Futács Márkónak augusztus 31-ével ért véget a szerződése a Hajduk Splittel, a dalmatinskiportal.hr pedig arról ír, hogy a Panathinaikosz érdeklődik a támadó iránt. Gazdasági problémák miatt a klub hatpontos mínusszal indította a görög bajnokságot, így hiába kezdtek két győzelemmel, nulla ponttal állnak.

Futácsot most ingyen megszerezhetik az athéniek, hisz nincs megállapodása egy klubbal sem. A “Pana” másik kiszemeltje Aaron Samuel Olanare, aki a CSZKA Moszkvában játszott legutóbb.

“Minden megváltozott a verekedés után”

Futáccsal vasárnap a 24sata.hr készített egy interjút. Több témáról is kérdezték, de főleg a klubtól való távozása és az azt megelőző incidens körül forogtak a kérdések.

Még áprilisban, a nagy rivális Dinamo Zagreb ellen elveszített derbit követően Futács több csapattársával sétált Splitben, amikor egyikükre, a ghánai Ahmed Szaidra a nyílt utcán támadtak rá a csapat huligánjai. Mivel Futács megpróbálta megvédeni a társát, őt is megtámadták, sőt, fejberúgták. A hírhedt Torcida szurkolói csoport utóbb egyébként elnézést kért a támadás miatt, s elítélte a vétkes drukkereket. Futács most, szerződése felbontását követően már nyilatkozhatott a történtekről a horvát portálnak.

Addig a napig egy olyan játékos voltam, akit szerettek, tiszteltek a klubnál. Viszont az összetűzés mindent megváltoztatott, onnantól nem a jó meccseim, a góljaim, a gólkirályi címem számított. Teljesen megváltozott a megítélésem – mondta Futács, s hozzátette: nem félelemből, de soha többé nem tette be a lábát a városnak abba a részébe, ahol a verekedés lezajlott.

Semmi mást nem akartam, mint megvédeni Szaidot, így közé és a szurkolók közé álltam. Rám támadtak, és bár a környékbeli kávézókban 150-200 ember ücsörgött, senki sem sietett a segítségünkre. Split közepén fényes nappal Hajduk-játékosokra támadtak, az emberek meg a fülük botját sem mozdították

– folytatta a támadó, aki igazából a klub hozzáállása miatt kérte a szerződése felbontását.

Vártam valamilyen reakcióra a klub részéről, de semmi sem történt. Nem akarok okoskodni, de egy ekkora egyesületnek tudnia kéne, milyen választ kell adni egy ilyen helyzetben. Meg kellett volna védenie a játékosokat, de ezt nem tette meg. Ez engem teljesen sokkolt, de főként a családomat, akiknek Split lett a második otthona. Ezért írtam egy levelet a klubvezetésnek.

Egy ártatlan ember került előzetesbe

Az ügy igen rossz fordulatot vett. Miképp Futács elmondta, nem azt a személyt vették őrizetbe, aki a támadást elkövette, és ebben neki is van sara.

Egyik nap egy fiatal srác odajött hozzám az utcán, a telefonján egy fotót mutatott, és megkérdezte, kit látok rajta? Mondtam, hogy a férfit, aki megütött engem. Aztán mutatott egy másik képet, ami teljesen kiborított. Egy másik férfi volt rajta, aki egy az egyben úgy nézett ki, mint akit őrizetbe vettek a rendőrök, mintha ikrek lettek volna. Ez utóbbi férfi volt az igazi támadó, de én az előbbit ismertem fel a rendőrségen, mint aki rám támadt.

A fiatal srácnak, aki a fotókat mutatta, elmondtam, hogy engem meggyőztek, hogy az igazi támadó fotóját mutatták nekem. Elmondtam neki, hogy kész vagyok mindent bevetni annak érdekében, hogy kijavítsuk ezt a hibát, de bárkinél próbálkoztam, senki sem segített ebben. Pedig utólag tényleg felismertem a verekedő férfit. Őszintén sajnálom az egészet.

B-csapat és hazugságok

Miután kérvényezte szerződése megszüntetését, Futács ugyanúgy edzett tovább, hisz felépült súlyos térdsérüléséből. Viszont azt érezte, hogy a klubja már nem számít rá a továbbiakban. Nem váltak meg tőle, de elterjedt róla, hogy nem akar a csapattal tréningezni, ami nem volt igaz.

A bukaresti FCSB (a korábbi Steaua) ellen kapott pár percet az Európa Liga-selejtezőben, de az edzője ezt leszámítva nem küldte pályára, pedig ő, állítása szerint készen állt. Végül elváltak az útjaik. Mint kifejtette, a Splithez mindvégig lojális maradt, egészen addig, míg a B-csapatban nem találta magát. Innentől számára is nyilvánvalóvá vált, mennyire számítanak rá…

Nem tudom, hogy az edző vagy valaki a klubvezetésből hozta-e meg a végső döntést. Ám az biztosan hazugság, hogy én olyat mondtam volna, miszerint nem tudom, készen állok-e a játékra. Ugyancsak nem igaz, hogy a Hajduk háta mögött tárgyaltam volna az Osijekkel és a Dinamóval. A szerződésemben volt egy kitétel is, mely megtiltotta, hogy más horvát klubhoz igazoljak. Szintén rossz képet fest rólam az a hazug pletyka, hogy féléves bért kértem lelépési pénzként. Szó sincs ilyesmiről, ez csak befeketít a drukkerek szemében. Még engedtem is abból a pénzből, ami a szerződés szerint járt volna nekem. Most végre szabad vagyok, és készen állok a játékra, a gólszerzésre, és arra, hogy pénzt keressek a családomnak.