Király a Ronaldo-DNS-ről és a 40 feletti túlélésről a pályán: "Az utolsó 7-8 évben rengeteg fájdalommal küzdöttem"

Király Gábor szerint Cristiano Ronaldo mentalitásával hosszabbította meg az életét a futballpályán, akárcsak ő maga. Egy Eb-rekord kapcsán szólalt meg a korábbi kiváló kapus egy portugál oldalnak.
Csakfoci.hu 2024. február 8., csütörtök 15:40
Király Gábor szerint Cristiano Ronaldo mentalitásával hosszabbította meg az életét a futballpályán, akárcsak ő maga. Egy Eb-rekord kapcsán szólalt meg a korábbi kiváló kapus egy portugál oldalnak.
Szerző: Csakfoci.hu 2024. február 8., csütörtök 15:40

Király Gábor a portugál Renascença Bola Branca (Fehér Labda) c. műsorának megkeresésére nyilatkozott annak kapcsán, hogy a 39. születésnapját a napokban ünneplő Cristiano Ronaldo lehet minden idők második legidősebb játékosa (és legkorosabb mezőnyjátékosa, Lotthar Matthäust megelőzve) az Európa-bajnokságokon.

A rekorder viszont továbbra is a magyar kapus maradhat, aki 2016-ban 40 évesen és 86 naposan lépett pályára a Belgium elleni nyolcaddöntőn. Ronaldo egyébként 39 éves és 135 napos lehet majd Portugália első, Csehország elleni 2024-es csoportmeccsén, június 18-án.

Királyt arról kérdezték, hogyan képesek egyes játékosok hozzá vagy épp Ronaldóhoz hasonlan kihúzni ilyen sokáig a profi pályafutásukat.

Sok a fájdalom... De ha komolyan dolgozol... a regeneráció persze lassabb lehet, mint 20 éve volt. Ha motivált vagy, akkor minden rendben lesz. Én a pályafutásom utolsó hét-nyolc évében rengeteg fájdalommal küzdöttem. De folytattam a munkát, és számomra a motiváció nem jelentett problémát

- mondta a magyar ex-kapus a Renascença-nak.


Fotó: MTI

Király 43 évesen vonult vissza a labdarúgástól, 2016-ban pedig ő volt a kapusa annak a magyar válogatottnak, amely az Európa-bajnokságon 3-3-as döntetlent ért el a későbbi Eb-győztes Portugália ellen. Akkor két gólt szerzett Cristiano Ronaldo.

- Két megpattanó lövésből is gólt szereztünk, ő pedig nagyon dühös volt... - emlékezett vissza Király. - Sok embernek mondtam már, hogy mindene megvan neki, de mégis minden meccset meg akar nyerni. Ez a fajta motiváció mindenkinek jót tesz. Harcolni kell mindenért. Minden meccsen nyerni akarsz. Ezt kell megmutatnia a gyerekeknek a jövőre nézve. Ez az egyik fő érték, amit én látok benne és a pályafutásában.

Király a pályán kívül is nagyra értékeli Cristiano Ronaldo tapasztalatát és az értékek átadásának végtelen lehetőségét.

- Nem fut már annyit, de a meccs előtt, az öltözőben, a pályán mindent meg tud szervezni. Tanítani tudja a fiatalabb játékosokat, ez nagyon fontos. Lehet, hogy nem ő dönti el már a meccseket, de szerintem még az Európa-bajnokságon is meghatározó lehet a játéka. De 39 évesen nem is neki kell már döntenie, ugyanakkor az ő mentalitásával a fiatalabbakat is hajthatja.

És hogy hogyan dönti el egy futballista, mikor kell búcsúzni?

35 éves voltam akkor, amikor elkezdtem azon gondolkodni, hogy mikor kell elhagynom a futballt. Sok korábbi játékossal beszéltem, és mindenki azt mondta nekem, hogy "eljön majd az idő". Azt mondták, hogy maradjak motivált és legyek profi, mert eljön az idő. Mindig tervezed a karriered, hogy mit csinálsz a következő egy vagy két évben, de a vége... ahogy Zidane is mondta: "elment, és ennyi". Vagy játszhatsz még két évig szórakozásból. Én 43 évesen azt mondtam, hogy "elég volt". 26 éve voltam profi, ennyi elég

- tette hozzá Király, aki utolsó éveit játékosként a Haladásnál töltötte. Hosszú pályafutása az 1993/94-es idényben kezdődött Szombathelyen, majd a Hertha Berlin, a Crystal Palace, az Aston Villa, a Burnley, a Bayer Leverkusen, a TSV München és a Fulham csapatánál is megfordult.

- Egy nap alatt minden megváltozik - emelte ki. - Már nem vagy koncentrált, már nem kell minden nap edzened. Minden megváltozik a fejedben. Pályafutásom utolsó két évében arra készültem, hogy két év alatt befejezem. Számomra ez soha nem volt probléma. Ismertem a testemet.

Királyt arról is megkérdezték, hogy vajon Ronaldo képes lehet-e arra, hogy a magyar kapus rekordját is megdöntve pályára lépjen majd a következő, 2028-as kontinenstornán is?

- Nem tudom, a rekordok arra valók, hogy megdöntsék őket, ez az örök szabály. Remélem, nem lesznek sérülései ezekben az utolsó futballévekben. Nagyon fontos, hogy egészséges legyen. Ha van motivációja, akkor biztosan nekivág majd!

Király számára pedig egyáltalán nem meglepő, hogy Ronaldo még mindig aktív a futball világában.

Ha tudod róla, hogy hogyan dolgozik, mennyire fegyelmezett, mennyire motivált még mindig... Ezzel a filozófiával meghosszabbíthatod az életedet a futballban. Mindig nagyon örülök a negyveneseknek vagy a majdnem 40 éves játékosoknak a pályán. Lotthar Matthäus is ilyen volt, jó a DNS-e. Cristianóban pedig megvan a motiváció. Motiváltnak is kell lennie, hogy a gyerekeket is ösztönözze

- fűzte hozzá a magyar Eb-rekorder.

Akinek a csúcsára nem csak Ronaldo lehet majd veszélyes...

Olvastad már?
Veszélyben egy magyar rekord a nyári foci Eb-n - ez a játékos ülne le a királyi trónra
Egy érdekes csúcsdöntési lehetőségre hívták fel a figyelmet egy külföldi fociportálon, Király Gábor és a portugál Pepe "főszereplésével".
Elolvasom
Neked ajánljuk
Átigazolások
Ferencváros
Szerződéshosszabbítás
A Fradi meghosszabbította a 21 éves Katona Bálint szerződését.
Leverkusen
Bősze Levente
Újabb magyar utánpótlás-válogatott játékos igazolhat külföldre: a Bundesligában listavezető Bayer Leverkusenhez szerződhet a 2009-es születésű Bősze Levente. (twitter.com/wonderkidshun)
U21-es válogatott
Szélesi Zoltán
Beigazolódott a Csakfoci korábbi értesülése: Szélesi Zoltán veszi át az U21-es magyar válogatott irányítását.
Tovább az összes átigazoláshoz