A magyar válogatott nemrégiben kinevezett szövetségi kapitánya, Marco Rossi válogatási elveiről, az esetleges változtatásokról, Dzsudzsák Balázsról, Szoboszlai Dominikről és Gera Zoltánról is beszélt a Magyar Időknek adott interjújában.   

Az első keretről, a beválogatásról 

– Van erre egy megszabott időpont: két héttel a finn meccs, szeptember 8. előtt (kell keretet hirdetni – a szerk.). Addig meg kell találnom a csapatomat, az idehaza játszók és a légiósok körében. Mindenkit meg kell néznem. Ez nem Spanyolország, Belgium vagy Németország, ahol van 25 kiemelkedő játékos, aki adja magát, nekem 35-40, nagyjából egyforma képességű labdarúgót kell megvizsgálnom, természetesen a kollégáim segítségével. Csakhogy van egy óriási probléma. Vegyük például Hidi Patrikot, aki a kedvenc emberem volt a Honvédban. Hidi a spanyol másodosztályban, a Real Oviedo csapatában játszott, de most átadólistára tették.

Nincs csapata, mint ahogy Dzsudzsák Balázsnak sincs. Aki pedig nem játszik, azt nem tudom figyelembe venni. Ugyanez a gondom Szoboszlai Dominikkel. Ha bekerül a Salzburg nagycsapatába, akkor nagyszerű, behívom. De a fiókcsapatból, a Lieferingből, amely a másodosztályban játszik, nem tudom beválogatni, mert az nem az a szint, amit a válogatottban megkövetelünk.

Ismerem én a fiatalokat, Csoboth Kevint a Benficából, Schön Szabolcsot az Ajaxból; utóbbi nálunk futballozott Kispesten, egy Ligakupa-meccsen be is állítottam a felnőttbe, ügyes szőke srác volt, azóta rengeteget fejlődhetett. (…) Ezen a héten mindenkit felhívok, akit fel kell hívnom. De még egyszer: ha nem vagy játékban, akkor nem kerülhetsz be a válogatottba, mondjuk Nikoliccsal nincs ilyen gond. Itt van például Kalmár Zsolt. Öt nappal a Dinamo Tbiliszi elleni első meccsünk előtt érkezett meg Dunaszerdahelyre, előzőleg nem volt edzésben, odahaza, a Mol Arénában 15 percet játszattam, utána edzett egy hetet, és már jobb erőben volt, a visszavágón adott is egy gólpasszt. Ennyit számít, ha edzésben vagy, ha játszol. A játék ritmusát csakis mérkőzéseken tudod felvenni. 

Az olasz tréner az 1. fordulóból a Puskás Akadémia–Debrecen, a Videoton–Kisvárda, a Ferencváros–Diósgyőr és az Újpest–MTK találkozót látta a helyszínen. Azt is elmondta, kik tetszettek neki a leginkább.  

– Az első mérkőzésen Heris (a Puskás Akadémia belga védője – a szerk.), de ő aligha fog játszani a finnek ellen, a másodikon a kiállítás miatt gyorsan egyoldalú lett a küzdelem.

A Fradiból Lovrencsics Gergő tetszett, és két gólja miatt Varga Roland, Újpesten pedig igazából az MTK szervezett futballjában gyönyörködtem.

Nem szabad, hogy egyetlen játékos is elkerülje a figyelmemet, a további két mérkőzésen – Mezőkövesden és a Bozsik-stadionban – a segítőim voltak jelen. Óriási változásokra senki se számítson a válogatott keretben, tíz újonccal nem állhatunk fel az első tétmeccsünkön. (…) Három-négy új fiút szeretnék beépíteni, nem többet, nem feltétlenül tinédzsereket, de olyanokat, akikre az előttünk álló két-három évben számíthatunk. Tehát a jövőnek dolgozunk, miközben nem szabad megfeledkeznünk az eredményességről. A cél a kijutás a 2020-as Európa-bajnokságra, pláne hogy Budapest is rendez mérkőzéseket. 

Gera Zoltán szerepéről 

– Gera a világ legerősebb ligájában, a Premier League-ben hagyott kitörölhetetlen nyomot. De ennél is fontosabbak Gera emberi tulajdonságai.

Szerény, alázatos sportember, már-már fájdalmasan őszinte. Márpedig nekem ilyen segítőkre van szükségem, nem olyanokra, akik mindig azt mondják, amit az ember hallani akar.

Számomra nem probléma, ha a játékosomnak vagy a szakmai stáb valamelyik tagjának nem ugyanaz az elképzelése a futballról, mint nekem. Legfeljebb megpróbálom meggyőzni arról, hogy nekem van igazam. De ha látom rajta, hogy nem hisz nekem, mégis úgy tesz, mintha hinne – az a legrosszabb. Gera olykor bántóan szerény; a minap azt mondta nekem, ő csak egy átlagos futballista volt, mire én azt feleltem, hogy bárcsak lenne most a válogatottamban két-három olyan átlagos labdarúgó, mint ő. A majdani keret többségével együtt játszott, tudja, hogyan gondolkodnak, ideális összekötő kapocs lehet köztem és a játékosok között. 

A teljes cikk itt – kattints!