Ezt mondta az angol megfigyelő az NB I-ről - magyar scoutokat is képeztek

Játékosmegfigyelőket és elemzőket képző kurzust tartott nemrégiben a nemzetközileg elismert, YMCA Awards tanúsítvánnyal rendelkező szervezet, az IPSO (International Professional Scouting Organisation – az Egyesült Királyságban alapított, Nemzetközi Professzionális Játékosmegfigyelő Szervezet) - először Magyarországon.
Csakfoci Admin 2018. június 21., csütörtök 19:25
Játékosmegfigyelőket és elemzőket képző kurzust tartott nemrégiben a nemzetközileg elismert, YMCA Awards tanúsítvánnyal rendelkező szervezet, az IPSO (International Professional Scouting Organisation – az Egyesült Királyságban alapított, Nemzetközi Professzionális Játékosmegfigyelő Szervezet) - először Magyarországon.
Szerző: Csakfoci Admin 2018. június 21., csütörtök 19:25

A kétnapos, intenzív tanfolyamra a csakfoci.hu is meghívást kapott, így testközelből tapasztalhattuk meg a képzés pontos menetét, de azt is, hogyan válhat valakiből minél precízebb scout. Az oktatást Colin Chambers, Middlesbrough FC első csapatának elemző megfigyelője tartotta, aki korábban a Charltonnál és a Boltonnál is betöltött hasonló pozíciót.

Az 1. szintű tanfolyamnak a Budapest Honvéd FC adott otthont június elején, az esemény a Bp. Honvéd FC-Vasas FC mérkőzés köré volt felépítve.

A tanfolyam első napjának egyik legérdekesebb része például az volt, hogy a részt vevők a kiesésről döntő bajnoki meccsre is feladatot kaptak, és Vida Mátéról kellett részletes jelentést írniuk az addig tanultak alapján - ez volt a vizsgamunka is egyben.

Az oktatás során az angol szakember megismertette ennek a szakmának, területnek az alapjait a jelenlévőkkel, felhívta a figyelmet olyan részletekre, amitől igazán értékes lehet a munkájuk, profi klubok számára is - ezek leginkább az angol profi futballban megismert tapasztalatokra épültek. Az IPSO önálló kiadványokkal (tankönyv, elemzéshez szükséges speciális füzetek, nyomtatványok) segítette a tanulni vágyókat. Volt példa elméleti oktatásra is, de számos feladat inkább a gyakorlati elemekre koncentrált.

Íme, néhány feladat ízelítőként, amivel a gyakorlati oktatás került fókuszba.

1. Érdekes teszt volt, amikor egy közel egyperces videó kellett írniuk a résztvevőknek akár 10-nél több tulajdonságot, jelzőt egy játékosról, pusztán a látott jelenetek alapján.

2. Megismertük, melyik az a négy kulcskérdés, amit meg kell válaszolni ahhoz, hogy egy jelentés tartalmas és hatékony legyen.

3. Chambers bemutatta a Jamie Vardyról szóló, évekkel ezelőtti részletes jelentéseit, mielőtt a Leicesterben megismerte volna az angol csatárt a világ. Végigkövethettük, hogy a megtekintett meccsek alapján hogyan változott a róla kialakult képe, milyen összegzést küldött az őt megbízó kluboknak róla.

4. Videós elemzések segítségével mutatott rá akár olyan nagynevű védők, mint Dejan Lovren (Liverpool) vagy Per Mertesacker (Arsenal) sebezhetőségére, mit kell kiszúrnia egy csapatelemzőnek ahhoz, hogy megtalálják a gyenge pontjukat és arra építhessék a taktikát.

Sok érdekes tanács, gondolat is elhangzott ezek mellett, természetesen ezekről részletesen nem ildomos írni, hiszen a tanfolyam részét képezik, de álljon itt néhány közülük, a teljesség igénye nélkül.

 

1. Soha ne ítélj egy meccs alapján!

Colin Chambers kifejtette, miért lehet ez káros, de arra is rámutatott, hogy egy mérkőzés miért lehet félrevezető. Elmondta, hogy amikor először látott lengyel elsőosztályú bajnokit, az alapján azt mondta volna, hogy a Championship élmezőnyét eléri a színvonal. Egy-két további bajnoki megtekintése után viszont inkább a League One elejére lőtte be a szintet. Chambers például a Honvéd-Vasas (3-1) találkozót is élőben tekintette meg, és azt mondta, nagyon tetszett neki, és ez alapján az NB I-et a Championship aljának szintjére tenné, de figyelmeztetett, egy meccs alapján hiba lenne ezt határozottan kijelenteni.

2. A statisztika és az elemző rendszerek félrevezetőek (lehetnek)

Sokan esküsznek az In-Stat vagy egyéb elemző rendszerekre, a scout elmondta, ennek is megvan a szerepe, nagyon sok mindenre alkalmas, de a számok önmagukban félrevezetőek lehetnek, azokat csak megfelelő környezetben szabad értékelni. Erre példaként Joe Hart és Manuel Neuer összevetését hozta fel, a számok alapján egyértelműen az angol kapus tűnik a jobbnak, de azt még angolként is elismerte, hogy a valóságban össze sem vethetőek a képességei a németek világbajnokával.

3. Ne a labdát kövesd, hanem a játékost!

Chambers szerint az egyik legnehezebb, hogy egy scout erre a gondolkodásmódra átálljon, hiszen a legtöbben automatikusan a labdát és a labda közeli eseményeket figyelik egy meccs közben, holott egy játékosról tökéletes kép csak úgy alkotható, ha végig őt figyelik (mozgását, kisugárzását, mozgását, technikai képességeit, testbeszédét és még folytathatnánk).

Az első tanfolyamon többen is részt vettek a Honvéd részéről, ahogy más hazai kluboktól is, de sok olyan fiatal is jelen volt, akik tanulni akarnak. Meghívott vendég volt például az a fiatal magyar szakember, aki ezt a tanfolyamot korábban elvégezve, és annak tapasztalatait felhasználva kapott állást a Preston North End F.C.-nél (Championship).

A résztvevők között ott volt Fekete Tivadar, az MTK scoutja is. A fiatal megfigyelő volt, aki annak idején kiszúrta Nagy Dominikot egy kis faluban, Bólyon, akinek útja később a légióskodáshoz vezetett. Ő is megosztotta a tapasztalatait a két napos kurzusról.

- Tartalmas két nap volt, határozottan úgy tapasztaltam, hogy tudtam hasznos, új ismereteket szerezni, de több olyan dolgot is viszont hallottam, amely megerősítette az elképzeléseimet erről a területről. Magyarországon a "scouting" még gyerekcipőben jár, kivételt jelent néhány klub. Az utánpótlás viszonyait korábban megismerve nem igazán tapasztalom azt, hogy tudatosan történnének a kiválasztások, pedig az utánpótlásban az egésznek ez lenne az alapja. A felnőtteknél nyilván ennek a területnek már más szempontjai vannak, de a tudatos megfigyelés ott is elengedhetetlen lenne, ebben ez a tanfolyam is megerősített.

A szervezők szerint az IPSO azt tervezi, hogy a jövőben több kurzust is indít még Magyarországon, a következőt várhatóan ősszel.

Neked ajánljuk
Átigazolások
Puskás Akadémia
Posztobányi Patrik
Posztobányi Patrik meghosszabbította szerződését a Puskás Akadémia csapatánál, a saját nevelésű középpályás 2026 nyaráig írt alá. A 20 éves játékos korábban Csákváron és Zalaegerszegen is szerepelt.
Légiósok
Dénes Adrián
Dénes Adrián, a Fiorentina U-19-es csapatának 2004-es születésű jobbszélsője kölcsönben, az olasz harmadosztályú Cesena együttesében folytatja pályafutását - írja a corriereromagna.it.
Újpest
Dzenan Burekovic
Ahogyan azt a csakfoci.hu előre jelezte: Burekovic elhagyja a lilákat, a hátvéd a szerb első osztályban szereplő Spartak Subotica játékosa lesz kölcsönben.
Tovább az összes átigazoláshoz