A magyar válogatottnak három nappal a Nigéria elleni nyitómérkőzés után kedden este ismét jelenése volt a goianiai Stadio Olimpicóban, ezúttal az első fordulóban szintén pont nélkül maradt Ausztrália volt a csapatunk ellenfele a brazíliai U17-es világbajnokságon. A mieink a megérkezésekor még javában zajlott Ecuador és Nigéria összecsapása, így játékosaink a lelátóról nézhették meg, hogyan fordítja meg 1–2-ről az állást, majd nyeri meg 3–2-ra a meccset Nigéria, amivel bebiztosította továbbjutását a csoportból – kezdi beszámolóját az mlsz.hu. 

Preisinger Sándor öt helyen változtatott a nigériaiak elleni kezdőcsapaton, az első meccs két gólszerzője, Major Sámuel és Komáromi György például a kispadon kezdett, ott volt viszont a kezdő sípszónál a pályán Mester Csaba, Baráth Péter, Zuigeber Ákos, Posztobányi Patrik és Buna Gábor. Az ausztráloknál is voltak cserék, ők négy helyen változtattak együttesükön a mieink ellen.

A mérkőzés első tíz percében az ausztrálok domináltak, végig a térfelünkön tartották a labdát, nehezen tudunk kijönni a szorításból. A helyzetkihasználásunkra azonban nem lehetett panasz, a 14. percben, első lehetőségünkből megszereztük a vezetést: Zuigeber Ákos végzett el szabadrúgást a balösszekötő helyéről, bal lábas beadására remekül érkezett Baráth Péter, és védői közül kibújva, nagyon okosan a kapu jobb oldalába fejelt (0-1).

Fotó: www.fifa.com

A 17. perc elején egy kontrából közel jártunk a második gól megszerzéséhez, Németh András lőtte kapura a Zuigebertől visszakapott labdát, az ausztrál kapus szögletre tolta a labdát a jobb alsó sarok elől. Egy perccel később egy tizenhatoson belüli kézgyanús esetnél a videóbírói szobából a játékvezetőre szóltak, aki visszanézte az esetet, és megadta a büntetőt. A tizenegyesből Zuigeber Ákos higgadtan a bal alsó sarokba lőtt (0-2). 

Nem sokkal később feljegyezhettük az első nagy ausztrál helyzetet, egy szöglet után Botic ívelt fejese után a keresztlécre hullott a labda, majd pár másodperc múlva Teague fejesét követően a kapufáról lecsorgó labdát a gólvonalon fogta meg Hegyi Krisztián.

A 28. percben kényszerű cserét hajtottunk végre, Zuigeber Ákos megsérült, helyére Major Sámuel állt. Kétgólos hátrányban érthetően az ausztrálok voltak az aktívabbak a folytatásban, egy-egy kontrából azonban előttünk is adódtak lehetőségek, de ebben a periódusban nem alakult ki gólveszély az ellenfél kapuja előtt, majd a 39. percben egy ausztrál szöglet utáni kontra végén Baráth lőtt távolról a kapu fölé. Egy percre rá labdát szereztünk az ellenfél térfelén, Mester Csaba éles szögből leadott lövése után a bal kapufa mellett suhant el a labda. Ezt követően az ausztrálok is lőhettek hasonló helyről kapura, ugyanazzal az eredménnyel – kirúgás következett. A félidő utolsó helyzete is az ellenfél előtt adódott, a lehetőséget góllal fejezték be, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot, döntését a videóbíró megerősítette.

A második félidőt mezőnyfölényben kezdték az ausztrálok, a labdaszerzéseink után azonnal visszatámadtak, és sokszor már a saját térfelünkön visszavették a támadások lehetőségét. Mélyen védekeztünk, azért gyakran jutottak el a tizenhatosunkon belülre a sárga mezesek, az első tíz percben nem tudtunk eljutni az ausztrál kapuig. A 60. percben Németh András jegyezte a második félidő első magyar kapura lövését, a labda egy védőről szögletre pattant.

Ezt követően ismét az ellenfél percei következtek, sok labdát szereztek a térfelünkön, nem tudtuk csökkenteni a labdabirtoklási fölényüket. A 68. percben a videóbíró az ausztráloknak “segített”, egy tizenhatoson belüli kezezést a játékvezető nem vett észre, de a visszajátszás után megítélte a büntetőt, amit Botic magabiztosan értékesített (1-2). A 74. percben kijöttünk a szorításból, de ez lett a vesztünk, az ausztrálok gyors kontrát vezettek, egy pontos keresztlabda után Watts vezette ziccerben kapura a labdát és a balösszekötő helyéről, 10 méterről a kapuba lőtt (2-2).

Maradt a nyomás a magyar kapun, a 78. percben nagy ausztrál helyzet maradt ki. A 85. percben be is talált ellenfelünk, de Botic méteres lesen állt, amikor a hálóba passzolt – kifelé járt szabadrúgás. A 90. percben is helyzetbe kerültek az ausztrálok, Kirdar végezhetett el szabadrúgást, a vetődő Hegyi védett, de kezéből kicsúszott a labda, a második próbálkozást blokkolta, végül a védelem kisegítette, így 2–2-es döntetlennel zárult a második vb-mérkőzésünk.

A magyar válogatott pénteken, magyar idő szerint 21.00 órakor Ecuador ellen zárja a csoportkört. Egy győzelemmel biztos lenne a továbbjutásunk, a döntetlen viszont minden bizonnyal nem lenne elég a csoportból való továbbjutáshoz.

U17-es világbajnokság, csoportkör, 2. forduló

Ausztrália-Magyarország 2–2 (0-2)
gólszerzők
: Botic 69. – 11-esből, Watts 74., ill. Baráth 14., Zuigeber 20. – 11-esből

Ausztrália: Pavlesic – Abdulahi, Courtney-Perkins, Mlinaric, Rawlins (Kirdar 65.), Powell – Teague, Watts, – Hammond, Botic, Peupion (Duzel, 81.)
Magyarország: Hegyi Krisztián – Buna Gábor, Balogh Botond, Horváth Milán, László Dávid – Posztobányi Patrik, Kata Mihály, Baráth Péter – Zuigeber Ákos (Major Sámuel, 28.), Mester Csaba (Ominger Gergő, 73.), Németh András