Fotók: MLSZ

Dárdai: "Tudtam, hogy döntenem kell a magyar és a német válogatott között" - Fiola a félrekezelt sérüléséről is beszélt

A magyar válogatott csütörtöki, bajorországi sajtótájékoztatóján a nemzeti csapattal az első tétmeccsére készülő Dárdai Márton, illetve a harmadik Eb-jén részt vevő Fiola Attila válaszolt az újságírók kérdéseire.
Csakfoci.hu 2024. június 13., csütörtök 14:56
Fotók: MLSZ
A magyar válogatott csütörtöki, bajorországi sajtótájékoztatóján a nemzeti csapattal az első tétmeccsére készülő Dárdai Márton, illetve a harmadik Eb-jén részt vevő Fiola Attila válaszolt az újságírók kérdéseire.
Szerző: Csakfoci.hu 2024. június 13., csütörtök 14:56

Fiola Attila

A svájci válogatottról

- Egy nagyon kompakt csapatról beszélünk. 90 százalékuk a Bundesligában játszik, topbajnokságban. Hét éve egy csoportban voltunk velük a vb-selejtezőn, és sajnos nem sok sikert értünk el ellenük, mivel oda-vissza megvertek minket. Azóta sok minden változott a mi csapatunknál is és náluk is. Egy nagyon kemény mérkőzésre számít mindenki. Mi csak saját magunkkal foglalkozunk, nyilván kielemeztük őket, de a saját játékunkkal szeretnénk foglalkozni az összes mérkőzésen, úgyhogy így készülünk a svájciak ellen is.

Mivel lenne elégedett az előző Eb-hez képest is?

- Azt gondolom, hogy ha továbbjutunk, akkor már örülhetünk, legutóbb ugye nem sikerült továbblépnünk. Az egy nagyon erős csoport volt, de ez is az. Németország kiemelkedik, a másik három együttes viszont hasonló minőséget képvisel, úgyhogy ha továbbmegyünk, akkor szerintem mindenki meg lesz azzal elégedve. De nyilván most a szombati mérkőzésre összpontosítunk, meccsről meccsre próbálunk haladni. Szeretnénk jól indítani az Európa-bajnokságot, és majd meglátjuk, hogy meddig juthatunk. 

Miben más ez a mostani csapat, mint a 2021-es volt?

- A mostani válogatott, mint csapat nagyon egyben van és nagyon erős. Szerintem soha nem volt ilyen jó. Marco Rossival ez a közösség nagyon jól kialakult, illetve egyben van, tulajdonképpen ez az az igazi ereje a válogatottnak. Nyilván vannak nagy egyéniségek a mostani csapatban, mint ahogy voltak az előző időszakban is, de ez a csapategység - ahogy küzd mindenki mindenkiért, egymásért, minden meccsen csúszunk-mászunk, nincs elveszett labda, az utolsó pillanatig nem adjuk fel - a mostani csapatot szerintem mindenféleképpen előrébb helyezi. 

A sérüléseiről

Hogy ha reggelig itt ülnék, akkor sem biztos, hogy össze tudnám számolni a sérüléseimet sajnos. Most volt egy műtétem május 3-án, de egyébként is elég nehéz időszakon vagyok túl, az utóbbi évben háromszor is megoperáltak. Tavaly márciusban volt egy térdsérülésem, amit sajnos félrekezeltek, nem azt csinálták, amit kellett volna. Egy négy hónapos rehab után ugyanúgy fájdalmakkal küszködtem, fájdalomcsillapítókkal próbáltam játszani, de decemberben újra meg kellett műteni a térdem, miután elmentem egy másik dokihoz. Most pedig ugye eltört a kulcscsontom, meg kellett műteni, betettek egy lemezt és egy csavart a vállamhoz.

Most már rendben vagyok, hasonló állapotban, mint a többiek, bár az tény, hogy a meccsterhelésem az nincs meg. Most azért tudtam játszani egy félidőt, de ez azért kevés nemzetközi szinten, úgyhogy próbálok az edzéseken kompenzálni, plusz munkákat csinálni, úgyhogy amit tudok, azt megteszek.


Fotó: MLSZ

Dárdai Márton

Milyen poszton játszhat az Eb-n?

- Eddig úgy beszéltük a kapitánnyal, hogy belső védőként lát engem, de az is plusz, hogy tudok középpályást is játszani. A szezonban is játszottam belső védőt, de hatost is, úgyhogy majd meglátjuk.

Gondolta volna német U-válogatottként, hogy egyszer majd magyar lesz?

U16-tól U21-ig német színekben játszottam, de mindig ott volt a fejemben, hogy valamikor majd döntenem kell. Aztán egyedül döntöttem. Az edző kijött Berlinbe, beszéltünk egy hosszat, jó beszélgetés volt, és azután nem volt sok kétségem, hogy ide jöjjek - és szerintem jó döntés volt.

A fizikai állapotáról

- Egészséges vagyok, kettő napot kihagytam, éreztem kicsit az izmomat, de nem volt vészes, nem volt nagy sérülés. Kicsit éreztem, de már elmúlt és jól vagyok.

Milyen a csapat hangulata, a körülmények?

- Nálunk nagyon jó a hangulat, sok a közös program. Különösebb izgulást én még nem láttam eddig senkin. A pályára pedig nem panaszkodhatok, eddig jó volt, nincs semmiféle kifogás ellene, szerintem rendben van.

Olvastad már?
Vészjósló: Az ismert szaklap szerint Magyarország az Eb-csoportkört sem éli túl
A talán legobjektívebben értékelő nemzetközi fociportál szerint csak a negyedik heyen végzünk majd az Eb-csoportunkban.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Újpest
Kiss Tamás
Hivatalossá vált, hogy az Újpestről távozott Kiss Tamás a lengyel másodosztályú Wisla Kraków játékosa lett.
Fehérvár FC
Ominger Gergő
A Fehérvár FC és a Puskás Akadémia FC megállapodásának értelmében kölcsönbe érkezik a Vidihez a középpályán bevethető, utánpótlás-válogatott Ominger Gergő.
ETO FC Győr
Akadémisták kaptak szerződést
A 19 éves védő, Kulcsár Martin és a 17 éves Décsy Ádám személyében a győriek két akadémistája kapott profi szerződést.
Tovább az összes átigazoláshoz