A Zalaegerszegi TE FC tulajdonosa, Végh Gábor volt a Digi Sport Reggeli Start című műsorának vendége, aki beszélt a hétfőn bejelentett edzőváltásról, arról, hogy miért nem harcosabbak a magyar focisták és Stieber Zoltán formájára is kitért.

– Vártunk ameddig lehetett, de úgy éreztük, ez az a lélektani pillanat, amikor mindkettőnknek csak ez a megoldás lehetséges – mondta Végh arról, hogy Dobos Barnát Márton Gábor váltotta a kispadon. – Az utolsó két mérkőzés volt a vízválasztó, már látszott, hogy Barna nem tudja kimozdítani a holtpontból a csapatot. A rendszerünkben elég nehéz, hogy az NB II-ben nem játszhatnak külföldiek, teljesen új csapatot kellene építeni.

Nem vagyok benne biztos, hogy megvannak Zalaegerszegen a feltételek, hogy újra meg tudnánk célozni az NB I-et, benn kell maradnunk.

Vagy a felkészülés nem sikerült olyan jól, vagy a lélektani felkészítés, mert nem hiszem, hogy a csapat képességeivel van a probléma, inkább mentálisan nem tudtuk ezt a terhet elviselni és a magunk javára fordítani. Fölösleges azzal foglalkozni, mi lett volna ha, a tabella azt mutatja, ahány pontot szerzünk, ezt csak magunknak köszönhetjük. Dobos Barna menesztése nem érinti a sportigazgató helyzetét, semmi köze a kettőnek egymáshoz.

Végh az új vezetőedzővel kapcsolatban kiemelte, hogy régóta kapcsolatban voltak vele, ő volt az első jelöltje, amikor idekerült a klubhoz, de akkor még nem tudtak megállapodni.

– Régóta képben van, ismerjük a személyiségét, minden edzőváltásnál felmerült a neve, most jött el ez a pillanat, úgy gondoljuk, ő a legalkalmasabb jelenleg. Az egyénisége, a temperamentuma, a futball-látása – minden olyan szempontot figyelembe vettünk, ami azt gondoljuk, hogy a mi csapatunknak jelen pillanatban kell. Gábor olyan erős karakter, aki ezt a nyomást bírja. Úgy állapodtunk meg, mivel elég bizonytalan a helyzetünk, hogy nem tudjuk mi lesz a nyártól, nincs értelme hosszútávú szerződéseket kötni és nagyon korrekten ezt vállalta ő is – folytatta Végh, majd beszélt a nyári nagy fogásról, Stieber Zoltánról is, aki 17 mérkőzésen eddig csupán egy gólig és két asszisztig jutott. – Nehéz helyzetben van Stieber,

aki talán jobban tudna szerepelni egy olyan csapatban, amely a bajnokságban első harmadában található.

Egy kiesés ellen küzdő együttesben mindig nehezebb játszani, nem úgy megy egyelőre neki sem a játék, ahogyan mi is és ő is szeretné, de reméljük, hogy az új edző neki is új impulzust ad és jobban fog teljesíteni.

És hogy miért nem harcosabbak a focisták?

– Ezt kutatjuk mi is… Valószínűleg ez a játékosok egyéniségéből adódik, a közeg is közrejátszik ebben, valószínű mi magunk és a vezetőedző is. Alapvetően mentális dolog ez, egy hosszabb elemzést igényelne.

A könnyebb út keresése megvan a magyar játékosokban, felelősséget nem nagyon vállalnak, mindenki igyekszik magáról letolni ezt, hogy nem miatta állunk itt, ahol állunk.

Ez valós és általános probléma, nemcsak Zalaegerszegen, hanem az egész magyar labdarúgásban. Beszélgetek a tulajdonostársakkal, mindenki ezzel szenved, hogy a játékosokból hiányzik az egyéni felelősségvállalás – folytatta a tulajdonos, végezetül arra is kitért, hogy focibefektetőként ideges lenne-e, ha kiesne a csapata, hiszen ők például sokkal többet tudtak áldozni a klubra, mint a másik kiesőhelyen lévő együttes, a Kaposvár. – Most is ideges vagyok valamilyen szinten. Látni kell, hogy Kaposváron sokkal nagyobb összefogás volt a város és a közeg részéről, mint Zalaegerszegen. Legyünk őszinték, Zalaegerszegen nem volt akkora eufória, hogy feljutottunk az NB I-ben, segítség semmiben nem érkezett, továbbra is egyedül kell megoldanom a problémákat, így nehéz.

A ZTE-tulaj kérése az edzőhöz: “Hívják bárhogy is, tegye ki a keretből!”