Az Andorra elleni márciusi vb-selejtezőn szenvedett súlyos térdsérülést a magyar válogatott középpályása, Kalmár Zsolt, aki ennek következtében a nyári Európa-bajnokságról is lemaradt. A DAC labdarúgója a sport.sk-nak adott interjújában beszélt arról, milyen fázisban jár jelenleg a rehabilitációja, mikorra lehet százszázalékos állapotban, valamint kitért a dunaszerdahelyi együttes céljaira az új szezont illetően és az Eb-ről is elmondta véleményét.

– Körülbelül három hete kezdtem el a rehabilitációt. Lépésről lépésre haladok, minden nap egy kicsit előrébb lépek. A műtét után néhány napig még éreztem fájdalmat, de jelenleg már semmi nem fáj és semmi nem zavar, ez jó hír számomra. Meglátjuk, hogyan alakul, ahogy fokozatosan növelem a terhelést. Előreláthatólag valamikor novemberben csatlakozhatok a csapathoz az edzéseken, de valószínűleg ekkor még nem leszek százszázalékos. Szeretném, ha januárban, a téli felkészülés kezdetén már tökéletesen rendben lennék – nyilatkozta Kalmár, aki örül, hogy a hétvégén megkezdődik a szlovák bajnokság, bár annak nem örül, hogy nem segíthet a csapattársainak. – Hiszem, hogy jól fogjuk kezdeni a bajnokságot, és vasárnap Nagymihályban győzni fogunk. Rendkívül fontos, hogy sikerrel kezdjük a bajnokságot.

Úgy érzem, hogy a bajnokságban szinte minden csapat erősebb az előző évhez képest, minden hétvégén minőségi találkozóknak leszünk szemtanúi. azt is remélem, hogy egy-két csapatnak sikerül majd a nemzetközi porondon bejutni a csoportkörökbe, ez nagyon fontos és értékes lenne a szlovák futball számára.

Kalmár a DAC nyári igazolásairól elmondta, azért jöttek, hogy segítsenek a csapatnak, jó klubokban játszottak és tehetségesek, hiszi, hogy jól fog velük működni a játék. A magyar középpályás Németh Antalról is szót ejtett, aki az előző idény végén öt mérkőzésen szerepelt megbízott vezetőedzőként és ilyen rövid idő alatt is sikerült meggyőznie a vezetést, ezért az új szezontól már teljes jogú vezetőedzőként számítanak rá.

– Németh Antal mindent tud a futballról, meggyőződésem, hogy sikerre fogja vezetni a csapatot. Mindenki látta, hogyan játszottunk az előző év utolsó öt mérkőzésén. Jó volt! Fontos lesz, hogy a játékosok bízzanak a stílusában és kövessék őt – folytatta a rehabilitációs szakaszban járó középpályás, majd az új idény céljairól beszélt. – Természetesen vannak ambícióink és céljaink, amelyeket szeretnénk teljesíteni és elérni. Mindenekelőtt azonban keményen kell dolgoznunk, és elsősorban magunkra kell koncentrálnunk. A szezon végén majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

Kalmárnak felvetették, hogy az előző téli szünetben még az esetleges álomszerződésekről adott interjút, szóba került a német Bundesliga is, mint potenciális célállomás, ehhez képest most nagyot fordult vele a világ.

– Tavaly nagyon sikeres voltam, és úgy gondoltam, ha az Európa-bajnokságon jó formában játszom, akkor elgondolkodhattam volna azon, hogy valamelyik topbajnokságba kerüljek. Sajnos másképp történtek a dolgok. De ilyen a futball és az élet. Soha nem tudhatod, mi történhet, és főleg, mi romolhat el.

Ennek ellenére még mindig tele vagyok önbizalommal, igyekszem pozitívan előretekinteni. Még mindig csak 26 éves vagyok, és nagy kihívások állnak előttem a karrieremben. Soha nem fogom feladni.

Amikor március végén megsérültem, az első hét nagyon nehéz volt. Nem tudtam elfogadni, hogy nem lehetek ott az Eb-n, hiszen ez volt a nagy álmom. Azért is, mert tudom, milyen keményen dolgoztam, hogy eljussak erre a szintre. Később beletörődtem ebbe. A feleségem és a családom különösen sokat segített, amiért mindannyiuknak köszönetet mondok. “

Az Európa-bajnoksággal kapcsolatban kiemelte, hogy akárcsak a szurkolók, ő is nagyon büszke volt a magyar válogatottra, a játékosok megmutatták a minőséget és azt, hogy a magyar futball jó irányba halad. Elárulta, hogy Portugália ellen ott volt a Puskás Arénában, ahol egészen hihetetlennek nevezte a hangulatot, végezetül pedig elmondta, hogy az egész Eb-n a játékosok egymásért küzdöttek a gyepen, és igazolták, hogy egy igazán kivételes és összetartó csapatot alkotnak a válogatottban.

Szalai a katari vb-ről álmodik: “Még mindig ott jár a fejemben, nehéz lesz a kijutás”