Rossi Lewandowskiról: "Ha azt mondanám, tudjuk, hogyan állítsuk meg, idiótának tűnnék"

A Sportowe Fakty lengyel sportlapnak terjedelmes interjút adott a Magyarország-Lengyelország vb-selejtező kapcsán Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Az olasz szakember többek között a csütörtök esti mérkőzésről, Robert Lewandowski megállításáról, Szoboszlai Dominikról is szót ejtett, valamint egy érdekes témát boncolgatva, a jövő edzői kapcsán elmondta: szerinte a lelátókon foglalhatnak majd helyet, mivel olyan dolgokat is észre lehet venni onnan, amit a kispad előtt állva nem.
Csakfoci Admin 2021. március 23., kedd 10:00
A Sportowe Fakty lengyel sportlapnak terjedelmes interjút adott a Magyarország-Lengyelország vb-selejtező kapcsán Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Az olasz szakember többek között a csütörtök esti mérkőzésről, Robert Lewandowski megállításáról, Szoboszlai Dominikról is szót ejtett, valamint egy érdekes témát boncolgatva, a jövő edzői kapcsán elmondta: szerinte a lelátókon foglalhatnak majd helyet, mivel olyan dolgokat is észre lehet venni onnan, amit a kispad előtt állva nem.
Szerző: Csakfoci Admin 2021. március 23., kedd 10:00

- Papíron mindenképpen a lengyelek a favoritok. Nos, vessünk egy pillantást a FIFA-világranglistára: Magyarország a 40., Lengyelország pedig a 19. helyen áll, ami nagy különbség. Szerintem Magyarország és Albánia között kisebb különbség van a javunkra, mint Anglia, Lengyelország és Magyarország között. A lengyelek és az angolok mindenképpen favoritjai ennek a csoportnak. Szerencsére csak papírformáról van szó. Mindenképpen meg akarjuk lepni a lengyeleket az első mérkőzésen. Nem lesz könnyű, mert bár jó játékosaink vannak, de azon játékosok száma, akik jó klubokban játszanak, azok a lengyeleknél vannak, és egyszerűen nektek ebből több van - kezdte Marco Rossi a Sportowe Fakty című sportlapnak adott interjúját, majd kitért Szoboszlai és Lewandowski összehasonlítására.

- Szerintem nincs mit összehasonlítani Szoboszlai és Lewandowski között. Valójában Lewandowski jelenleg nem hasonlítható össze a világ bármelyik más játékosával, mert jelenleg a legjobb. Szoboszlai egy nagyon tehetséges, de nagyon fiatal játékos, és még csak 20 éves. Ebben a szakaszban nincs értelme összehasonlítani a játékosokat vagy a csapatra gyakorolt hatásukat boncolgatni. Sok jó játékost láttam már életemben, de senki sem rúgta úgy a szabadrúgásokat, mint ahogy ő a jobb lábával.

Az elkövetkező két év döntő lesz az esetében. Ha Lipcsében továbbfejlődik, akkor igazán nagy klubok elérhető közelségbe kerülhetnek.

A salzburgi átigazolása óta sérülése miatt nem tudott edzeni a csapattársaival. Most meg kell gyógyulnia, és jelen pillanatban a legfontosabb, hogy az Eb-n a rendelkezésünkre álljon.

A Bayern München csatára, Robert Lewandowski megállítása is szóba került.

- Egy olyan emberről beszélünk, aki a szezonban a legtöbb gólt szerezte.

Ha azt mondanám, hogy igen, megvan a tervünk arra, hogyan kell semlegesítenünk, és ezt meg is csináljuk, teljesen idiótának tűnnék.

Megállítani gyakorlatilag lehetetlen, több gólt szerzett, mint ahány mérkőzésen játszott. Természetesen megpróbáljuk. Ha a játékosaim a legjobb formájukat nyújtják, talán van rá lehetőség, de semmire sincs garancia. Remélem Gulácsi és Orbán segíteni tud Lewandowski semlegesítésében. Azt akarom hinni, hogy egyrészt képesek lesznek kihasználni az ellene gyűjtött tapasztaltaikat, másrészt pedig mondanak valamit a csapattársaiknak is. Azonban - mint említettem - hogy ez működni fog, meglátjuk.

Rossi elmondta, örült Paulo Sousa kinevezésének, azonban a vb-elejtező szempontjából a magyar csapatnak ez nem olyan jó hír.

- Örültem annak, hogy Sousa lett a lengyel válogatott szövetségi kapitánya. Ismerem Paulót még a magyarországi korszakából. Jól felkészült edző, aki tudja, mit akar és hogyan kell játszania a csapatának. Nem lesz könnyű dolgunk ellene. Lehet, nem lesz népszerű a véleményem: Sousa elődjének, Jerzy Brzeczeknek a munkájával is elégedett voltam kívülről nézve, mivel vele harcolta ki a csapat az Eb-részvételt, és jó benyomást tett rám.

Rossi egy érdekes dolgot is vizionált a beszélgetés során.

- Az Izland elleni Eb-pótselejtezőt otthon, a tévében követtem, de természetesen állandó kapcsolatban voltam a segítőimmel, útmutatásokat adtam. Véleményem szerint a a jövő  edzői majd a lelátón foglalnak helyet. Komolyan! Szerintem a futball ebbe az irányba haladhat.

Egyszerűen onnan jobban átlátják a játékot, olyan dolgokat is észre lehet venni onnan, amit a kispad előtt állva nem.

Most az edzőknek nincs más választásuk, csak eltiltás esetén lehetnek a lelátókon. De a jövőben? Biztos vagyok benne, hogy sokan szívesebben néznék onnan a meccseket.

Végezetül Nemanja Nikolicsról is szót ejtett, aki pályafutása során a Legia Varsó színeiben is játszott.

- Korábban nem ismertem Nikolicsot, és hogy őszinte legyek, amikor megismertem, kellemesen csalódtam. Egy nagyon jó emberről van szó. Rendben, az utóbbi időben kevesebbet játszik a klubjában, de az értéke felbecsülhetetlen a nemzeti csapat szempontjából. Akár a kezdőben vagy a kispadon kap lehetőséget, mindig segít a jó hangulat megőrzésének érdekében. Még nem tudom, hogy kezdőként vagy csereként fog pályára lépni Lengyelország ellen. De a büntetőterületen belül még mindig rendkívül veszélyes.

A magyar válogatott csütörtökön 20.45-től játszik a Puskás Arénában, zárt kapuk mögött a lengyel csapattal, majd három nappal később San Marino, március utolsó napján pedig Andorra vendége lesz.

Olvastad már?
Magyar-lengyel: "A mester jól ismeri Sousát, ennek van előnye" - Lang szerint nyomás alatt kell tartani Lewandowskit
Csütörtök este a magyar válogatott a lengyelek ellen, a Puskás Arénában kezdi meg a vb-selejtezőket. A hétfőn Telkiben megtartott sajtótájékoztatón Lovrencsics Gergő és Lang Ádám válasozlt az újságírók kérdéseire.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Ben Romdhane
Az egyiptomi Al-Ahly továbbra is leigazolná Mohamed Ali Ben Romdhane-t, a felek egyelőre szóban egyeztetnek az esetleges klubváltásról.
Újpest
Josué
A Legiától távozó 4-szeres portugál válogatott Josuét beajánlották Újpesten, de Bartosz Grzelak nem tartott igényt a 33 éves középpályásra.
Csákvár
Új igazolás
Az elmúlt hetekben a csapattal készülő Haragos Viktor (legutóbb Honvéd) a 2024/25-ös bajnokságban az Aqvital FC Csákvárt erősíti.
Tovább az összes átigazoláshoz