Fotó: mlsz.hu

Magyar válogatott: Itt van Rossi kerete az Eb-re - nagy visszatérők is meghívót kaptak, de a tartalékoknál is akad meglepetés

A szövetségi kapitány megnevezte azt a 26 játékost, aki készülhet a németországi tornára, de van öt tartalékunk is.
Budai László 2024. május 14., kedd 13:02
Fotó: mlsz.hu
A szövetségi kapitány megnevezte azt a 26 játékost, aki készülhet a németországi tornára, de van öt tartalékunk is.
Szerző: Budai László 2024. május 14., kedd 13:02

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi kedden 13.00-kor kihirdette a mieink nyári, németországi Európa-bajnokságra készülő 26 fős keretét, valamint a tartalékokat.

A keretben nagy visszatérők is helyet kaptak, például a nemrégiben megsérült Fiola Attila, vagy Botka Endre, míg a tartalékok között Vécsei Bálintra is számít a kapitány. "Fiola Attila és Lang Ádám is tagja a magyar válogatott Eb-keretének, miután várhatóan mindkét játékos felépül sérüléséből az Európa-bajnokság idejére" - teszi hozzá az MLSZ Twitter-oldala.

A magyar válogatott kerete az Eb-re

Kapusok: Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paksi FC)

Védők: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (FTC), Dárdai Márton (Hertha), Fiola Attila (Fehérvár), Lang Ádám (Omonia), Orbán Willi (RB Leipzig), Szalai Attila (Freiburg)

Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette), Kata Mihály (MTK), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Loic Nego (Le Havre), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland)

Támadók: Ádám Martin (Ulsan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (KTE), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool), Varga Barnabás (FTC)

Tartalékok: Lisztes Krisztián (FTC), Mocsi Attila (Rizespor), Tóth Balázs (Puskás Akadémia), Vancsa Zalán (Lommel), Vécsei Bálint (Paksi FC)

– A keret összeállításánál a játékosok teljesítménye mellett minden más szempontot is mérlegeltünk, többet között azt is, hogy kik voltak részesei a 2023-as selejtezősorozatnak, melyen kivívtuk az Eb-részvételt – mondta Marco Rossi az mlsz.hu-nak. – Emellett pedig kiugró teljesítményt egyetlen új játékostól sem láttunk, így új kerettag behívása emiatt sem volt indokolt. A harmadik kapus személyére viszont ki szeretnék térni külön is: Szappanos Péter tavaly egész évben velünk volt, és a sportszakmai teljesítményén túl kulcsembere volt a közösségnek, hatalmas szerepe volt a csapategység kialakításában, ezért döntöttem mellette. Tóth Balázs kitűnően teljesített márciusban, amikor velünk volt, és kétség sem férhet hozzá, hogy a jövőben fontos tagja lesz a magyar válogatottnak. Fiola Attila és Lang Ádám nemrégiben megsérültek, de kapcsolatban folyamatosan vagyunk velük, és úgy tudjuk, hamarosan egészségesek lesznek, ráadásul az Eb előtt két bő hetünk lesz meggyőződni a formájukról, és ha esetleg indokolt lesz, akkor tudunk még változtatni, hiszen vannak tartalékjátékosaink.

– A mi felkészülési időszakunk szerencsére hosszabb lesz, mint az ellenfeleinké – fogalmazott a szövetségi kapitány. – Már május 27-én megkezdjük a munkát, míg a hivatalos FIFA-napok csak egy héttel később kezdődnek. Ez a múltban mindig előnyt jelentett, bízunk benne, hogy ez ezúttal is így lesz. Két felkészülési mérkőzésünk lesz, június 4-én Írországban, 8-án pedig Debrecenben Izrael ellen, ezt követően pedig Németországban fogjuk befejezni a felkészülést, melynek során minden területre maximálisan kiterjed majd a figyelmünk. A plusz napok miatt a fizikai felkészítésre is jobban oda tudunk figyelni, bár ezt azért nem szabad túlzásba sem vinni, hiszen hosszú szezon végén érkeznek majd Telkibe a játékosaink.

A válogatott kerettagjainak többsége május 27-én kezdi meg a felkészülést Telkiben, Ádám Martin, Bolla Bendegúz, Gazdag Dániel, és Styles Callum azonban csak később csatlakozik a csapathoz. A válogatott június 3-án utazik el Dublinba, az Írország elleni felkészülési mérkőzés helyszínére, ahonnan a mérkőzést követő napon tér vissza Telkibe, majd június 8-án a debreceni Nagyerdei Stadionban játssza utolsó felkészülési meccsét Izrael ellen. Marco Rossi együttese az UEFA előírásainak megfelelően június 10-én utazik el Németországba, az Európa-bajnokság helyszínére, ahol június 15-én Kölnben Svájc, majd június 19-én Stuttgartban a házigazda Németország, június 23-án pedig Skócia ellen játssza le csoportmérkőzéseit.

Olvastad már?
Rossi alibizést emlegetett egy kimaradt támadó kapcsán: "Nincs 20 ugyanolyan minőségű játékosunk; kapusok nélkül játszunk és akkor megúszom ezt a döntést"
A kerethirdetés után Marco Rossi válaszolt az újságírók kérdéseire Telkiben, szóba került Ifjabb Dárdai Pál, Németh András helyzete, valamint a sérült Fiola Attila és Lang Ádám állapota is.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Edzőkérdés
Marek Papszunt nevezte ki új edzőjének a Raków. A Fradival is hírbe hozott edző kapcsán a Csakfoci korábban jelezte, hogy nem benne gondolkodnak az FTC-nél.
Fradi
Játékoseladások?
"Csak különleges ajánlat esetén engedünk el játékost" - utalt Hajnal Tamás többek között Marquinhos vagy Varga Barnabás esetleges értékesítésére. (M4 Sport)
Légiósok
Szalai Attila
A török sajtó szerint a Galatasaray szívesen látná soraiban Szalai Attilát.
Tovább az összes átigazoláshoz