Fotó: dac1904.sk/hu

A DAC sportigazgatója: "Sokan azt hihetik, hogy Dunaszerdahelyen egy Szlovákia egységét fenyegető partizáncsoport él"

Jan Van Daele sportigazgatóval beszélgettek a bajnokság keserű befutójáról, magyarellenes hangulatról és arról, hogy mindig lehet többet tenni a siker érdekében.
Nyikes Zoltán 2023. május 25., csütörtök 18:57
Fotó: dac1904.sk/hu
Jan Van Daele sportigazgatóval beszélgettek a bajnokság keserű befutójáról, magyarellenes hangulatról és arról, hogy mindig lehet többet tenni a siker érdekében.
Szerző: Nyikes Zoltán 2023. május 25., csütörtök 18:57

“Masszív 7-es” – válaszolta a molcsapat.hu-nak némi morfondírozás után Jan Van Daele arra a kérdésre, hányas osztályzatot ad a DAC szezonjára. A dunaszerdahelyiek belga sportigazgatója ezzel azt a kérdést is megválaszolta, hogy erősebb-e a DAC nagyszerű szezonja fölött érzett büszkeség, vagy ő is ugyanúgy búnak eresztette a fejét, mint mi mindannyian, akik elhittük, idén összejöhet a bajnoki cím.

– Ahogy minden szurkolónknak, úgy nekem is vegyesek az érzéseim. Nyilvánvalóan erős most a frusztráció, és nemcsak az elbukott bajnoki cím, hanem annak mikéntje miatt is, de nem szabad elfelejtenünk, hogy nem mi voltunk az esélyesek, és komoly bravúr lett volna, ha az esélyek ellenére odaérünk – mondta Van Daele, akit emlékeztettek a bajnoki döntőnek is beillő DAC-Slovan találkozó azon jelenetére, amikor 1-1-es állásnál nem adtak meg egy tizenegyest a DAC-nak. – Írtunk egy nyílt levelet, abban leírtunk mindent, amit az esetről, illetve a DAC szlovák futballban betöltött szerepéről gondolunk. Természetesen mi is felháborítónak tartjuk azt a bizonyos ítéletet, és nem vagyunk hajlandóak elfogadni, hogy ilyesmi megtörténhet, de az igazság az, hogy utólag nem sokat tehetünk. Leszámítva, hogy jelezzük: több tiszteletet követelünk úgy a média, mint a játékvezetők részéről.

Helyezhetünk nyomást akár a játékvezetői bizottságra, akár az ellenséges hangulatot generáló szlovák sportsajtóra, a bajnoki reményeinket nem hozza vissza egyik sem. De a jövőre nézve mindenképpen fontosnak tartottuk leszögezni, hogy ilyesmi még egyszer nem fordulhat elő.

Természetesen nem ez volt az első eset, hogy vitatható játékvezetői ítéletekkel nehezítették meg a DAC dolgát a Fortuna Ligában, az idei utolsó “játékvezetői hiba” csak azért volt látványosabb, mert most a bajnoki címért csapott össze a két csapat. De miért kell, hogy ilyen nehéz legyen az élete egy magyar identitású csapatnak Szlovákiában - teszi fel a kérdést a molcsapat.hu.

Ha csak bizonyos sportlapokat olvas az ember, azt hiheti, hogy Dunaszerdahelyen egy Szlovákia egységét fenyegető partizáncsoport él. A DAC elleni hangulatkeltés abszolút tévút, hiszen bár felvállaltan a városunk, illetve egész Szlovákia magyar kisebbségének klubja vagyunk, soha nem volt célunk szélsőséges eszmék propagálása.

A DAC nemcsak Szlovákia bajnokságában szerepel, de a szlovák labdarúgást képviseli a nemzetközi porondon, sőt az ország legjobb akadémiáját is mi üzemeltetjük, ami a helyi válogatottnak neveli a játékosokat. Sokszínű öltözőnkben a világ minden tájáról szerepelnek játékosok, természetesen szlovákok és magyarok is, így nálunk természetes, hogy egységesek vagyunk és nem hagyjuk magunkat megosztani holmi szélsőséges eszmékkel. Úgy gondolom, jogosan követeljük a nekünk kijáró tiszteletet a szlovák sportmédiától, illetve a játékvezetőktől is. Tudomásul kell venni, hogy egy hajóban ülünk, még ha sokan nem is látnak minket szívesen a fedélzeten - tette hozzá Van Daele.

A portál megkérdezte azt is a sportigazgatónál, hogyan tud erőt meríteni, illetve a csapat felé erőt mutatni a vezetőség, ha közben folyamatosan az az ember érzése, hogy bármit tesz is a DAC, nem fogják hagyni, hogy szlovák bajnok legyen.

– Az visz előre, ha az ember először mindig magában keresi a hibát, és megpróbálja kitalálni, hogyan tehet még többet a siker érdekében. Bátorságot és erőt nem a külső körülményekből merít az ember, hanem a saját munkájába fektetett bizalomból, és én úgy gondolom, bár kiválóan dolgozott idén a klub minden alkalmazottja, mindig lehet és kell is többet követelni magunktól. Hogy ebben az esetben mit lehetett volna másként csinálni? Nos, a Podbrezová elleni meccs jut először eszembe, hiszen bár több hiányzó kulcsjátékos nélkül léptünk pályára, ha ott jobban koncentrálunk, úgy fogadhattuk volna a Slovant, hogy még mi vezetjük a tabellát. De ez csak egy kiragadott példa, mindenkinek magának kell megtalálnia, miben tud még többet, még hatékonyabban hozzátenni a közös munkához. Jövőre újra megpróbáljuk. Lesznek változások a keretünkben, de összességében nem lehetünk elégedetlenek. Adrian Gula edző kiváló munkát végzett, egységes, jó csapatunk van, amely látványos futballt játszik, és Szlovákia legjobb szurkolótábora áll mögöttünk. Nincs okunk beletörődni, hogy nem tudjuk legyőzni a Slovant, és bár még frissek a sebek, annyit leszögezhetek, hogy nem is fogunk.”

Olvastad már?
Dupla vagy semmit ajánlott a játékosainak a magyar klubtulajdonos a kiesés elkerüléséhez - “Nem adhatom oda egy sintérnek a csapatot” - interjú
A sokszor edzőket "kivégző" focisták egója, a szurkolók túlzó nyomása és a tulajdonosi türelmetlenség mind hozzájárult ahhoz, hogy a nagymúltú Békéscsaba kiessen az NB II-ből. Kiderült, mekkorát bukott a lila-fehér klub az osztályváltással és az is, mekkorát buktak azok a játékosok, akik vállalták, hogy a kiesés esetén a kéthavi fizetésük jelentős részéről lemondanak. Interjú Barkász Sándorral, a viharsarki klub többségi tulajdonosával.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Fradi
Jansen az új edző
Igaznak bizonyultak a Csakfoci exkluzív információi: Pascal Jansen veszi át a Ferencváros irányítását.
DVSC
Dániából igazoltak
A 19 éves Szűcs Tamás az FC Köbenhavn korosztályos csapatától igazolt haza.
Fradi
Jansen a Népligetben
Már fotó is készült arról, ahogyan Pascal Jansen az FTC Népligeti Sportközpontjában van. A Csakfoci úgy tudja, a felek még tárgyalnak egymással.
Tovább az összes átigazoláshoz