Fotó: mlsz.hu

Rossi alibizést emlegetett egy kimaradt támadó kapcsán: "Nincs 20 ugyanolyan minőségű játékosunk; kapusok nélkül játszunk és akkor megúszom ezt a döntést"

A kerethirdetés után Marco Rossi válaszolt az újságírók kérdéseire Telkiben, szóba került Ifjabb Dárdai Pál, Németh András helyzete, valamint a sérült Fiola Attila és Lang Ádám állapota is.
Nyikes Zoltán 2024. május 14., kedd 14:33
Fotó: mlsz.hu
A kerethirdetés után Marco Rossi válaszolt az újságírók kérdéseire Telkiben, szóba került Ifjabb Dárdai Pál, Németh András helyzete, valamint a sérült Fiola Attila és Lang Ádám állapota is.
Szerző: Nyikes Zoltán 2024. május 14., kedd 14:33

Van-e olyan játékos a kimaradók közül, akikkel személyesen közölte a rossz hírt?

– Nem volt olyan, akivel személyesen közöltem volna. Persze mindig megvan a módja, hogy hogyan adunk magyarázatot, de nem a legjobb az, hogy felhívod, vagy nem hívod fel. Szerencsés módon, hosszú idő óta első alkalommal minden játékosunk rendelkezésre áll, beleértve a kulcsjátékosokat is. Nincsenek sérültjeink, bár két kérdőjelünk van, Fiola és Lang személyében. Természetesen mi és az egészségügyi stábunk is egyeztetett velük, ezek alapján úgy tűnik, hogy nincs akadálya, hogy csatlakozzanak hozzánk a felkészülésre. Ilyenre 2022 szeptembere óta nem volt példa, teljes a létszám, mindenki a keret része, aki részt vett a selejtezősorozatban. Nincs is sok magyarázni valóm, a döntéseim indokoltak. Egy kivételt hadd említsek: Tóth Balázzsal kapcsolatban már volt olyan, hogy meghívtuk a keretbe, és jó teljesítményt nyújtott a Puskásban, aztán a Vidihez került és volt olyan időszaka, amikor vissza kellett találnia magához. A szezon második felében kiváló teljesítményt nyújtott, minden szempontból kiváló fejlődést ért el, remek a fizikuma, lábbal is erős, a közeljövőben, gondolok itt szeptemberre, nagyon valószínű, hogy a Nemzetek Ligájára meg lesz hívva. Persze ez attól is függ, hogy én leszek-e még a kapitány.

Fiola Attila és Lang Ádám állapotáról

– Már gyakran mondtam, ahogy június végén elérünk a bajnokság végére, a cél, hogy olyan játékosaink legyenek, akik nem merültek ki teljesen a bajnoki idényben. Nagyon fontos számomra, hogy csupa olyan játékosra számítsak, akik nincsenek teljesen igénybe véve. Azzal, hogy Lang és Fiola visszatértek és lejátszottak néhány mérkőzést, bizonyították, hogy rendben vannak. Aztán edzés közben érte sérülés Fiolát, egy nagyon egyszerű műtétet hajtottak végre rajta. Nyilván a Fehérvár orvosi stábjával egyeztetett a mi orvosunk stábunk, úgy tűnik, hogy a felkészülésünk elejére csatlakozhat a társakhoz, aztán akkor még mérlegelni fogunk. Akárcsak Lang esetében is, bár az ő sérülése még enyhébb. Előfordulhat, hogy ha valami nem működik jól, akkor Mocsi érkezik a keretbe, mert hét középső védőt hívtunk meg, ez bőven elegendő.

Olvastad már?
Magyar válogatott: Itt van Rossi kerete az Eb-re - nagy visszatérők is meghívót kaptak, de a tartalékoknál is akad meglepetés
A szövetségi kapitány megnevezte azt a 26 játékost, aki készülhet a németországi tornára, de van öt tartalékunk is.
Elolvasom

Ifjabb Dárdai Pálról

– Követjük Palkó teljesítményét és úgy hiszem, ezen a poszton nagyon jó játékosaink vannak, mint például Vancsa Zalán, Lisztes Krisztián, vagy Vajda Botond. Őket is követjük, értékeljük, de ne feledjétek, hogy Szoboszlai és Sallai is ott van erre a posztra, akik a legmagasabbra taksált játékosaink. Ha minden a legnagyobb rendben zajlik, őket hívjuk meg, mindenki más Dominik és Roland tartalékaként jöhet szóba. Az adott pillanatban kell ezt kiértékelni, hogy milyen formában vannak és hogyan alkalmazzák őket a klubcsapataik, mert előfordulhat, hogy a válogatottban nincs idő integrálni őket, ha a klubjuk másképp alkalmazza őket taktikailag.

Palkót ismerjük, meghívtuk már egyszer, voltak fizikai problémái, akkor is, amikor a Vidiben volt, most már néhány hete újra játszik, gólokat is lőtt, de azt hiszem, még van lehetősége a fejlődésre csapatjáték szempontjából. Úgy látom, hogy ő most nem képvisel olyan nagy pluszt, például Vancsához vagy Liszteshez képest.

Miért nem hirdetett bő keretet? Mennyire volt könnyebb, hogy 26-ra emelték a keretek létszámát?

– Az, hogy 26 főre kibővítették a keretet, abszolút a nagycsapatok részére előny, nem számunkra. Nem akarok valamilyen mítosz mögé elbújni, de ha ugyanazon a szinten van 20 játékosunk, akkor én nagyon nem látom át, hogy mi a helyzet. Nincs 20 ugyanolyan minőségű játékosunk, ezzel szemben Németországnak 15 olyan labdarúgója van, akik a BL-elődöntőben játszottak, a többiek közül 3-4-en játszanak az EL-döntőben, tehát 20 olyan német játékost tudnék most mondani ebből a két sorozatból, akik óriási minőséget képviselnek. De ez Franciaországra, Angliára is vonatkozik, ők meghívhatnak akár 50 olyan játékost is, akik azonos szintet képviselnek. Az ő esetükben igazuk van a szurkolóknak, vagy az újságíróknak amikor megkérdezik, hogy miért őt, és miért nem őt hívták meg, de ha ti kérdezitek tőlem, hogy miért őt hívtam meg, a másikat pedig miért nem, akkor nincs igazatok. Itt nem arról van szó, hogy van 50 olyan játékosunk, akit meghívhatok a válogatott keretébe.

Van 15-16 olyan játékosunk, akik cserélhetőek, de csak mert most mindenki bevethető és egészséges, és reméljük ezt követően sem sérül meg. Mit értek ez alatt? A kezdő tizenegyen kívül 5-6 olyan játékost tudok még hozzászámolni, akiket becserélhetek úgy, hogy nem kell sajnálni azokat, akik lejöttek.

Mindenki másnak még fejlődnie kell, ezért is hívok meg sok esetben fiatalokat, mert még fejlődhetnek. Ha nem hívtam meg 26 plusz öt játékost, annak az az oka, hogy nem tudom, hogyan eddzem őket. Ha 27 mezőnyjátékost kéne edzenem egyidejűleg, nem tudnám megoldani, ezért éreztem logikusnak 23-at meghívni, és ha bárkivel gond lesz, akkor mást is megnézhetünk június 7-ig. Aki tartalék, nem azt jelenti, hogy nem mehetnek nyári szünetre, csak szeretném, hogy olyan kondiban tartsák magukat, hogy ha valamelyiküket meg kéne hívnom, akkor időben oda tudjanak érni az összetartásra.

Ez a keret mennyivel erősebb és jobb, mint a 3 évvel ezelőtti?

– Szeretem Magyarországot, de furcsa, hogy egyfelől elképesztő a lelkesedés, ha szurkolókkal beszélek, aztán például nem is tudom hol olvastam olyan felmérést, ahol az volt a kérdés, hogy Magyarország csak a csoportból jut tovább, vagy elődöntős, esetleg döntős lesz-e? Ezek a lehetősége merültek fel, az szóba sem jött, hogy tovább se jutunk a csoportból. Ez egyfelől jelzi, mekkora a lelkesedés, amit nyilván a srácok által elért eredmények és a teljesítmény hoz elő. Ez egy olyan keret, ami bármelyik 2023-as kerettől jobb. Miért? Mert mindenki jelen van, minden olyan kulcsjátékos, akikre mindenképpen számítok.

De ehhez vegyük hozzá azt is, hogy az elmúlt hónapokban nem láttam egyetlen fenomént sem, nem láttam senkitől olyan sziporkázó, kimagasló teljesítményt, hogy valakit még pluszban meghívjak. Egyedül Tóth Balázst említeném, egyedül ő az azok közül, akik nincsenek benne a 26-os keretben, akinek a teljesítménye abszolút meghaladta az átlagot, akár a kerethirdetés része is lehetett volna. Egyébként senki sem táltosodott meg, hogy meghívjam mások helyett.

Még egy dolgot hozzátennék, ezt szerettem volna már tisztázni a legutóbbi sajtótájékoztatón is. Évek óta ismertek engem, nagyon tisztelem a ti munkátokat, ezért válaszolok az összes kérdésre, amit feltesztek. Az utolsó sajtótájékoztatón Koszóvó ellen játszottunk, válaszoltam egy Gazdag teljesítményével kapcsolatos kérdésre, és több olyan honlapot is láttam, amely szerint én kritizáltam őt, de ez nem igaz. Volt egy kérdés, én pedig válaszoltam rá, de nyilván nem válaszolhattam azt, hogy elégedett voltam vele, mert Gazdagtól sokkal többet várok annál, mint amit Litvánia és Koszovó ellen nyújtott. Gazdag egy olyan játékos, aki ha pályára lép, biztos sokkal jobban játszik, mintha kezdene.

A következő hetek menetrendje

– Az első héten a munkánk a fizikalitásra fog összpontosítani, nem szabad elfelejteni, hogy a szezon után érkeznek a játékosok, ezt szem előtt kell tartani. Május 27-től, hétfőtől szombatig napi szinten fogunk dolgozni, azon a szombaton egy egymás elleni meccs fog jönni és azután készítjük elő a csapatot az Írország elleni meccsre, majd azt követően az Izrael ellenire. Olyan tesztekre, útmutatásokra számítunk, amiket megpróbálunk leszűrni minden barátságos meccsből, próbálunk minden olyan dolgot kipróbálni, amit az Eb-n az ellenfeleink ellen is megpróbálunk foganatosítani.

Dibusz vagy Gulácsi?

– Úgy döntöttem, hogy kapusok nélkül játszunk és akkor megúszom ezt a döntést. Viccet félretéve, nyilván van egy elgondolásom már, de nem olyan régóta született ez meg. Mind a két srác nagyon sok szempontból egyenértékű, 50-50-es döntés. Egyébként nem hiszem, hogy miután a döntésemet meghoztam, hogy külön fogok velük beszélni, hanem inkább együtt.

Ha valakinek azt mondod, hogy te játszani fogsz, a másiknak pedig, hogy te kispadozol, az nem egyszerű. Mint ahogyan nem is volt egyszerű számomra az előző Eb előtt hazaküldeni 2-3 játékost, akik ott voltak az edzéseken, ugyanígy nem lesz könnyű kimondani, hogy kettőjük közül ki fog kispadozni. Ők nagyon jól tudják, milyen nagyra becsülöm őket, nem csak szakmai, hanem emberi szempontból is. Két kiváló srác, de ez a válogatott összességében is olyanokból áll, akik nagy karakterek. Emberileg mindenki nagy formátum, aztán persze a labdarúgás az egy játék, taktikailag és technikailag is le kell hozni a meccset, és mentális oldala is van. Olyan válogatott, amely abszolút versenyképes, még Németország sem mondhatja azt, hogy "Magyarországot úgy is legyőzzük". Biztos vagyok benne, hogy nem így készülnek ránk, aztán 99%, hogy ők fognak győzni, habár az elmúlt három meccsen nem veszítettünk ellenük, tehát nekik is résen kell lenniük.

A Hamburgban játszó Németh Andrásról

– Novemberben beszéltem vele és mondtam neki, hagyja ott a Hamburgot, mert nem fog játszani, vagy nagyon keveset. Nem tudom, kivel hozta meg a döntést végül, de ez az én nézőpontomból, az én szememben ez egy kényelmi megoldásnak tűnt. Sajnos úgy alakult, ahogy előre láttam, nem kapott lehetőséget, vagy amikor megkapta Glatzel hiányzása miatt, akkor nem igazán nyújtott maradandót, a támadók számai magukért beszélnek. Beszéltem az új ügynökével is és mondtam neki, jobb döntéseket kell meghozniuk a jövője érdekében. Én ha egy játékosnak adok tanácsot, akkor azt az ő javára és a válogatott javára teszem, de ha nem talál halló fülekre a tanácsom, annak lelke rajta. Aztán, ha 3-0-ra veszítünk Írország és Izrael ellen, aztán pedig nem is én leszek az Eb-n a kapitány, akkor a következő kapitány akár úgy is dönthet, hogy bevívja őt az Eb-keretbe. A labdarúgásban egyik napról a másikra át tud íródni a történeted. Andrásnak olyan tanácsot adtam novemberben, amit ha megfogadott volna, akkor lehet, hogy ma más szituációban lehetne, lehet, hogy kerettag lenne, mert megvan benne a potenciál. De valamiért mindig hiányzik belőle az, hogy egyről a kettőre jusson. Nem lehet mindig alibizni, ha mi elveszítünk egy meccset, az első számú felelős én leszek és mindig is mondtam, elismerhetitek, hogy elsőként én vállaltam a felelősséget egy vereség, vagy rossz játék esetén. Ha nem hívok meg egy játékost a keretbe, nem azért van, mert nem látom az adott játékost, hanem mert ő nem tesz le eleget a pályára ezért. Én a válogatottban nem akarok olyan játékost, aki alibizni próbál, mindenekelőtt saját maga érdekében.

Olvastad már?
Váratlan bejelentés: Elhalasztják Szoboszlai Eb előttre tervezett közönségtalálkozóját - közleményben írnak az okokról
Előreláthatólag egy évvel tolódik a Szoboszlai Live Show.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Edzőkérdés
Marek Papszunt nevezte ki új edzőjének a Raków. A Fradival is hírbe hozott edző kapcsán a Csakfoci korábban jelezte, hogy nem benne gondolkodnak az FTC-nél.
Fradi
Játékoseladások?
"Csak különleges ajánlat esetén engedünk el játékost" - utalt Hajnal Tamás többek között Marquinhos vagy Varga Barnabás esetleges értékesítésére. (M4 Sport)
Légiósok
Szalai Attila
A török sajtó szerint a Galatasaray szívesen látná soraiban Szalai Attilát.
Tovább az összes átigazoláshoz