Papp László polgármester azt mondta, bár az önkormányzat eggyel több feladatot vesz a vállára, és nem tudható meddig, a Loki a debreceni identitás része, és mivel kritikus helyzetbe került, az eddigi kisebbségi tulajdonos önkormányzatnak mögé kell állnia.

A polgármester szerint „elfáradt az együttműködés Szima Gábor eddigi többségi tulajdonossal”, aki megállapodásuk értelmében a jövőben sem tulajdonosként, sem más formában nem vesz részt a DVSC irányításában.

Hozzátette, az új működési modell hasonló lesz, mint a DVSC női kézilabdacsapatánál: a tulajdonos önkormányzat széles körű társadalmi és gazdasági beágyazottságot akar létrehozni, hogy a Loki stabil gazdasági háttérrel és társadalmi, szurkolói támogatással lehetőleg egy év múlva visszakerüljön az élvonalba.

Az előterjesztésről politikai vita alakult ki a közgyűlésben: az egyik ellenzéki képviselő támogatta, hogy a város álljon a csapat mellé, egy másik párt önkormányzati képviselői azonban kétségüknek adtak hangot amiatt, hogy időszerű-e a klubvásárlás most, amikor a koronavírus-járvány következtében valószínűleg milliárdos lyukak keletkeztek a város költségvetésében.

Gondola Zsolt, a Civil Fórum képviselője négy módosító indítványt terjesztett elő. Javasolta, kezdeményezzék a Magyar Labdarúgó Szövetségnél (MLSZ), hogy 16 csapatos legyen az NB I, és forduljanak a kormányhoz, hogy mondja fel a kaszinókoncessziót, amit csak olyan vállalkozás kaphatna, amelyik támogatja a csapatot. (A Loki többségi tulajdonosa a debreceni és a nyíregyházi kaszinókat működtető Szima Gábor volt.) Javasolta továbbá, hogy a város költségvetéséből évente 300 millió forintnál többet ne költhessen a Lokira, egy éven belül pedig részvényeinek 51 százalékát értékesítse az önkormányzat. Ahogy Papp László polgármester, úgy a kormánypárti többségű közgyűlés sem támogatta a módosító javaslatokat.

Papp László szerint az első két kérdésben nincs illetékességük, azt pedig, hogy mennyivel és meddig kell az önkormányzatnak anyagilag támogatnia a Lokit, az új működési modell kialakítása után lesz látható. Megjegyezte ugyanakkor, “nem akarja a város költségvetését a Lokira költeni”, arra törekszik, hogy minél erősebb gazdasági háttérre, vállalkozói rétegre támaszkodhasson a DVSC.

A közgyűlés végül nagy többséggel elfogadta a Loki átvételéről, illetve az új igazgatóság és felügyelőbizottság összetételéről szóló határozatot, amelyet a polgármester pénteken a DVSC közgyűlése elé terjeszt.

Új és régi vezetés a Lokinál

A haon.hu cikke szerint a szavazásokon a plénum elfogadta a határozati javaslatot az igazgatósági és a felügyelő bizottsági tagokról is. Eszerint az igazgatóság tagjainak 2020. július 3-tól 2021. július 2-ig az alábbi személyeket választották meg: Szabó Péter Lászlót, Becsky Andrást, Cserháti Gabriella Ivettet, Katona Zoltánt, Makray Balázst, dr. Sásdi András Bélát és Szabó Miklóst azzal, hogy tevékenységüket díjazás nélkül lássák el. A felügyelő bizottság tagjai: dr. Bács Zoltán, Madarasi István és Kovács István, azzal, hogy tevékenységüket díjazás nélkül látják el. 2020. július 3. napjától 2021. július 2. napjáig terjedő időszakra a társaság cégvezetőjének választották meg meg dr. Róka Gézát – azaz ő marad a posztján a továbbiakban is.

A hétszeres bajnok, hatszoros kupagyőztes DVSC 1993 óta folyamatosan az első osztály tagja volt, az OTP Bank Liga múlt szombaton befejeződött szezonjában azonban csak a 11. helyen zárt, és ezzel 27 év után búcsúzott az élvonalból. (az MTI híre alapján)

20 ezer nézőt vár a DEAC-edző az NB II debreceni rangadójára – a nap mondása