Michael Boris 2016 augusztusában vette át az U19-es válogatott irányítását, és nemrég az Eb-re jutásra is volt esélye a csapattal, ám az elitkörös selejtezőtornán, Csehországban végül két győzelemmel és egy vereséggel a második helyen zárt a korosztályos gárda.

– Mindenképpen megvolt az esélyünk, hogy kijussunk. Sajnálatos módon az első mérkőzés első félidejében nem jól teljesítettünk, tulajdonképpen két ajándékot is adtunk a cseheknek, durva hibát követtünk el a védekezésben, egy 11-est nem értékesítettünk, ennek eredményeképpen 2-1-re veszítettünk. A másik két mérkőzést megnyertük, de sajnos ilyen szempontból az első 45 perc döntő volt a kijutás szempontjából – értékelt a német szakember az M4 Sport “Sportreggeli” c. műsorában.

A szövetségi edző arról is beszélt az interjúban, hogy mikor lehetnek ott a korosztály legtehetségesebb fiataljai akár a felnőttválogatottban is.

– Már az U15-ben is egy egységes játékrendszert próbálunk felépíteni, annak érdekében, hogy utána a játékosokat sokkal egyszerűbb legyen integrálni a felnőtt válogatottba. Ha megnézzük, hányan játszanak már az U19-es csapatból a felnőttek között, az első osztályban, akkor láthatjuk, hogy pár éven belül akár az A-válogatott szintjén, nemzetközi szinten is ott lehetnek majd.

Szóba került az is a beszélgetésben, hogy mit csinálnak a német edzők másképpen, mint elődjeik, miben más a követendő német út, mint az eddigi hazai?

– 2004-2006 környékén a német csapatok sem teljesítettek túl jól a nagy tornákon, sok idős játékos volt a válogatottban, ekkor forradalmasították az utánpótlást, központokat hoztak létre, elmagyarázták, hogyan lehet jól képezni a játékosokat. Talán kicsit „le is nyúltunk” pár dolgot más országoktól is. Lépésenként haladtunk, nem egyik napról a másikra, ez egy 10 éves folyamat volt.

Az U15-től kezdve itt is egységes szisztémát akarunk kialakítani, és arra kérjük a játékosokat, hogy rugalmasan álljanak hozzá a mérkőzésekhez, szerintem ez Magyarországon is egyre jobban működik, ez látszott az U17-es csapat briliáns teljesítményén, de mi is hat pontot értünk el a selejtezőtornán. Elégedettek lehetünk azzal, hogy Ausztriát és Skóciát is legyőztük, szerintem jó úton haladunk.

Eredményesség vagy a jövő építése? – a sokszor felmerült dilemma is téma volt.

– Mind a kettő nagyon fontos. Győzni akarunk mindig, de nyilván a fő feladat az, hogy a játékosokat már az U15-től kezdődően képezzük és fejlesszük, megfelelően felkészítsük. De a mérkőzéseken azt sem szabad elfelejteni, hogy a győzelemre játsszunk, és ha jól képezzük a játékosokat, akkor annál nagyobb az esélye annak, hogy sikerrel is járunk.

Az egységes szisztéma a válogatottaknál tehát működni látszik, de mi a helyzet az akadémiákkal?

– Természetesen ott nem ez a helyzet, de a labdarúgásban pont az a szép, hogy mindenkinek megvan a maga filozófiája, terve, koncepciója. Több akadémiának van már egységes rendszere, de ez persze nem fedi soha teljesen a válogatottak szisztémáját. Azt akkor próbálják meg elsajátítani a játékosok, amikor nálunk edzenek, készülnek. Vannak dolgok, amit nagyon rövid időn belül kell elsajátítani a futballistáknak.

Boris legközelebb az U21-es csapattal készül majd, szeptember kezdődnek majd az Eb-selejtezők az idősebb korosztályban.

– Egy kicsit eltér majd az ottani feladatom attól, amit az U19-nél végeztem, több idő áll majd a rendelkezésemre. Az U17-nél, U19-nél sajnálatos, hogy 18 fős, korlátozott létszámú keretem van 6-7 nap erejéig, ha ez alatt a hét alatt nem jönnek össze a dolgok, akkor gyakorlatilag az egész év elúszott. Az U21-nél viszont két évfolyam is a rendelkezésre áll, és egy hosszabb időszak, hogy felkészíthessük a játékosokat.

 

És hogy kikre érdemes odafigyelni az U19-ből és az U21-ből?

– Azokra, akik akár 19 évesen már az első osztályban játszanak, érdemes lesz figyelni, hogyan fognak fejlődni a jövőben. Talán van egy-két később beérő tehetség is, de láthattuk Szoboszlai Dominikot is, akit mi is magunkkal vittünk az U19-es örményországi selejtezőtornára is, és amit teljesített az utolsó tíz percekben a mérkőzéseken, az idősebbek között, az elképesztő volt. Nekünk nem volt most ilyen kiemelkedő játékosunk, de nagyon egységesek voltunk csapatként.

És mit kell ahhoz tenni, hogy ne akadjon meg a magyar fiatalok fejlődése 20 éves koruk környékén?

– Sok múlik a képzésen, azon például, hogy az adott napi edzésadag elég-e, megfelelő-e egy adott játékosnak? Ez a klubtól is függ, de azon is múlik, maga a játékos mennyi feladatot végez el. A világszínvonalú játékosok maguk is nagyon sokat edzenek, ott vannak az edzőteremben, felkészítik a testüket és saját magukat az élsportra. A napi másfél óra edzés nem elegendő, a játékosnak magának is, külön is tennie kell a fejlődésért.