Nyáron, amikor átvettem a III. Kerületi TVE vezetőedzői posztját, az új szakmai stábbal megpróbáltuk egy hosszabb, másfél-két éves terv előkészületének alapjait lefektetni. Nagyon sok új játékos érkezett, szinte teljesen kicserélődött a teljes keret. Nyilvánvalóan nem volt NB III-as tapasztalatunk, és nem ilyen kezdésről álmodtam az első felnőtt csapatom kispadján, hiszen öt meccsen csak három pontot szereztünk – kezdte Buzsáky Ákos a DIGI Sport napindító műsorában a Reggeli Startban. – Amikor elvállaltuk ezt a feladatot, tudtuk jól, hogy egy hosszabb időszak lesz az, amit ém képviselek edzőként azt át tudjam adni a játékosoknak. Hála Istennek végig mellettünk volt a vezetőség, és látták, milyen edzés módszereket próbálunk beilleszteni az NB III-as játékosok mindennapjaiba.

Egy picit elbizonytalanodik az ember, vajon ezek a játékosok képesek arra a munkára, amit szeretnénk elvégezni? Az eltelt négy hónap távlatában maximálisan elégedett lehetek, sokat fejlődtek a játékosok, és személy szerint én is sokat tapasztaltam ez idő alatt.

Korábban úgy tűnt, hogy a III. kerületi TVE az NB II-t célozza meg a szezon előtt, de a vezetőség erről letett. Jobban is inkább szeretnék, hogy tudatosan az NB III-ban építsék fel a csapatot.

Nem gondolkodunk ilyen távlatokban. Amikor elvállaltuk ezt a feladatot még egy kicsit korainak is éreztük ezt, amit a vezetőség is tudott. Tisztában vannak vele, hogy csak 36 éves vagyok, eddig utánpótlásban dolgoztam, és folyamatban van az edzővé válásom, hiszen ezt a kurzust, amit Angliában végezzük, ott még csak a 3. szinten tartunk, és van további kettő, amit szeretnénk elvégezni.

Nem árultunk zsákbamacskát, nem vagyunk kész edzők, de tetszett a tulajdonosnak az a fajta motiváció, ambíció amivel rendelkezünk és tisztában vannak vele, időre van szükség arra, hogy meglegyen a munkának a gyümölcse.

Buzsáky az edzői elveire is kitért.

Úgy építettem fel az elveimet, hogy amiket játékosként megtapasztaltam, azt edzőként is szeretném kamatoztatni. Egy csapat akkor tud jól funkcionálni, ha minden játékos egyaránt ugyanazt az elvet képviseli, és egymásért küzdenek a pályán. Fontosabbnak tartom, mint az egyéni kvalitásokat, amivel egy-egy meccset meg lehet nyerni, de ezzel hosszabb távon sikereket nem lehet elérni.

A III. kerületi TVE őszi bajnoki mérlegével – 7 győzelemmel, 5 döntetlennel és 4 vereséggel a 4. helyen áll az NB III Nyugati csoportjának tabelláján. Buzsáky eddigi tapasztalatai szerint idő kell ahhoz, hogy a munkájának gyümölcse beérjen.

Sokszor tapasztaltam h nagyon sokat akart az ember, és túl sok infót adott, és keveset adott vissza belőle.

Lehet, hogy az a sebesség, amivel a munkát el akartuk végezni, az nagyon gyors volt és ezt a játékosok nem tudták befogadni. Az én hangom sem volt mély korábban, eléggé intenzíven élem meg az edzéseket és a meccseket, amelyeken én is változtatok.

A kommunikáció, a pszichológia, ami hozzátartozik az edzői munkához annak elsajátítása sem megy az első pillanatra.

Végül a (távlati) céljairól is szót ejtett.

Cél, hogy a jövő szezonban feljussunk az NB II-be, aminek kicsi a valószínűsége, hiszen az Ajka vezeti a bajnokságot, és nem tartunk ott, ahol ők. Szeretném építeni a karrieremet, nem gondolkodok nagy távlatokban, a kerületen belül tudom mik a célok. Jó úton haladunk, hogy ezeket el tudjuk érni.

Az, hogy Angliában kezdtem el az edzősködést, annak egyszerű az oka: volt egy lehetőség, és kapcsolat építés szempontjából mindenképpen pozitívan találtam, valamint olyan közegben tanulhatok, ahol sokat játszottam.

Hozzátenném, soha nem tudhatjuk, hogy ezek a kapcsolatok mire lesznek jók a jövőben

A magyar edzők irigykednek a külföldiekre, a fiatalokra, a szőkékre, a barnákra – Tilos passzolni Buzsáky Ákossal