Nagyszerű őszt élt, él át a magyar futball, hiszen a válogatott kvalifikálta magát a jövő nyári Európa-bajnokságra és feljutott a Nemzetek Ligája A-divíziójába, miközben a Ferencváros a Bajnokok Ligája főtábláján játszhat.

Mindkét csapatban meghatározó szerepet tölt be az FTC csapatkapitánya, a Lech Poznan egykori futballistája, Lovrencsics Gergő, aki a lengyel Przegląd Sportowy-nak nyilatkozott hosszabban. Az interjúból idézünk az alábbiakban, témakörök szerint.

A magyar válogatott fejlődéséről, Eb-re jutásáról és az Izland elleni pótselejtezőről

Fiatal tehetségeink is vannak, de csapatként is jól játszunk. A Nemzetek Ligájában jobbnak bizonyultunk például, mint Oroszország, Szerbia vagy Törökország. A szövetségi kapitány, Marco Rossi taktikát váltott, nem csak védekezni és kontrázni akarunk, hanem agresszív játékkal nyomást gyakorlunk az ellenfeleinkre, és nem csak mondjuk 60 percig, hanem az egész mérkőzen át. Izland ellen a 61. percben léptem pályára, ez a csere is azt jelezte a kapitány részéről, hogy támadnunk kell, éreztük is, hogy a riválisnak már nincs annyi ereje.

Amikor aztán egyenlítettünk, számítottam rá, hogy még egy gólt szerzünk majd. Ez végül Szoboszlainak sikerült – belőle akár olyan futballista is lehet, mint Lewandowski.

A Ferencváros BL-szerepléséről

A selejtezők során minden körben a lehető legkeményebb ellenféllel futottunk össze. A Djurgarden ellen otthon játszottunk, nem számítottam problémákra. Aztán idegenben 2-1-re legyőztük a Celticet, amely mégiscsak egy olyan csapat, amely rendszeresen játszik a Bajnokok Ligájába-kvalifikációért, és nagyon jó játékosai vannak. Aztán jött a Dinamo Zagreb, a tavalyi 4-0-s hazai vereség visszavágóját vívtuk, de most nem voltak csúcsformában a horvátok. Érkezett végül a norvég Molde, a kint elért 3-3-as döntetlen után arra koncentráltunk, hogy megőrizzük az első meccsen szerzett előnyünket. Most, a csoportban a harmadik helyért harcolunk. A sorsolás előtt azt mondtuk, hogy a lehető legerősebb ellenfeleket akarjuk megkapni – ez sikerült is.

Az egyik nagy ellenfélről, Cristiano Ronaldóról

Véleményem szerint ő a világ legjobb futballistája. Messi hihetetlen tehetséggel született, de Ronaldo mindezt elképesztő munkával érte el és érdemelte ki. A Sportingban, fiatalabb korában nagyon sovány volt, most meg úgy néz ki, mint egy testépítő. Nagyon nagyra tartom őt. Annyiban hasonlítunk, hogy én is mindent az elvégzett munkának köszönhetek, nagy képességeim soha nem voltak ugyanis.

Ami a Juventust illeti: eléggé másképp játszanak, mint a Barcelona, a katalánok nagyon jól tartják a labdát, amely rendkívül gyorsan jár lábról lábra. A Juventus eközben ügyesen kijön a védekezésből és megragadja az esélyt a kapu előtt. De mi mindenki ellen a saját játékunkat akarjuk játszani, nem csak védekezni akarunk, hanem megpróbálunk úgy futballozni, mint a hazai bajnokságban, ahol mi dominálunk a mérkőzéseken. A Bajnokok Ligájában számunkra a legfontosabb a tapasztalatszerzés, ami majd a következő években térülhet meg igazán.

Lovrencsics 2016-ban igazolt a Lech Poznantól a Ferencvároshoz – nem bánta meg

Nem kaptam jobb szerződést, mint akkor Poznanban, de nem bántam meg ezt a döntésemet. Itt sikeresebb játékos lettem, két bajnokságot, kupát nyertem, aztán az Európa Ligában, most a Bajnokok Ligájában játszhatok. De összességében Lengyelországban is jól éreztem magam és nem haragszom senkire Poznanban.

A lengyel és a magyar bajnokság összehasonlítása

Lengyelországban mindenki focizni próbál, Magyarországon viszont csak a meccsidő 60-70 százalékával rendelkezünk, mert mindenki tördeli a játékot és kontrázik. Csak mi és a Fehérvár játszunk másképp.

Lengyelországban több csapatnak van esélye a bajnoki címre. A Legia is mindig esélyes, de nem végez olyan nagy fölénnyel az első helyen, mint mi az utóbbi időben, legutóbb is tucatnyi ponttal nyertük meg a bajnokságot.  A Legia most nem olyan erős, mint az én időmben, ha meg is nyeri a bajnokságot, mit mutat a nemzetközi kupákban? A Ferencváros Lengyelországban a bajnokságért küzdene, de ugyanígy a Legia vagy a Lech Magyarországon versenyezhetne a címért. A mi futballunk jelentősen fejlődött az elmúlt években. (…) Új stadionjaink is vannak, de nem akkorák, mint Lengyelországban. Ne feledje, hogy 10 millió ember él nálunk és 40 millió Lengyelországban, de az infrastruktúra még a második ligában is javult nálunk. Lengyelországban azonban inkább a fiatal futballistákra támaszkodnak, nálunk viszont több a külföldi.