésből szerezte. A Paks csatárára azonban nemcsak a befejezéseknél lehet számítani, hanem a mezőnyjátékban is; Hahn eddig 12 helyzetet dolgozott ki saját magának vagy egy csapattársának, 57 támadópárharcot nyert meg és 17-szer cselezett sikeresen – mindhárom mutatóban csapata legjobbja. A legtöbb helyzetet az MTK támadója, Gera Dániel alakította ki (14), aki emellett mindenkinél többször, 28-szor próbálkozott lövéssel, 14 esetben pedig a kaput is eltalálta.

A legjobb kapus: Dibusz Dénes (FTC)

A kapusok között az InStat-index rangsorában Dibusz Dénes vezet (257), aki eddig öt bajnokit játszott le kapott gól nélkül, valamint a kapujára érkező lövések 88 százalékát hatástalanította, közte két büntetőt is. A legjobban viszont a Budafok kapusa, Póser Dániel van megdolgoztatva, akinek a kapujára eddig 58 lövés érkezett, és amelyek közül eddig 42-t megfogott – ennél többet senki sem védett a ligában.

A legtöbbet játszó fiatalok: Mezei Szabolcs, Schön Szabolcs (MTK Budapest)

A 21 év alatti játékosok közül két MTK-futballista, Mezei Szabolcs (991 perc) és Schön Szabolcs (752 perc) játszotta eddig a legtöbbet a 2020/2021-es idényben. Schön ráadásul csapata legjobbja az InStat-index szerint (257); a fiatal középpályás eddig két gólt szerzett, kilenc gólhelyzetet alakított ki, 16-szor kísérletezett kapura lövéssel, 14-szer szerzett labdát az ellenfél térfelén, 56 támadópárharcot nyert meg és 36-szor verte át az ellenfelét egy az egyben. A 21. életévüket be nem töltött játékosok közül rendszeres játéklehetőséget kapott Kiss Tamás (Puskás Akadémia, 778 perc), Szendrei Norbert (Honvéd, 568 perc) és Szűcs Kornél (Diósgyőr, 547 perc), statisztikai mutatóik alapján mindannyian rászolgáltak a bizalomra.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Kazincbarcika
Bencze Antal
A szabadon igazolható Bencze Antal Kazincbarcikán folytatja pályafutását.
DAC
Samuel Petrás
A Zsolnától kölcsönvett Samuel Petrás a kölcsönjátéka letelte után is a DAC játékosa marad, miután a klub érvényesítette az opcióját és 2026 nyaráig szerződést hosszabbított a kapussal.
MOL Fehérvár
Patric Jildefalk
A Svédországból érkező 36 esztendős szakember asszisztensedzőként segíti majd Bartosz Grzelak munkáját.
Tovább az összes átigazoláshoz