A Honvéd új edzője: "A magyar foci nem gyengébb, mint az olasz bajnokság" – interjú

Csütörtök délután sajtótájékoztató keretein belül mutatkozott be a Budapest Honvéd új vezetőedzője, Giuseppe Sannino. Interjút is adott a csakfoci.hu-nak.
Nyikes Zoltán 2019. június 13., csütörtök 14:37
Csütörtök délután sajtótájékoztató keretein belül mutatkozott be a Budapest Honvéd új vezetőedzője, Giuseppe Sannino. Interjút is adott a csakfoci.hu-nak.
Szerző: Nyikes Zoltán 2019. június 13., csütörtök 14:37

Két héttel ezelőtt vált hivatalossá, hogy a Budapest Honvédtól távozó Supka Attila vezetőedző helyét az olasz Giuseppe Sannino veszi át. A 62 éves szakember legutóbb az olasz harmadosztályú Novara Calciónál dolgozott, de korábban megfordult többek között a görög élvonalbeli Levadiakosz, az angol másodosztályban szereplő Watford élén is, de hazájában több élvonalbeli csapatot, így a Sienát, a Chievót, a Palermót, és a Carpit is irányította.

Honlapunkon korábban már részletesebb szakértői elemzést is közzétettünk a kispestiek új vezetőedzőjéről, amiből kiderült többek között az is, hogy maximalista, szenvedélyes alkat, Arrigo Sacchi játékelméletének lelkes követője, ezúttal pedig

hivatalosan is bemutatkozott a sajtó képviselői előtt a csütörtök kora délutáni sajtótájékoztatón – aminek az elején kiderült, hogy a korábbi Honvéd-közönségkedvenc, Pisont István is csatlakozni fog a szakmai stábhoz.

– Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy ilyen patinás klub edzője lehetek – kezdte az olasz tréner. – A szerdai és a csütörtöki nap arra szolgált, hogy minél jobban megismerhessem a fiúkat, a következő egy hónapban pedig még több lehetőségünk lesz arra, hogy sok időt töltsünk együtt és felkészüljünk az EL-selejtezőre.  Az előttem dolgozó szakemberek, köztük Marco Rossi is lefektette az alapokat. Az elődeim ezen az úton indultak el, így az első időszakban maradunk a 3-5-2-es felállásnál.

Olasz edzőnek lenni nem azt jelenti, hogy csak szervezett védekezés van.

Olyan csapatot szeretnék kialakítani, amely nem csak a védekezésre és nem csak a támadásra koncentrál, igyekezni fogunk arra, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt. A fejemben van már koncepció a játékstílust illetően, a következő időszakban azon fogunk dolgozni, hogy ezt megvalósítsuk. Mint minden klubtulajdonos, itt is azt várják el, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el,

nincs meghatározott helyezés célként kitűzve. 

Mielőtt felnőtt csapatokat kezdtem irányítani, tíz évig fiatalokkal dolgoztam együtt, így azt vallom, egy klub akkor lehet sikeres, ha nagyon erős, fiatalokkal teli alappal rendelkezik. Lenyűgözve néztem az akadémiát, ezt a kis "Honvéd-falut", amikor ideérkeztem. Amikor a fiatalabb játékos maga előtt látja játszani a felnőttcsapat tagját, vagy fordítva, az családias légkört eredményez, és jó hatással vannak egymásra. 

 

Giuseppe Sannino ezt követően a csakfoci.hu néhány kérdésére is külön válaszolt.

Korábban a hazájában többször is volt élvonalbeli csapat edzője. Milyen visszhangja volt Olaszországban annak, hogy egy alacsonyabban jegyzett bajnokságban folytatja?

Számomra nem létezik olyan, hogy alacsonyabb színvonalú bajnokság, minden egyes ligát nagyra tartok. Nem gondolom úgy, hogy a magyar foci az olasz bajnoksághoz képest gyengébb lenne.

Amikor Olaszországban megtudták, hogy Magyarországra jövök, mindenki lelkes volt, mert mindenki úgy ismeri a Budapest Honvédot, mint Puskás Ferenc csapatát.

Miután beszélt az itt dolgozó honfitársával, Marco Rossi szövetségi kapitánnyal, mi volt az a végső érv, ami miatt úgy döntött, hogy belevág a magyar kalandba?

– Látva Marco Rossi útját, ahogy elkezdett a Honvédnál dolgozni, majd pedig a magyar válogatottal is sikereket ért el, ez számomra azt jelenti, hogy ez a nemzet megadja a lehetőségeket a sikerek eléréséhez. Amikor felkértek arra, hogy legyek a Honvéd edzője, gondolkodás nélkül igent mondtam. Az itt töltött időszak alatt pedig már az is egyértelműen kiderült számomra, hogy Budapest egy gyönyörű város.

Kemény gyerek- és fiatalkora volt. Emiatt lett híresen szigorú és maximalista?

– Lehet, hogy kívülről kemény embernek tűnök, de belülről jólelkű vagyok. Számomra edzőnek lenni azt jelenti, hogy alkalmanként testvér, apa, vagy éppen barát vagyok, de mindenekelőtt a jól meghatározott szabályok szerint kell működnie a kapcsolatnak.

Van olyan volt játékosa, akit szeretne elcsábítani a Honvédhoz? Tervez Olaszországból igazolni?

– Jelenleg elsősorban csak azokkal a játékosokkal szeretnék foglalkozni, akik már most is a rendelkezésemre állnak. Amint a klub úgy dönt, hogy igazolni fog és a papírok aláírásra kerülnek, akkor azt természetesen bejelentjük, egyelőre többet nem szeretnék erről mondani.

NYIKES ZOLTÁN

Olvastad már?
Honvéd: A lázadó játékosok elüldözték, de minden idők legjobbja is volt - szakértői elemzés az új edzőről
Maximalista, szenvedélyes alkat, a legendás Arrigo Sacchi játékelméletének lelkes követője a Budapest Honvéd újdonsült szakvezetője, Giuseppe Sannino. Szakmai elemzés Kéri András Dánieltől, az olasz foci szakértőjétől.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Légiósok
Kerkez Milos
Portugál lapértesülés szerint az Atlético Madrid és a Real Sociedad is bejelentkezett Kerkez Milosért, akiről a Benfica már régóta tárgyal.
ETO
Antonio Munoz
Úgy tudjuk, egyre kisebb az esély arra, hogy Antonio Munoz marad az ETO vezetőedzője.
Puskás Akadémia
Alexandru Baluta
A felcsútiak távozó román légiósa az egyik közösségi oldalon elbúcsúzott NB I-es csapatától.
Tovább az összes átigazoláshoz