Fotó: feol.hu/Horog László

A Vidi-edző mentette meg fiatal játékosa életét az edzésen: "Húsz percig néztem magam elé, majd elkezdtem sírni, én is sokkot kaptam"

A Vidi 15 éves utánpótlás-játékosa, Szemán Milán egy összefejelést követően rosszul ért talajt, eszméletlenül feküdt a gyepszőnyegen, epilepsziás rohamot kapott és nem adott életjelet magáról, ekkor lépett közbe edzője, Palkovics István.
Nyikes Zoltán 2023. augusztus 31., csütörtök 20:02
Fotó: feol.hu/Horog László
A Vidi 15 éves utánpótlás-játékosa, Szemán Milán egy összefejelést követően rosszul ért talajt, eszméletlenül feküdt a gyepszőnyegen, epilepsziás rohamot kapott és nem adott életjelet magáról, ekkor lépett közbe edzője, Palkovics István.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. augusztus 31., csütörtök 20:02

Ügyvezetői elismerésben részesült a Vidi egyik utánpótlás-vezetőedzője, Palkovics István, aki csapatának egyik edzésén fiatal játékosa sérülését követően nagy lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot, megelőzve ezzel a komolyabb bajt - írja a fehervarfc.hu.

Az esetről részletesebben a feol.hu számolt be, amely azt írja, hogy a nyári edzésen egy ártatlannak tűnő helyzetben összefejelt a Fehérvár FC két, fiatal labdarúgója. Egyikük, Szemán Milán rosszul ért talajt, eszméletlenül feküdt a gyepszőnyegen, epilepsziás rohamot kapott, nem adott életjelet. A társak és a lelátón helyet foglaló szülők, hozzátartozók sokkos állapotba kerültek. A futballista életét a pályára rohanó edzője, Palkovics István mentette meg.

– Szemán Milán a földre rogyott, lenyelte a nyelvét, azonnal rohantam be a pálya széléről, néhány másodperc elteltével már ott voltam mellette. Még a levegőben volt, a gyepszőnyegre érkezés előtt, amikor éreztem, indulnom kell, mert nagy baj van. Epilepsziás rohamot kapott, rángatózni kezdett. Érkeztek többen a lelátóról, valamint a többi pályáról is az edzők, ugyanis velünk azonos időben, másutt is zajlottak a gyakorlások – mondta a klubnál három esztendeje dolgozó Palkovics István a Fejér vármegyei hírportálnak. – A 2008-as gárdát irányítom, tavaly megnyertük az alap országos bajnokságot, azaz az akadémiák küzdelme alatti pontvadászatot, így a legjobbak között folytatjuk a rövidesen induló szezonban.

A játékostársak érthetően nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, korábban nem kerültünk ilyen szituációba, remélem, nem is fogunk soha többet. Lenyelte a nyelvét, szájzárat kapott, majd epilepsziás rohamot. Megharapta a kezem, két ujjammal alig fértem hozzá a nyelvéhez, amit ha nehezen is, de sikerült előrehúznom. Testnevelő tanárként dolgozom Polgárdiban, annak idején, Szombathelyen, a tanárképzőn tanultuk az életmentést, aminek most nagy hasznát vettem. A mentőt azonnal hívtuk, gyorsan nyolc perc alatt a pályán volt, átvették az irányítást. A játékosom a járműben tért magához.

Kritikus percek voltak, amikor élettelenül feküdt a füvön, előbb lila, majd fehér lett az arca, úgy gondoltam, bekövetkezett, vagy bekövetkezik a tragédia. Mindenki sírt, én próbáltam nyugodt maradni. Hívtam az édesapját, hogy jöjjön azonnal, a mentővel egyszerre érkezett. Húsz percig volt itt a mentő, stabilizálták az állapotát, aztán elindultak a kórházba.

Palkovics hozzátette, pontosan tudja, mi játszódik le ilyen esetben egy szülőben, ugyanis három kisgyermeke van, 9, 6, a legkisebb pedig két és fél éves.

– Többen akartak gratulálni – amit elhárítottam -, amikor Milán magához tért, a drámai hangulatot a bizakodás váltotta fel. Az edzést természetesen nem folytattuk, a csapatot egyedül irányítom. Bementem az öltözőbe, egyedül voltam. Húsz percig néztem magam elé, majd elkezdtem sírni, én is sokkot kaptam.

A vezetőedző után a 15 éves játékos vette át a szót.

– Gyakorlatilag minden kiesett, nem emlékszem semmire, csak arra, hogy a mentőben magamhoz térek – mondta Szemán Milán. – A saját kapunk előtt az egyik társammal ugrottunk fel egy bedobás után, a labdát én fejeltem el, ő sajnos a tarkómat találta el. A földre estünk, ezt már a társak elbeszéléseiből tudom, a nyelvem hátraugrott, nem kaptam levegőt. Korábban nem történt velem ilyen, szívből remélem, a későbbiekben nem is fog. A mentőben nyertem vissza az eszméletemet, akkor már apukám is ott volt velem, amikor hívták telefonon, azonnal indult a pályára.

Három napot töltöttem a fehérvári kórházban, nem fájt semmim, nem találtak semmi rendellenességet. Azóta újra edzek a csapattal, minden rendben van velem. Két testvérem van, a bátyám 18 éves, a nővérem 16 esztendős, egyikük sem sportol, ezt egyedül művelem a családban.

Milán mielőtt a Vidibe került, úszott és teniszezett, de igazán a futball vonzotta mindig. Ott teljesedett ki.

– Az úszás és a tenisz sem ment rosszul, de a fociban érzem otthonosan magam. Szélső támadóként kezdtem a Sóstón, aztán védő lettem. Jobblábas vagyok, tavaly fél évet ki kellett hagynom, porclágyulás miatt, szerencsére műteni nem kellett, végre visszatérhettem a pályára, amikor következett ez a szerencsétlen ütközés. Nem csak engem viselt meg, a csapattársamat is, aki vétlen volt az egészben. Komoly céljaim vannak a futballban, de a tanulást sem hanyagolom el. A Széchenyi István Műszaki Technikumban tanulok Fehérváron, most kezdem a 10. évfolyamot, a tervek szerint szoftverfejlesztő és rendszergazdaként végzek majd. A fociban természetesen van példaképem, mivel én is szélső védő vagyok, a liverpooli Trent Alexander-Arnold játékát figyelem a legszívesebben. Az álmom, hogy bemutatkozzak a Vidi felnőtt csapatában. Öt éve futballozom a Fehérvár FC-ben, szélső védőként, a tavalyi szezonban kevesebbet játszottam, a sérülés miatt. Amennyire nehéz volt az elmúlt időszak, remélem, annyira nyugodt és sikeres lesz számomra az új szezon – zárta Szemán a feol.hu-nak adott nyilatkozatát.

Olvastad már?
BL-sorsolás: Gulácsiék a címvédőt, Schäferék a Real Madridot és a Napolit is megkapták - íme, a csoportok
Csütörtök este kisorsolták a Bajnokok Ligája-főtábla nyolc csoportját.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
RB Leipzig
Orbán Willi
Sajtóhírek szerint Orbán Willi hamarosan szerződést hosszabbít Lipcsében.
Ajka/Vasas
Schindler Szabolcs
Ahogyan azt honlapunk előre jelezte: távozott a Vasas tartalékcsapatától Schindler Szabolcs és az NB II-es Ajka vezetőedzője lett.
Ferencváros
Profi szerződés
A Ferencváros profi szerződést kötött Bagi Ádámmal, a 17 éves támadó 2019 óta erősíti a klubot.
Tovább az összes átigazoláshoz