Öt győzelem az alapszakasz végén, győztes rajt és továbbjutás a rájátszásban. Fociláz van Le Havre-ban?

– Igen, szerencsére jó szériában vagyunk. Nehéz időszak van mögöttünk, szinte minden héten két mérkőzést játszottunk, de ez egyáltalán nem zavar, hiszen sikeresen teljesít a csapat. Nagy győzelem volt a kedd esti, a Brest elleni az osztályozó első fordulójában, ezt követően még jobban bizakodik mindenki.

Az egész szezont összegezve is elmondható, hogy jól teljesít a csapat, a hibátlan hajrá azonban elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a rájátszásba kerüljetek. Mi történt öt mérkőzéssel a vége előtt?

– Jó kérdés, pontosan én sem tudom megmondani. Az biztos, hogy nagyon erős csapatunk van, és akkor rátaláltunk arra az útra, amit a jövőben is követni kell majd. Nem lazsálhatunk egy pillanatig sem, pénteken újabb osztályozó vár ránk. Kemény ez a sorozat, de erős a csapategység, ami nagyban hozzájárul a sikerekhez.

“Fel tudnánk venni az élvonal ritmusát”

A győzelmekből alapemberként, remek teljesítmény nyújtva vetted ki a részed. Klubbéli pályafutásod legszebb időszakát éled?

– Mondhatom, hogy igen. Jól érzem magam, folyamatosan érzem a bizalmat az edzők részéről, remekül kijövök a társaimmal is. Szóval teljesen pozitív az összkép, de most az a lényeg, hogy itt egy lehetőség, amivel élnünk kell.

Nemrég legyőztétek a másodosztály friss bajnokát, tegnap pedig az első osztályozón is tettetek egy lépést az élvonal felé. Ott is megállná a helyét a csapat?

– Nincs összehasonlítási alapom, de úgy érzem, igen. Erős, fiatal csapatunk van, biztos vagyok benne, hogy fel tudnánk venni az élvonal ritmusát is.

Ha sikerül az élvonalba jutás, és mondjuk rendszeresebben kell majd nyilatkoznod a tévének, az sem okoz majd gondot, hiszen nemrég már franciául adtál interjút. Melyik volt a nehezebb: kiharcolni a helyedet a csapatban, vagy megtanulni a francia nyelvet?

– Egyik sem volt könnyű, de nehéz összehasonlítani. Szerencsére amint kiigazoltam, rögtön biztosítottak számomra egy nyelvtanárt, akinek nagyon sokat köszönhetek. Nehéz volt az interjú franciául, de utána boldog is voltam, hogy sikerült.

Ha összejön a feljutás, te lehetsz az öt topbajnokságban a negyedik magyar. Ezért igazoltál Le Havre-ba?

Igen, de nem csak én, hanem mindenki nagyon szeretné a csapatból. Pénteken nyernünk kell, és utána már csak egy párharc választana el minket a Ligue 1-től. Mindenki nagyon pozitívan áll hozzá a hátralevő mérkőzésekhez.

A Franciaországban futballozó másik magyar, Lang Ádám csapata bennmaradt múlt pénteken, így dupla magyar siker született. Tartjátok a kapcsolatot?

– A napokban nem beszéltünk, de nemrég játszottunk egymás ellen a bajnokság hajrájában, és utána le tudtunk ülni átbeszélni jó pár témát. Mostanában kevesebb idő volt erre, de persze távol Magyarországtól mindig jó magyarokkal beszélgetni.

Mennyire van nehéz dolgod magyarként Franciaországban? A német másodosztályban kegyvesztetté vált Megyeri Balázs nemrég úgy fogalmazott egy interjúban, hogy „ha kell egy bűnbak, nesze, ott egy magyar”. Tapasztaltál ilyesmit?

Nekem egyáltalán nincsenek rossz tapasztalataim. A kezdetektől úgy éreztem, hogy befogadtak, a szakmai stáb és a keret tagjai egyaránt. Nem volt semmilyen problémám attól, hogy magyar vagyok.

“Egyre többen kíváncsiak ránk”

Milyen a kapcsolatod a szurkolókkal? Mennyiben állnak máshogy a játékosokhoz, a meccsekhez, mint Magyarországon?

– Nagyon pozitívak. Az egész szezonban sok néző látogatja a meccseinket, és ahogy emelkedik a tét, egyre többen és többen jönnek ki a stadionba. Fantasztikus volt a hangulat a keddi osztályozón is, rengeteget köszönhetünk a drukkereknek.

A válogatott milyen gyakran jut eszedbe? Egy hónapon belül újabb felkészülési mérkőzések jönnek, a cél pedig a 2020-as, többek közt budapesti rendezésű Európa-bajnokságra kijutni. Plusz löketet ad ez is?

Természetesen, a válogatott mindig kiemelt jelentőségű számomra. Most azonban még itt kell teljesítenem, jöjjön össze a feljutás, ha vége lesz a klubidénynek, utána teljes erőmmel a válogatottra koncentrálok majd.

Még két ellenfelet kell felülmúlnotok a francia élvonalba kerüléshez. Mekkora esélyt látsz rá, hogy jövőre már Neymar támadásait kelljen megfékezned?

– Esélylatolgatásba nem mennék bele, de mindenképp látok rá esélyt. Az biztos, hogy a csapatból mindenki 100 %-ot beletesz azért, hogy sikerüljön elérni az álmunkat.

ÓHÁZY BÁLINT