Fotó: Illyés Tibor / MTI

Ők lehetnek Szoboszlai és Kerkez után a Premier League újabb magyarjai - két Fradi-játékos is a listán

Három újabb fiatal magyar játékost is el tudna képzelni egy angol portál a világ legerősebb bajnokságában - ketten közülük az NB I-ben futballoznak.
Csakfoci.hu 2023. augusztus 10., csütörtök 15:41
Fotó: Illyés Tibor / MTI
Három újabb fiatal magyar játékost is el tudna képzelni egy angol portál a világ legerősebb bajnokságában - ketten közülük az NB I-ben futballoznak.
Szerző: Csakfoci.hu 2023. augusztus 10., csütörtök 15:41

"Mely magyar játékosok követhetik Kerkez Milost és Szoboszlai Dominikot a Premier League-be?" címmel közölt összeállítást az angliai Sportsmole, amely szerint a Franciaország elleni 2021-es budapesti Eb-csoportmeccsünk (1-1) jelentette a magyar foci újjászületésének kezdetét.

A portál szerint azóta nemcsak a válogatottunk kezdte meg felemelkedését, de a magyar játékosok is egyre komolyabb szerepet harcolhatnak ki maguknak a legerősebb bajnokságokban, így a Premier League-ben is.

Hozzáteszik, hogy az angliai klubok a múltban is jól jártak, amikor magyar játékosokat szerződtettek. Gera Zoltán a West Bromwich Albion klublegendája lett, a Fulhammel Európa Liga-döntőig jutott, míg a 108-szoros válogatott kapus, Király Gábor a Crystal Palace és más angol csapatok szurkolóit "kápráztatta el mackógatyájával, valamint képességeivel". Ezen a nyáron Kerkez Milos és Szoboszlai Dominik is nagy pénzért igazolt a Bournemouthhoz, illetve a Liverpoolhoz, és "a párosban megvan a potenciál, hogy a következő évtizedben is a nagy tornákon tartsa nemzeti csapatát" - teszik hozzá, megjegyezve, hogy ahhoz azért még pár játékosnak is szintet kellene lépnie.

Erre az angolok szerint három fiatal magyar futballistának is esélye lehet a jövőben. A cikk két NB I-es (ferencvárosi) futballistát is kiemelt a listáján.

Baráth Péter (FTC): "A jelenlegi kínálatból talán Baráthra is érdemes odafigyelni. A 21 éves játékos pályafutása sokáig Debrecenben telt, ahol 9 gólt és 12 asszisztot jegyzett különböző posztokon, és bár az elmúlt 12 hónapban nem sikerült maximalizálnia a játékidejét, a bajnok ferencvárosiak mégis megragadták a lehetőséget, hogy idén nyáron végleg leigazolják. Ugyan négyéves szerződést kötöttek csapatával, de ő egy olyan játékos, akit már a 2024/2025-ös idén előtt felmérhetnek a Premier League csapatai."

Vancsa Zalán (Lommel): "Annak ellenére, hogy még csak 18 éves, akkora a »hype« Vancsa körül, hogy már bemutatkozhatott a válogatottban is, ráadásul már 14 hónappal ezelőtt. A szélső a 87. percben, az UEFA Nemzetek Ligája olaszországi mérkőzésén debütált csereként, és bár a második válogatottság még nem következett el a számára, idővel ez is el fog jönni. Vancsa picit más utat járt be a profik között, 2022 januárjában a belga Lommelhez szerződött, előtte pedig az MTK-nál is megfordult. Mindössze 3 gólt és 3 asszisztot jegyzett összesen 48 fellépésén, de a tinédzser a 2021/2022-es UEFA Ifjúsági Ligájában jóval eredményesebb volt. És egy eredményes, a belga másodosztályban töltött időszak választja el attól, hogy egy angliai csapat lecsapjon rá."

Lisztes Krisztián (FTC): "A legnagyobb izgalmat azonban Lisztes Krisztián és a képességei váltották ki. A támadó csak májusban töltötte be a 18. életévét, de máris teljes értékű tagja a Ferencváros első csapatának. A 2022/2023-as szezon első felét még a másodosztályban töltötte, a Soroksárnál, ami katalizátorként hatott arra, hogy az akkori vezetőedző, Sztanyiszlav Csercseszov áprilistól betegye a felnőttek közé, Lisztes teljesítménye pedig messze felülmúlta a várakozásokat. Szenzációs teljesítménnyel 5 gólt és 1 asszisztot szerzett mindössze 392 perc alatt az NB I-ben és az új idényre, valamint a nemzetközi kupákra is az első keretben maradt. Júniusban két fellépés következett a magyar U21-es válogatottban, és "már csak idő kérdése, hogy mikor kerül Marco Rossi csapatához is". Lisztes hasonló kvalitásokat mutat, mint Szoboszlai, a ferencvárosiak mégis igyekeznek enyhíteni a várakozásokat, és minél tovább megtartani a fiatal játékost, hacsak nem kapnak olyan ajánlatot, amit nem tudnak majd visszautasítani" - írja a Sportsmole.

Olvastad már?
Fradi: “Ilyenkor azt mondják, elvagy ebben a langyos vízben, nem is akarsz igazán már focizni” - interjú Sigér Dáviddal a mellőzöttségről és a lelki megpróbáltatásokról
Sigér Dávid egy eddig nem ismert súlyos sérüléséről, a legnehezebb időszakokból való kijutásról, egy mellőzött játékos beszorított helyzetéről és a csapat játékába Máté Csaba segítségével visszaépülő rebrovi elemekről is beszélt a csakfoci.hu-nak adott interjújában.
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
DVSC
Leendő érkező
"Ha minden jól megy, 2024 nyarán leigazolunk egy rendkívül tehetséges, feltörekvő magyar játékost. Már régóta követjük a pályafutását, több mint 15 oldalnyi riportom van róla" - mondta Hayk Hovakimyan. (dvsc.hu)
DAC
Csinger Márk
A DAC 2027-ig hosszabbított U21-es magyar válogatott védőjével, Csinger Márkkal.
Ferencváros
Ifj. Lisztes Krisztián
Németországi sajtóhírek szerint a Frankfurt minden egyes meccs után, amit Lisztes a Ferencvárosnál játszik még a mostani idényben, egy kisebb prémiumot fizet a magyar klubnak.
Tovább az összes átigazoláshoz