Ez ma a Loki legnagyobb gondja: "Nagyon nehéz egy tehetséget itt tartani"

A klubvezető szerint a tehetségeket már akkor elviszik mostanában Debrecenből, amikor még épphogy profivá válnak, szerinte ez a klub és a játékosok szempontjából is káros. Nem kizárt azonban dr. Róka Géza szerint, hogy a Loki ismét igazán sikeres klubbá, nagycsapattá váljon.
Csakfoci Admin 2018. október 13., szombat 16:53
A klubvezető szerint a tehetségeket már akkor elviszik mostanában Debrecenből, amikor még épphogy profivá válnak, szerinte ez a klub és a játékosok szempontjából is káros. Nem kizárt azonban dr. Róka Géza szerint, hogy a Loki ismét igazán sikeres klubbá, nagycsapattá váljon.
Szerző: Csakfoci Admin 2018. október 13., szombat 16:53

A DVSC Zrt. cégvezetője, dr. Róka Géza volt a Debrecen TV „Közügy” című műsorának vendége. A beszélgetés során kitért a "bulvárosítás" fontosságára, a csapatban rejlő potenciálra, és a fiatal játékosok helyzetére is.

Kiderült például, hogy elindult a "Csak a Loki" című magazinműsor a Debrecen TV-n, melynek célja Róka Sándor szerint a nagyobb tömegek megszólítása.

Ma már nem elég, ha csak a pályán történtekről tájékoztatjuk a szurkolókat. Különböző rétegek szurkolnak, mindenkit máshogy kell megszólítani. Ezt a kört szeretnénk szélesíteni picit bulvárosabb hírekkel. Minden tevékenységünk fő célja, hogy minél több szurkolót vonzzuk be a csodálatos Nagyerdei Stadionba. Nem egy lehetetlen dolog azt a nézőszámot elérni, ami az Oláh Gábor utcai stadionra jellemző volt. Európában egy általános, furcsa jelenség, hogy van a kontinensnek egy krémje, akiknek mindig meglesznek a szurkolóik, a nézőszámaik. A kis- és középcsapatok szurkolóinak száma ugyanakkor csökken, az átlagéletkoruk pedig nő. Az átlag szurkolói életkort ma már 50 évre teszik.

A csökkenő érdeklődés ellenszere sem ismeretlen a cégvezető számára.

- A Lokinál a csábító erő a siker. Én jelentős változást akkor várok, ha újra bajnokok leszünk, vagy a bajnoki címért fogunk küzdeni, és lesz lehetőségünk nemzetközi kupameccseket játszani. Célunk, hogy alapvetően debreceni, Debrecen környéki kötődésű játékosaink legyenek. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez eredményben is megmutatkozik, mert a fiatalok a saját városukért küzdhetnek, illetve a nézőszámban is, mert mégiscsak saját fiainkat látjuk a pályán. Persze egy-két külföldi játékos mindig lesz, a profi szint megtartásáért szükségünk van rájuk.

Bár a Dombi-féle nemzedékhez egyelőre nem szeretné a DVSC jelenlegi, 24 év alatti átlagéletkorú csapatát hasonlítani, valószínűnek tartja, hogy eljön majd Varga Kevinék ideje.

Bármikor összejöhet újra egy sikeres generáció, most minden ebbe az irányba mutat. Debrecenben minden együtt van most ahhoz, hogy újra sikeres legyen a klub, ami egyébként most sem sikertelen. A csapat egyben tartása ugyanakkor nem kis feladat

- ismerte el Róka.

- Nagyon nehéz ma egy tehetséget itt tartani Debrecenben, különösen a legfontosabb időszakban: amikor profivá válik. Óriási a csábítás. Egy fiatal játékos mellett már 14-16 éves korban profi ügynökök állnak, és súgnak neki, hogy mit csináljon, milyen szerződést írjon alá. Nagyon meg szokták fontolni, mert sok hely van, ahol sokkal többet tudnak ígérni, mint amit a Loki pillanatnyilag meg tud engedni magának. Annak ellenére, hogy itt nőtt fel, itt járta végig a szinteket, itt él a családja, és tökéletes a helyzete, nem biztos, hogy itt tudjuk tartani a profi szerződés előtt álló fiatalt.

Róka Géza ezt nemcsak a klub, hanem a játékosok szempontjából sem tartja előnyös döntésnek.

- Egy szerződés megkötése két fél közös akarata, és ha nincs meg a másik oldalról az akarat, akkor akkor sem tudunk szerződést kötni, ha mi szeretnénk. Üzennék a szülőknek is: aki itt nőtt fel, itt járta végig az utánpótlást, itt kell profivá válnia, aztán itt kell dobbantania. Ha valaki igazán tehetséges, és felkerül az első csapathoz, előbb-utóbb be fog kerülni.Olyan a vezetőedzőnk szemlélete is, hogy ha csak lehet, a fiatalokat nyomja be a csapatba, és próbálja beépíteni. Egészen más szemmel nézik azt a játékost a piacon, akinek már van NB I-es meccse.

Fiatalok tekintetében a Debrecennek jelen pillanatban sincs gondja, mindazonáltal újabb saját nevelésű tehetségeket is szeretne Róka a klubhoz kötni.

- Számos 15-16 éves játékossal van munkaszerződésünk, pénzt keresnek nálunk. Évről évre jönnek olyan tehetségek, akikről még én sem hallottam, aztán egyszer csak elkezdem egyre gyakrabban hallani a nevét. Kimeríthetetlen ez a bázis, most is van 3 olyan játékos, akikkel hetek óta küzdünk, hogy itt tudjuk tartani őket.

Olvastad már?
Csapatépítőn szenvedett hihetetlen sérülést a Loki válogatottja
Tőzsér Dániel az elmúlt két mérkőzésen nem lépett pályára a DVSC színeiben. Lévén csapatkapitányról van szó, így nyilvánvalóan érdekli a debreceni szurkolókat, de talán az ellenfél szurkolóit is, hogy az ex-válogatott, miért nem volt a csapatban például legutóbb a Ferencváros ellen.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Edzőkérdés
Marek Papszunt nevezte ki új edzőjének a Raków. A Fradival is hírbe hozott edző kapcsán a Csakfoci korábban jelezte, hogy nem benne gondolkodnak az FTC-nél.
Fradi
Játékoseladások?
"Csak különleges ajánlat esetén engedünk el játékost" - utalt Hajnal Tamás többek között Marquinhos vagy Varga Barnabás esetleges értékesítésére. (M4 Sport)
Légiósok
Szalai Attila
A török sajtó szerint a Galatasaray szívesen látná soraiban Szalai Attilát.
Tovább az összes átigazoláshoz